Iemand meenemen naar een doktersbezoek

Wat als je moeder ziek wordt

Wanneer je net te horen hebt gekregen dat je ziek bent dan komt er heel veel op je af. Het bezoek aan de arts is dan erg belangrijk maar ook spannend. In zo’n situatie is het verstandig om niet alleen te gaan, maar om je partner, familielid of goede vriend mee te nemen. Twee horen meer dan één en dat is in dit geval extra belangrijk.

Wat als je een slechtnieuwsgesprek verwacht

Wanneer je een slechtnieuwsgesprek verwacht dan ben je al zenuwachtig genoeg en dan kunnen emoties de overhand krijgen. In zo’n geval is het fijn om iemand bij je te hebben die je kan ondersteunen en informatie omtrent diagnose en behandeling kan opschrijven. Kom je niet meer uit je woorden? Dan kan deze persoon wellicht enkele vragen voor je stellen. Samen met de arts kun je op deze manier weloverwogen keuzes maken met betrekking tot verdere behandeling.

Wie neem je dan mee?

De meeste mensen kiezen voor een partner, familielid of goede bekende. Maar wie het ook wordt, het is vooral belangrijk om iemand mee te nemen die, ook bij slecht nieuws, zijn of haar emoties de baas kan blijven en vragen duidelijk kan formuleren op momenten dat je dat zelf niet kunt. Let er ook op dat je een persoon kiest bij wie je vrijuit durft te praten, want de zaken die je met je arts bespreekt zijn niet altijd even makkelijk.

De rol van de begeleider

De persoon die met je mee gaat moet ook bereid zijn om het gesprek samen met jou voor te bereiden, met je mee te denken en informatie te verzamelen tijdens het gesprek. Bedenk van tevoren welke vragen je wilt stellen en zorg dat je begeleider deze ook noteert. Zo kan je begeleider in de gaten houden of je alle antwoorden hebt die je zocht. Tegelijkertijd is het belangrijk dat hij of zij op de achtergrond blijft. Het draait immers om jou. Jij bent aan het woord en het is ook aan jou om beslissingen te nemen. Maar het is natuurlijk altijd prettig als er iemand is die met je mee denkt en je steunt.

Je bezoek goed voorbereiden

Wie je ook meeneemt, het is enorm verstandig om het bezoek goed voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld na over de vragen die de arts je zal stellen. Welke klachten ervaar je en sinds wanneer en in welke mate? Veranderen de klachten bij bepaalde activiteiten? Welke medicijnen slik je? Etc. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat een arts doelgericht aan het werk kan gaan bij het aanvragen van (vervolg)onderzoeken, het stellen van een diagnose en bij het samenstellen van de juiste behandelmethode. Een makkelijke leidraad kan de Slimme Vragenlijst zijn. Deze tool is samengesteld door Zilveren Kruis in samenwerking met verschillende medische experts en helpt je met het maken van een vragenlijst aan de hand van de reden van jouw doktersbezoek. Ben je klaar met de lijst dan kun je deze printen of op je telefoon zetten en meenemen naar je gesprek.

Tijdens het gesprek

Goed luisteren, informatie opschrijven en jou het woord laten doen; dat zijn de taken van een begeleider tijdens een gesprek. En uiteraard mentale ondersteuning bieden aan jou als patiënt. Zowel voor, als tijdens en na het bezoek aan de arts.

Na afloop

Na afloop is het goed om het gesprek even te laten bezinken. Wellicht schiet je nog aanvullende informatie te binnen voor de arts, of blijf je met vragen zitten. Er komt veel informatie op je af tijdens zo’n gesprek, soms krijg je slecht nieuws of verschillende behandelopties aangeboden. Schroom daarom ook niet om een vervolgbezoek of telefonisch consult te plannen met je arts om zaken nader te bespreken.

Een goed gesprek zorgt voor een beter en betrouwbaarder resultaat

Goed voorbereid naar een doktersbezoek gaan, iemand meenemen en zaken nadien op een rij zetten zorgt voor een beter resultaat. De arts heeft meer betrouwbare informatie om een diagnose mee te stellen en jij hebt als patiënt meer informatie tot je beschikking doordat de belangrijke zaken op papier staan. Uit onderzoek van het Zilveren Kruis is gebleken dat veel informatie langs je heen gaat tijdens zo’n intensief gesprek. Door iemand met je mee te nemen creëer je als het ware een back-up waaruit je later de benodigde informatie kunt vergaren. Alles bij elkaar kom je zo tot een beter resultaat en hopelijk tot een vlot en volledig herstel.

 

De Slimme Vragenlijst bekijken? Kijk dan hier. Dit is een korte checklist waarmee je goed voorbereid bij de dokter komt.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zilveren Kruis.

Delen:  
4 reacties op “Iemand meenemen naar een doktersbezoek
  1. Ik moet onderzoeken ondergaan bij een cardioloog, maar ik zie er tegenop mijn echtgenoot mee te nemen.
    Hij bemoeid zich overal mee en zo kan ik niet vrijuit praten.

    Mijn dochter heeft aangeboden om mee te gaan maar ik weet dat mijn echtgenoot kwaad word, en daar zit ik echt niet op te wachten.
    Ik word er doodzenuwachtig van.

    • Ga in het geheim naar de huisarts met uw dochter.
      En vertel uw echtgenoot dat u op bezoek gaat en even met rust wilt worden gelaten.

      Geschreven door Fritsje1223 op
    • Misschien allebei meevragen? En de dochter VAN TEVOREN vragen haar vader vriendelijk te stoppen als dat nodig is gedurende het gesprek met de dokter? Natuurlijk wil je man mee, en natuurlijk kun jij geen extra stress gebruiken. Wat diplomatie kan wonderen doen. Succes!

      Geschreven door H. M. op
    • Persoonlijk zou ik het begrijpelijk vinden als mijn moeder me mee zou willen nemen naar de onderzoeken. Moeder en dochter voelen elkaar vaak toch iets beter aan. Vaders zou zich buitengesloten voelen, en dat is toch ook begrijpelijk? Echter is het uw keuze en hij heeft recht op de waarheid. Hoe moeilijk het ook is, maak de situatie bespreekbaar met uw partner. Juist nu is het cruciaal om open tegen elkaar te kunnen zijn en dit is een mooie maar spannende eerste stap. Grote kans dat het een hele opluchting voor u is, wanneer u uw wensen heeft uitgesproken.

      Geschreven door J. R. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief