Enkelbanden en/of pees (af)gescheurd?

 • #1

  Hoi;

  Bijna 2 weken geleden, ben ik van een hard rijdende koets afgesprongen om het paard vanaf de zijkant proberen tegen te houden van ongeveer 1,5m hoogte nadat het paard op hol sloeg toen ik met mijn vader was weze mennen. Ik heb rechts een zwakkere enkel waaraan ik al 3 eerdere operaties heb gehad, aan de calcaneus, peroneuspees+enkelbanden, en de achillespees/hiel.

  Nu ben ik met die enkel die dag helemaal verkeerd terechtgekomen op de ongelijke grasgrond en de koets ging behoorlijk hard en dan ook 1,5m hoogte, ik kon meteen niet meer goed lopen/staan erop, en dat werd in de uren erna nog veel erger, ongeveer 2u later was de pijn zo ontzettend erg zelfs tijdens het hoogleggen wist ik me geen houding meer aan te nemen, elke beweging die ik maakte met me voet deed verschrikkelijk pijn dan schreeuwde ik het uit van de pijn. En het voelde voor mijn gevoel ook meteen niet goed want deze pijn en dit gevoel in die voet wat ik erbij had was totaal niet vergelijkbaar met hoe het 7 jaar geleden eraan toe ging.

  Diezelfde avond nog naar de seh geweest, foto's gemaakt gelukkig geen botbreuken voor zover ze toen konden zien met al een giga zwelling, gelukkig wel drukverband eromheen gekregen en gelukkig hielp dat wel enigzins een beetje voor de 'steun' eraan.
  3 dagen later moest ik terugkomen op de gipskamer en toen ging het drukverband eraf, het was echt mega blauw geworden aan zowel de buitenzijde van mijn enkel maar ook de binnenzijde vd enkel en wat hoger dan het enkelgewricht ook richting de pees volgensmij, de arts sprak toen ook over dat het van binnen een flinke klap gehad heeft, hij zei dat ik zwaarletsel eraan heb gehad, verder hebben er nog geen onderzoeken of testjes plaatsgevonden met mijn enkel met wat er aan de hand kan zijn.

  Intussen heb ik gips erom heen gekregen tot 1 mei, dan moet ik weer terug.
  Nu dat gips eromheen zit gaat het belasten opzich wel weer en is er bijna geen pijn, is dat normaal?

  Ik weet dus helaas nog steeds niet wat er mis kan zijn van binnen en daar ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar, ik heb al vaker mijn enkel omgezwikt 7 jaar geleden en toen geopereerd geworden eraan ivm meerdere dingen die toen waren in mijn enkel, maar deze pijn die ik nu had, die was echt onbeschrijfelijk die pijn was zo ontzettend heftig, en ik kan echt veel pijn verdragen maar dit was echt niet normaal hoeveel pijn dat deed. Het werd ook direct allemaal giga dik en de pijn nam alleen maar meer toe namate het langer duurde (tot er drukverband eromheen kwam op de seh 6 uur later), de pijn straalde uit tot in me scheenbeen, achillespees, buitenkant+binnenkant enkel en de voorzijde van de enkel, net boven de wreef.

  Ik ben vooral erg benieuwd of meerdere mensen al eens zoiets soortgelijks hebben meegemaakt, en hoe is dit bij jullie verder gegaan? wat was uiteindelijk bij jullie 'kapot' gegaan van binnen en hoe is dit opgelost geworden?

  Ik ben vooral bang dat mijn enkelbanden (alweer) afgescheurd zijn of dat er iets met de peroneuspees gebeurd is, omdat de pijn zo heftig was die ik zo nog nooit eerder had ervaren.. 😥 Ik ben benieuwd of er hier mensen zijn die zoiets ook al eens hebben meegemaakt, waarbij het ook zo dik en/of ook zo blauw werd, en klopt het dat je met gips om nu die zwelling een beetje verminderd is, erna wel weer redelijk kan lopen? ik ben vooral erg benieuwd wat het kan zijn, hoop dat iemand mij hier meer kan zeggen.

  BBCode you used is not allowed.

  BBCode you used is not allowed.

  Reageer
  #2

  Hoi,

  Om te zien wat er van binnen mis is, ben je een mri nodig. En dan kan er héél veel stuk in een enkel,kan ik uit ervaring zeggen.

  Mijn orthopeed zei letterlijk dat je beter je botten kunt breken, omdat die over het algemeen te repareren of te vervangen zijn. Ik heb alle mogelijke banden gescheurd, een paar pees aanhechtingen beschadigd en een zware botkneuzing in beide enkel botten en vocht tussen de beide botten omdat de bovenste bandjes ook beschadigd zijn, door stomweg op de flos van mn hond te gaan staan tijdens het stofzuigen. Ik revalideer nu 3 jaar en kan met mn fysio nu bijna 35 stappen achter elkaar lopen. Dat geeft misschien een idee hoe ernstig een enkelblessure kan zijn.

  Je zegt dat je met gips kunt belasten, mag dat wel van je arts? Want het lijkt mij dat je dat beter niet kunt doen tot je weet wat er eventueel stuk is. Je zou het erger kunnen maken door nu te belasten,zeker met je eerdere blessure in gedachten!

  Reageer
  #3

  Hoi Suus,

  Ja ik hoop dat het meevalt van binnen, maar zoals het gegaan is, hoe het voelde toen het net gebeurd was van pijn die steeds heftiger werd, en de hoeveelheid blauwe verkleuring, lijkt me dat niet veel goeds.. 🙁 wat denk jij?

  Woow jeetje, wat heftig zeg jou verhaal!! Pfff... en heb je toen ook gips gekregen toen het net gebeurd was? En hoe ging dat bij jou toen je gips had gekregen, kon je toen wel lopen erop?

  Mijn orthopeed gaf vooral aan om te proberen om te lopen, lopen was gunstig zei hij, waarom hij dat zei geen idee. En er zou de volgende controle afspraak dan bekeken worden na de enkel hoe het ervoor staat met die enkel.

  Reageer
  #4

  Nee,ik heb geen gips gekregen. Eerst een drukverband en nu al heel lang tape omdat ik er toch niks mee mocht en kon doen. Het heeft bij mij door die botkneuzing bijna 2 jaar geduurd voordat ik mocht proberen er een heel klein beetje op te steunen. Normaal er op lopen kan ik nu nog steeds niet, stapje voor stapje met twee krukken, als ik met de fysio oefen.

  Jij schreef dat je al een zwakke enkel had (ik ook, door eerdere blessures), een vriendin van mij is pas geopereerd aan haar enkel. Zij heeft een enkelband reconstructie gehad om de enkel weer stabiel te maken. Bij mij is dat geen optie waarschijnlijk, maar wie weet voor jou wel.

   

  Reageer
  #5

  oh pfff, ja dan moet jij ook veel pijn hebben gehad ja!! 🙁

  was het bij jou toen ook zo blauw geworden?

  waarom was een operatie bij jou waarschijnlijk geen optie?

  ik hoop echt niet dat m'n banden kapot zijn maar ben d'r bang voor.. wéér een operatie zit ik al helemaal niet op te wachten maar als het niet anders is heb je ook geen keus natuurlijk.. 🙁

  Reageer
  #6

  Ja, ik was ook hartstikke blauw😅 En volgens mijn fysio duidt dat eigenlijk altijd op schade aan banden en/of pezen.

  Wat heb jij eerder voor operatie gehad? Wat was er toen stuk, bedoel ik? Heb je nu gewoon loopgips gekregen zonder dat je weet of en wat er beschadigd is? Dat vind ik best raar, ik heb voor deze blessure ook 2x eerder mn banden flink gescheurd gehad. Toen was mn enkel ook zo dik dat hij niet goed beoordeeld kon worden en mocht ik er toen absoluut niet op staan voor er een scan was gemaakt om de schade te beoordelen. Alleen de keren dat ze dmv een foto en testjes konden zeggen dat er geen ernstige schade was,mocht ik na 5 dagen drukverband er weer op staan nadat hij ingetaped was. En dan de eerste 2 weken wel met krukken en niet volledig belasten.

  Je schreef ook dat je bang bent dat je peroneuspees is gescheurd, die is bij mij ook beschadigd, niet afgescheurd, maar bij de aanhechting ingescheurd. Als hij afgescheurd is, kun je je voet niet meer heffen, dus je tenen naar je toe bewegen. En bij een afgescheurde pees is het heel belangrijk dat die zo snel mogelijk hersteld wordt. Kun jij nu dan gewoon zonder krukken je voet belasten? Dat kan ik na 3 jaar nog steeds niet🙈

  De reden waarom ze bij mij liever niet opereren, is dat door een hernia een aantal jaar terug de aansturing van mn been niet goed meer is. Als ik denk dat ik over een kuiltje of stoeprandje heen ga stappen, loop ik er vaak in of tegenaan. Mijn peroneus deed het sinds die hernia al niet goed meer, te lang met een klapvoet gelopen. Zo verstap ik me dus regelmatig en als ze de enkelbanden dan weer mooi strak zouden trekken, is de kans dat ik alles kapot scheur te groot. Mijn orthopeed  zegt dat het veiliger is om mijn enkel wat flexibeler ( hartstikke instabiel is hij,maar ok) te laten en van buitenaf  te ondersteunen. Ik heb ook paarden en op stal of in de wei moest ik voor deze blessure al echt stevige schoenen dragen en anders  mn enkel tapen of een brace gebruiken. Met sporten hetzelfde.  Bij die vriendin van hebben ze wel de enkelbanden wel weer strak gezet en met een soort hechtingen van binnen extra steun ( een internal brace) gegeven. Omdat bij haar de peroneus overbelast en chronisch ontstoken was door de instabiliteit van de enkel.

   

   

  Reageer
  #7

  Hoi Suus, heb je toevallig Facebook of instagram? Dat spreekt wat makkelijker dan openbaar op het forum🤭😃👍🏻 dan zal ik het daar ook even precies uitleggen hoe en wat er allemaal gebeurd is in mijn voet van binnen, dat gaat via die manier wat makkelijker, denk ik😄👍🏻

  Reageer
  #8

  Hoi,

  Nee,dat heb ik beide niet meer

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Oké, of email?😂😜

  Reageer
  #10

  Mag je hier niet uitwisselen 😅

  Reageer
  #11

  Ahhhzo oke, dat wist ik niet!

  De 1e operatie was in 2016, toen had ik na heel veel enkelzwikkingen, mijn hak scheef onder de voet, ze hebben toen mijn hak doorgezaagd, weer rechtgezet en vastgezet met een plaatje en 4 schroeven.

  De 2e operatie was begin 2022, die was aan mijn peroneuspezen, ik had een luxerende peroneuspees door een te ondiepe goot waar die in lag en mijn banden waren daar ook verslapt-/kapot waardoor de pees ook continu uit dat gootje luxeerde en zo over mijn enkelgewricht heenschoot. Dat bandje wat daar loopt hebben ze toen weer sterker gemaakt en weer aangetrokken over die pees.

  En operatie 3 was dus afgelopen december 2022 aan mijn achillespees/hiel, ik had daar toen een haglundse exostose en een ontsteking van mijn achillespees, dat is toen ook verholpen.

  Ik kan gelukkig nog wel mijn tenen enigzins een beetje naar me toe trekken voor zover dat lukt in het loopgips natuurlijk, kwa belasten, ik kan wel kleine stukjes lopen zonder krukken met dat loopgips met ook die loopgips schoen erbij die je dan erbij krijgt bij loopgips bij de gipskamer, maar erg comfortabel voelt dat niet, voor mijn gevoel voelt dat wel een beetje gek/wiebelig aan, niet echt 'stabiel' zeg maar voor mijn gevoel, misschien zit het wel tussen mijn oren maar ik voel met lopen op de loopgipsschoen dat het niet helemaal lekker stabiel aanvoelt, als ik een sneaker aantrek die krijg ik net aan met dat loopgips, dan voel ik wel iets meer steun zeg maar, maar met alleen t loopgips op zo'n loopgips schoen, voelt het voor mijn gevoel wel erg wiebelig/onstabiel aan voor zover ik dat nu kan voelen.

  Mijn eigen orthopeed zei wel toen ik hem vanaf mijn mobiel ook de bovenstaande foto's liet zien om hoe blauw etc het was omdat ik er toen al gips omheen had gekregen door een andere orthopeed/arts en hij kon dat natuurlijk niet live zien daardoor; jij hebt zwaar letsel gehad in die enkel en hij sprak ook van een forse zwelling op de malleolus lateralis, hij zei ook het kan restpijn zijn van de banden, of het kan zijn dat de banden niet meer in orde zijn maar dan voel je niets meer zei hij en hij zei ook dat hoop ik niet ik zei nee idd ik hoop het ook niet, wat hij met dat laatste bedoeld met dan voel je niets meer, weet ik eigenlijk niet zo goed wat hij daarmee bedoeld..🤔 hij zei ook, probeer te lopen wat kan en niets forceren.

  Overigens is bij mij ook nog steeds het blauwe niet weg en alleen maar toegenomen lijkt het wel, het blauwe zit nu ook bij mijn tenen en ook boven het gips uit, op mijn scheenbeen is het nu ook wat blauw geworden, maar de pijn die valt nu heel goed mee gelukkig ik denk dat dat ook komt omdat er gips omheen zit die geeft natuurlijk wel een bepaalde steun eraan waardoor de pijn (denk ik) ook zal afnemen.

  Attachments:
  Reageer
  #12

  Pffff, dan heb jij je portie ellende met die enkel ook wel gehad zeg!
  En snap ik helemaal niet dat ze met zo'n geschiedenis niet eerder een scan maken!

  Wat ik ook een beetje raar vind,is dat je zo lang met hetzelfde gips moet lopen.
  Want op het moment dat de zwelling wat afneemt, geeft het gips niet genoeg druk en steun meer. Je zou het ziekenhuis kunnen bellen, de gipskamer, en vragen of je nieuw gips kunt krijgen, dan geeft het weer optimaal stevigheid. Ik heb na gescheurde banden ook een periode gips gehad en moest iedere week terug komen voor nieuwe. Zodat het niet "los" ging zitten.

  Ik denk dat je orthopeed bedoelde met "dan voel je niks meer" dat dat zo is als de banden helemaal zijn afgescheurd. Dat voel je alleen op het moment dat ze afscheuren en daarna schijnt het weinig tot geen pijn meer te doen. Als dat bij jou zo is, is dat des te meer een reden om te zorgen dat je gips goed stevig blijft zitten.

  Reageer
  #13

  Bij mij is het trouwens ook heel lang heel blauw gebleven. En daarna zwart, paars en geel. Volgens mij fysio en orthopeed omdat er forse weefselschade, dus aan banden en pezen, in de hele enkel was. Dat bloed uit die schade moet allemaal weer door het lichaan afgevoerd worden en dat kan heel lang duren. Denk dat de laatste plekjes bij mij pas na een half jaar weg waren. En toen was mn enkel nog hartstikke dik door het vocht wat er nog in zat. Hij is nu nog steeds dik, trouwens. Maar vergelijken met toen het net gebeurd was, is het wel beter geworden😅

  Reageer
  #14

  Hoi, ja bij mij was het die dag dat het gebeurde (het gebeurde 16u in de middag), en die gehele avond is dat verschrikkelijk pijnlijk geweest, zo pijnlijk dat ik het uitschreeuwde huilend van de pijn. Toen ik er drukverband omheen kreeg was het die dag erna, gelukkig heel veel verbeterd al, en nu voel ik eigenlijk helemaal geen pijn nu ik dat gips om heb, ook met lopen/staan erop niet, het enige wat ik voel is dat het wiebelig/onstabiel aanvoelt als ik geen sneaker aanheb.

  Reageer
  #15

  Ik zou er toch maar heel voorzichtig mee doen hoor, want het klinkt niet echt (eigenlijk echt niet) goed.
  En informeren of je tussendoor nog een keer nieuw gips kunt krijgen,zodat je echt optimale stevigheid houdt.
  Want als je banden stuk zijn, dan overbelast je pezen en dergelijke, dat is bij die vriendin van mij ook gebeurd. Die is nu aan haar enkelbanden geholpen en als dat genezen is, is de chronische peesontsteking aan de beurt. Die peesontsteking is ontstaan door het lopen met een hartstikke instabiele enkel.

  Reageer
Reageer op: Enkelbanden en/of pees (af)gescheurd?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief