Hevige angst voor HIV-besmetting na onveilige seks

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Hallo,

  Ik heb een aantal vragen, want ik heb vorige week 'per ongeluk' onveilige seks in Duisburg (Vulkanstraat 17-19) gehad met een prostituee welke aangaf uit Colombia te komen. Dat vond rond 2030 uur plaats.

  Zelf ben ik een jongen van 27 jaar oud.

  Naar aanleiding van omstandigheden besloten om een prostituee te bezoeken. Na een aantal keren switchen tussen oraal zonder condoom en seks met condoom, wilde er weer gevreeën worden. Zij was al aan het wachten á la doggystyle en wilde dat ik het zonder condoom deed. Ik heb vervolgens drie keer aangegeven een condoom om te willen doen, maar telkens werd dat door haar weggewoven en daarbij gaf zij telkens aan dat het 'in orde' was (in heel gebrekkig Engels: "Its fine, its okay"). Voordat ik het doorhad was ik met haar onveilige seks aan het hebben. Tegelijkertijd begon ik opeens heel erg te peinzen en ejaculeerde in haar, zonder het besef ervan te hebben. Daarna stopte alles; de onveilige seks heeft hooguit twee minuten geduurd. Er werd glijmiddel gebruikt. Daarnaast ben ik sinds mijn geboorte besneden en weet ik dat ik volledig schoon voorafgaand aan de onveilige seks was (zowel qua soa's en hiv, het enige wat ik eens per jaar had waren lichte blaasontstekingen).

  Nadat wij gestopt waren drong het mij volledig door wat ik had gedaan en vanaf dat moment belandde ik in hevige stress.

  Op weg naar huis kreeg ik lichte pijn in mijn zij. Dat gevoel herkende ik, omdat ik in een paar jaar terug een blaasontsteking had die overging in een bijbalontsteking en nierbekkenontsteking. Sindsdien heb ik jaarlijks één keer een blaasontsteking; vaak een lichte.

  Ook had ik jeuk bij mijn geslachtsdeel, maar dat duurde kort. Ik ben ongeveer 30 minuten na de onveilige seks naar het toilet gegaan en daar alles uitgepist. Ik merkte dat ik een branderig gevoel had gedurende het plassen.

  De dag erna had ik een dagje diarree en nog steeds een brandend gevoel tijdens het plassen. Ook werd de opening / begin van de urinebuis wat roder dan normaal en ook gevoeliger. Ook heel af en toe een keer hoesten; misschien een a twee keer per dag. Dat heeft allemaal anderhalve dag geduurd (ik heb ook veel water gedronken) en momenteel plas ik normaal, heb normale ontlasting en hoest ik niet.

  Ik ben overigens sinds de daad zeer zwaar gestrest en angstig. Zo erg, dat ik meerdere malen per dag letterlijk aan het trillen ben. Ook ben ik extreem moe geworden door alle zorgen.

  Ik heb geen koorts. Daarnaast ben ik sinds mijn jeugd al besneden.

  36 uur na de daad ben ik bij de huisarts geweest en die heeft mij enkel verteld over drie weken terug te komen om een soa-test te doen.

  54 uur na de daad las ik iets over de PEP-behandeling; dat was de eerste keer dat ik van diens bestaan kwam te weten. Ik heb toen de huisartsenpost gebeld (het was zaterdag in de ochtend om 0200 uur). Ik moest naar de huisartsenpost komen en na bespreking van mijn probleem met de arts, ging zij even weg voor overleg. Later kwam zij terug en gaf zij aan tot de conclusie zijn gekomen om mij geen PEP-behandeling te geven, omdat de kans op besmetting dusdanig laag was in mijn geval. Ik kan dat niet begrijpen; prostituees vallen toch onder de risico-groepen?

  Nu zijn wij vier dagen verder sinds mijn bezoek aan de huisartsenpost en nog steeds ben ik niet gerust gesteld. Nog steeds bevind ik mij in zeer hevige stress met slaperigheid / vermoeidheid als gevolg en ben ik nog regelmatig aan het trillen van angst. Sterker nog: zelfmoordgedachtes beginnen weer op te spelen, ondanks dat ik al jaren daarvan af ben.

  Ik ben benieuwd naar de mening van deskundigen naar de kans dat HIV-besmetting mogelijk was in mijn geval, ervan uit gaande dat die prostituee HIV-positief is. Graag zou ik nog willen weten welke rol de viral-load kan spelen en ook de term 'top' of 'bottom'.

  Reactie
  #1

  Je kun tin ieder geval zo snel geen symptomen krijgen. En de klachten die je hebt passen daar ook niet bij. Prostituees kunnen wel onder risicogroep vallen, maar er wordt naar het contact(de seks) zelf gekeken. In jou geval was dat een laag risico contact. Daarom ook geen PEP kuur.
  Top en Bottom zijn begrippen die voorkomen bij MSM ( Man Seks Man) In de gay of bi scene.

  Reactie
  #3

  OKé, dat laatste is uiteraard niet op mij van toepassing.

  Ik weet niet hoe bekwaam je bent omtrent dit onderwerp, maar heb ik, gezien specifiek mijn omstandigheden, reden om bang te zijn voor besmetting? Want nogmaals, ik ben momenteel zo erg aan het stressen dat ik zelfs weer zelfmoordgedachtes heb.

  Reactie
  #4

  Als het risico hoger was ingeschat, dan zou je een PEP kuur hebben gekregen. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat je niks hebt opgelopen, maar de kans is redelijk klein. Het risico zou groter zijn geweest als je in contact zou zijn gekomen met bijvoorbeeld menstruatiebloed.

  De gemiddelde besmettingskans bij een éénmalig onveilig heteroseksueel contact met iemand die geïnfecteerd is, wordt geschat tussen de 0.014%. De sekstechniek , bijvoorbeeld het ontvangen van anale seks zonder condoom, verhoogt de kans om hiv op te lopen met 0,1-3%.

  Reactie
  #5

  Oké. Dat stelt mij enigzinsgerust. Ondanks de hevige stress, vermoeidheid, angst en af en toe trillen als gevolg daarvan, voel ik mij verder vrij normaal.

  Hoe zit het echter als de prostituee in de acute fase zat?

  Reactie
  #6

  dat maakt verder geen verschil

  Reactie
  #7

  Hoezo maakt dat geen verschil? Overal lees je namelijk dat een besmetting in de acute fase van HIV het meest besmettelijk is, de grootste viral load heeft en niet detecteerbaar is.

  Reactie
  #8

  Ik denk dat je eens moet stoppen met googlen.

  Een hoge viral load heeft in principe niks met acute fase te maken. En juist met een hoge viral load is het goed detecteerbaar.

  Als je een hoog viral load in je bloed hebt, dan heb je waarschijnlijk ook een hoog viral load in je sperma of vaginaal vocht. Personen met een hoog viral load zijn meestal besmettelijker dan andere personen.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Je opmerking kan ik begrijpen. Maar aangezien dit een serieuze ziekte is, lijkt het mij vrij normaal om erover te lezen, vooral als je als de dood ervoor bent dat je zoiets kunt krijgen.

  Ik probeer enkel erachter te komen hoe groot de kans is dat ik het heb opgelopen na mijn eenmalig contact en daarbij probeer ik eventuele factoren mee te rekenen.

  Vandaar mijn vraag naar de kansberekening hoeveel iemand met een hoge viral load besmettelijker is dan een 'normale' besmette persoon.

  Reactie
  #10

  Ik snap heel goed dat je op zoek bent naar antwoorden, maar de verschillende informatie, die vaak ook nog eens moeilijk te interpreten is, gaat je echt niet helpen om rustiger of geruster te worden. Sterker nog: je onrust en angst wordt er alleen maar groter van. Ik heb dat al te vaak bij mensen zien gebeuren...

  Er zijn geen percentages over hoeveel meer besmettelijk. Dat kan van meerdere factoren afhankelijk zijn. Een hoge viral load verhoogt ook de besmettelijkheid. Meer is daar helaas niet te zeggen. Het enige dat de angst en de onrust kan wegnemen is een HIV test. Je contact had in ieder geval een laag risico. Anders had je echt een PEP kuur gekregen. Dar wordt niet lichtzinnig mee omgegaan.

  Reactie
  #11

  Jou kans om geraakt te worden door een meteoriet is net zo groot voor jou bij eenmalige vaginale seks voor een man. De berekening is bij gemiddelde (zelfs met menstruatiebloed en hoog viral Load is bij besneden man 1/2000 als de vrouw hiv zou hebben en dat weet je niet.(kans is klein aangezien in Nederland en Duitsland hiv onder vrouwen, ook uut Colombia laag) dus als je dat zou meerekenen is jou kans echt extreem laag.

  Reactie
  #12

  Fijn om dat van jullie beiden te horen. Een vergelijkbaar verhaal hoorde ik van de huisarts.

  Inmiddels ben ik weer tot rust gekomen en bevind ik mij bijna weer op normaal stressniveau; misschien iets meer gestrest dan normaal.

  Ik heb twee dagen geleden een urinemonster afgegeven ter onderzoek (het was toen 13 dagen na het onveilig contact) en ik heb zojuist gehoord dat ik geen SOA heb.

  Is dit voldoende betrouwbaar na 13 dagen? En wat betekent dit voor de mogelijke overdracht van HIV?

  Reactie
  #13

  Dat zegt niks over HIV. Het zegt wel iets over de prostitué. Ze had dus geen soa's...

  Voor een aantal soa's is 2 weken voldoende. En 1 dag verschil zal dat niet vel aan uitmaken.

  Reactie
  #14

  Dertien dagen na het onveilige contact heb ik mij op soa's laten testen (urinemonster) en daaruit bleek dat ik volledig schoon was.

  Inmiddels heb ik het acht weken na het onveilige contact laten testen (bloed prikken en controle daarvan op HIV 1&2 of zo iets) en daaruit is gebleken dat ik helemaal schoon ben.

  Reactie
  #15

  Helemaal goed dus

  Reactie
Reageer op: Hevige angst voor HIV-besmetting na onveilige seks
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief