Penicilline injectie zonder recept

 • #1

  Beste forum,

  Ik vroeg me af of iemand mij kan helpen met het vinden van een plek waar ik een penicilline injectie kan krijgen tegen syfilis, zonder op de test dan wel testresultaten te wachten.

  Wat ik op het RIVM heb gelezen is dat de behandeling vanaf 2 weken na onveilig contact effectief is, en ik wil binnen de relatie (ben vreemdgegaan) geen risico lopen.

  Het enige andere risico is HIV, waar ik me wel binnen een korte tijd middels een RNA test op kan laten controleren, maar kan niet lang wachten op de syfilis test...

  Hopelijk kan iemand me hierbij helpen!

  Wessel

  Reactie
  #2

  Niemand gaat je de injecties geven als niet zeker is of je een infectie hebt, of in ieder geval de typische klachten hebt van syfilis. Dit zijn zware middelen die je niet zomaar mag gebruiken. Wat HIV betreft: Een RNA test heeft alleen maar zin als er daadwerkelijk klachten zijn die een HIV infectie doen vermoeden. Als dat niet zo is, dan is een RNA test zinloos.

  Reactie
  #3

  Dag John,

  Bedankt voor het antwoorden! Ik ga voor de injectie overleggen met de huisarts. Via de SOA-poli heb ik begrepen dat een RNA test in de eerste twee weken een bepaald eiwit kan aantonen (p24 eiwit), wat laat zien dat het virus er is.

  Ook HIVvereniging.nl heeft een soortgelijk verhaal: "Een RNA-test kan een hele vroege infectie (van 7 dagen tot 16 dagen na blootstelling aan het virus) aantonen. De standaard hiv-test kan hiv in de eerste 16 dagen vaak niet aantonen. De RNA test is niet bij alle GGD’s, ziekenhuizen en soa-poli's beschikbaar."

  Ik vroeg me af waar het verschil in verhaal vandaan komt? Ik wil gewoon erg graag weten wat er aan de hand is, en het helpt niet als verschillende partijen andere verhalen hebben...

  Nogmaals bedankt voor het antwoorden!

  Reactie
  #4

  Een RNA test is alleen maar zinvol als er daadwerkelijk klachten zijn die aan HIV gerelateerd kunnen worden.
  Als de RNA test zo eenduidig en betrouwbaar was zouden we toch alleen nog maar RNA testen in de eerste twee weken doen en de mensen niet 4 of 6 weken laten wachten.

  Reactie
  #5

  Beste John,

  Ik heb het nog eens nagevraagd bij de hivvereniging zelf, en ze verzekeren me dat de RNAtest werkt, in de specifieke tijdsperiode die ze aangeven. Daarná is een normale test accurater. Het is ook iets duurder om uit te voeren. De Khan Academy legt het ook mooi uit, in een Engels filmpje, over hoe het testen werkt, zal de link later posten!

  Ik kan me voorstellen dat de testlocaties niet alleen maar RNA testen doen, omdat je dus aan een bepaalde window vast zit, en ze niet perse vertrouwen op het geheugen van mensen (wanneer je het opgelopen zou kunnen hebben)

  Ik zal het nog eens voor je navragen, ben maandag bij de poli, dan hebben we antwoord op waarom ze niet alleen maar RNA testen!

  Wessel

  Reactie
  #6

  Dag John en andere lezers,

  Ik heb het nagevraagd bij de SOApoli - de redenen dat er niet altijd met de RNA test wordt getest waren volgens de praktijkondersteuner als volgt:

  1. De RNAtest is duur(der) dan een normale test.
  2. Het is vaak onduidelijk wannéér iemand HIV heeft opgelopen, en dit moet je weten voor de RNA test, het moet duidelijk zijn wanneer het risico is geweest.
  3. Veel huisartsen (degene die doorverwijst) weten niet van het bestaan van deze test af, het is echt een specialisme van de SOApoliklinieken.

  Ik had nog het filmpje van de Khan Academy beloofd, waarin specifiek wordt uitgelegd hoe HIV gediagnosticeerd kan worden: https://www.youtube.com/watch?v=3CjCAeGhtHA .
  Het is een redelijk technisch verhaal, maar het maakte voor mij veel duidelijk. Voor de duidelijkheid: Je kunt dus wél zonder symptomen met een RNA test HIV aanduiden, mits je in de goede windowperiode zit. Je móet dus weten wanneer je risicovolle contact is geweest.

  Hopelijk hebben mensen die dit lezen er wat aan!

   

  Groetjes,

  Wessel

  Reactie
  #7

  Ik ben het er niet helemaal mee eens.
  Een RNA test wordt gedaan bij het vermoeden van een acute HIV infectie. Dat wordt dan vooral bepaald of er bepaalde klachten aanwezig zijn.
  Info van de GGD en HIV vereniging:
  Krijg je binnen 2 weken na risicovolle seks klachten van hiv, overleg dan met je arts of een RNA-test nuttig is naast de standaard hiv-test. Een RNA-test kan een hele vroege infectie (van 7 dagen tot 16 dagen na blootstelling aan het virus) aantonen.

  Overigens: iedere huisarts in Nederland kent de RNA testen. Dit is vast onderdeel in de opleidingen.
  De RNA test is alleen niet bij alle GGD’s, ziekenhuizen en soa-poli's beschikbaar.

  Reactie
Reageer op: Penicilline injectie zonder recept
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief