Behandeling van syfilis 1 x 2 spuiten, of 3 x 2 spuiten?

  • #1

    Op het forum las ik een bericht van "Pietertje" die zich zorgen maakt over het feit dat hij meteen met 3 x 2 spuiten is behandeld voor syfilis terwijl hij op internet steeds heeft gevonden dat je bij een vroege syfilisbesmetting wordt behandeld met 1 x 2 spuiten. Is zijn angst terecht? Ben je er wel vanaf na 1 x 2 spuiten? Ben je dan nog besmettelijk?

    Als je bent behandeld met 1 x 2 spuiten heb je een kans van 15% dat je onvoldoende bent behandeld. Na behandeling sta je dan ook met reden in ieder geval een jaar lang om de 3 maanden onder controle. Mogelijk moet je dan alsnog met 3 x 2 spuiten worden behandeld en je kunt nog steeds besmettelijk zijn.

    Met 3 x 2 spuiten is het risico op onvoldoende behandeling klein. Pietertje mag dus van geluk spreken.

    Ik ken een verhaal van iemand die in Rotterdam steeds weer opnieuw met 1 x 2 spuiten is behandeld. Na jaren was het gevolg dramatisch, ziekenhuisopname. En nee, hij vrijde altijd veilig en heeft dan ook géén hiv. De kans is klein, maar van oraal contact, tongzoenen en zelfs huidcontact kun je in theorie syfilis oplopen. Gelukkig is syfilis in Nederland een relatief zeldzame soa.

    Ik ben heel benieuwd om meer mensen zoiets van iemand weten, of zelf hebben meegemaakt?

    Als syfilis niet, of niet goed wordt behandeld, houd je veel pijnklachten, kun je na verloop van tijd verward raken, dementeren en zelfs overlijden. Ook is de kans op hiv vele malen groter als je syfilis onder de leden hebt.

    Groet,

    Diederik.

    Reageer
    #2

    Hoi Diederik,

    Ten eerste een tegenvraag: waar haal je dat getal van 15% onvoldoende behandeld na één keer twee spuiten vandaan? De officiële Nederlandse richtlijn syfilis (http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:22940&type=org&disposition=inline)zegt dat één keer behandelen met 2,4 miljoen IE penicilline G afdoende is, net als de Amerikaanse richtlijn. Kan overigens ook in één spuit, maar die wordt dan wel erg groot...

    Ik ben zelf enkele maanden geleden met syfilis geïnfecteerd na een onveilig anaal en oraal contact. Eerste symptoom dat er iets mis was was een ontsteking in mijn dikke darm. Voor ik de juiste diagnose had waren we weken verder. Verhaal eerlijk verteld aan de huisarts, maar die heeft me in eerste instantie alleen op chlamydia en gonorroe laten testen. Toen ik vervolgens twee weken later heftige pijn in mijn darmen, lever en de rest van mijn buik kreeg ben ik via de eerste hulp op een afdeling interne opgenomen. Ik had vooral heel veel pijn in het gebied van de lever, vandaar dat ze eerst aan galstenen dachten. Verschillende vervelende onderzoeken voor ondergaan. Pas na een week opname met veel pijn bleek ik syfilis te hebben. En deze is onder andere op mijn lever gaan zitten, die het vervolgens zo goed als niet meer deed. Pijn, geelzucht, malaise, was geen pretje. Toen inderdaad de twee shots penicilline in mijn bil gehad, waarna ik na een dag of drie begon op te knappen.

    Omdat ik een vage neurologische klacht had (gevoelsuitval in een paar stukken van mijn huid)is er ook wat liqour (hersenvocht) bij me afgenomen door een ruggenprik. Daar is uit gebleken dat de bacterie die syfilis veroorzaakt ook daar is doorgedrongen en een ontsteking (meningitis) heeft veroorzaakt. Dus ik kon meteen door naar de afdeling neurologie waar ik twee weken aan een infuus heb gehangen met zes keer daags vier miljoen IE penicilline. Dag en nacht, was afzien. Nu net weer thuis.

    Alles bij elkaar genomen heb ik dus, binnen drie maanden na besmet te zijn, een syfilitische proctitis, hepatitis en meningitis doorgemaakt. Voor de proctitis, de ontsteking in mijn dikke darm, heb ik ontstekingsremmende medicatie. Mijn lever doet nog steeds pijn. De gevoelsuitval in mijn huid is verdwenen. Maar ik moet de komende jaren nog diverse onderzoeken ondergaan, waaronder zeker drie ruggenprikken. Kijk ik niet bepaald naar uit.

    Het is een harde les voor me dit. Heb altijd wat luchtigjes gedacht over SOA's, met uitzondering van hiv. Maar syfilis is bepaald een gemene ziekte. Ben ziek sinds kerst, we zijn nu twee maanden verder. Bijna vier weken in het ziekenhuis gelegen. En de komende jaren poliafspraken voor bloedafname en ruggenprikken. Maar ik heb nog geluk. Zeven kleuren bagger gescheten voor de hiv test na 90 dagen. Godzijdank negatief. Lesje geleerd hoop ik...

    Groet Mark

    Reageer
    #3

    Dag Mark,

    Allereerst sterkte. Een heftig verhaal en ik weet inderdaad dat een ziekenhuisopname voor neurosyfilis geen pretje is. Na afloop is het eerst extra heftig, vanwege alle antilichamen die zijn aangemaakt door de vele antibiotica. Ook de antilichamen zijn heftig voor je lichaam, maar de behandeling is noodzakelijk om de bacterie weer uit je lijf te krijgen.

    De 15% haal je onder andere uit de samenvatting van de richtlijn van de NVDV, zie bij syfilis:
    http://www.soaaids-professionals.nl/documenten/NVDV-richtlijn-soa-2008.pdf
    De richtlijn is gewijzigd per 2002. Daarvoor werd standaard ook voor vroege syfilis 3 x 2 spuiten verstrekt, om het risico op onderbehandeling en vroege asymptomatische neurosyfilis te voorkomen. Met vroege syfilis wordt bedoeld, dat je het korter dan 1 jaar geleden hebt opgelopen bij vaststelling van de besmetting.

    Zie bijvoorbeeld ook de Europese richtlijn:
    http://www.iusti.org/regions/Europe/IUSTI%20syphillis%20guideline%202008.pdf P. 3.
    Latent syphilis, early and late: positive serological tests for syphilis with no clinical
    evidence of treponemal infection. This is classified (ECDC definition) as early latent if
    the infection was acquired 1 year previously

    Reageer
    #4

    kben egt blij khoop dat je deze ziekte zo snel moglijk kwijt geraakt

    Reageer
    #5

    Hallo,
    Jullie blijken er blijkbaar veel meer over te weten dan ikzelf..
    Ik heb dus namelijk in de voorbije 2 jaar ( weet niet wanneer precies) syfilis opgelopen.
    Ik was mij er nooit van bewust dat ik het had ( heb nooit symptonen gehad ).
    Onlangs kreeg ik zweertjes/knobbels/enorme jeuk rond men anus.
    Ik kon het niet langer uithouden vd jeuk en ben dan naar men huisarts geweest. Die zei dat ik recente syfilis had opgelopen. Toen ik naar het ziekenhuis moest voor de 1x2 spuiten penisciline hebben ze daar gezien dat ik dus in 2 jaar tijd 2 keer besmet ben geweest van syfilis. Ondertussen heb in al 100 verschillende dingen voorgeschreven gekregen om de knobbels op men anus weg te krijgen maar tot nu toe aonder succes... Iemand idee ? Of beter direct chirurgisch laten wegnemen?

    Alvast bedankt!

    Grts

    Reageer
    #6

    Hey,

    Ik ben sinds kort besmet geraakt met syfilis. Ik ben gay en heb vaak afwisselende contacten. Syfilis en hiv hangen vaak samen met elkaar. Ik heb het geluk gehad dat ik niet besmet ben met hiv. Ik heb een zeer goede dokter in België die alles over soa's kent! hij is daarin gespecialiseerd. Een gewone huisdokter heeft niet veel kennis en zal u 1x 2 spuiten toedienen die zeer pijnlijk kunnen zijn. Mijn dokter geeft 3x 2 inspuitingen. De inspuitingen kosten enorm veel geld. 42 euro x 3 keer dus het kost je bijna al 130 e (met een ampul verdoving bij elke inspuitingen). Syfilis is een ziekte die meer en meer de kop op duikt bij Gays. We hebben 3 stadia's. De meeste zien een zweertje dat pijnloos is. Dit gaat verdwijnen na 2 weken. Dan denken ze, het is weg en ik ga niet naar de dokter. De 2de fase heb je wat uitslag over het lichaam, de meeste denken dan dat ze allergisch zijn van iets ... Dat gaat na enkele weken ook weer weg, weeral geen haast om naar de dokter te gaan zegt men dan ... Derde fase is gevaarlijk, de meeste moeten dan naar het ziekenhuis voor een infuus richting de aders. Lever wordt aangetast met andere organen. Lever zal zich snel herstellen want het is een sterk orgaan.

    Met vriendelijke groet!
    Gabriël

    Reageer
    #7

    Ik ben sinds maart erachter dat ik neursyfilis heb, nadat ik al meer als twee jaar klachten heb en niemand snapte wat ik had. Ik ben een vrouw en ja deed het veilig en toch besmet geraakt. dus nee garanties heb je niet, maar dat ik eerst doof en bijna blind moest worden om deze diagnose via de oogarts te krijgen vindt ik dan nog raar. Wel grappig aan de andere kant Ontzettende pijnen in armen en benen en mijn rug. de ene ooronsteking na de andere. Alleen maar moe , hoofdpijn ed. en het leuke niemand nam me serieus. Totdat idd in maart eindelijk de diagnose kwam. Ik werd met spoed opgenomen maar penicilline bleek ik alergisch voor. lumbaalpunctie ben ik panisch voor maar het moest. En dat tijdens de eerste corona golf wat een hectiek. Maar het was echt net op tijd echt net. Ik ben nu dement slechthorend, heb zenuwpijnen continu ontstekingen. Mijn ogen zijn langzaam weer beter aan het worden. Ik ben van een fitte genietende vrouw nu aan huis gekluisterd doordat ik een partner had die het niet zo nauw nam. Maar ik laat me niet klein krijgen hoor, heb nog een lange weg te gaan want mijn behandeling heeft niet volledig aangeslagen. De een heeft geluk de ander pech. En ook vrouwen kunnen het krijgen zie je maar, ik ben niet meer besmettelijk maar zal altijd positief getest blijven want zit in de tertaire neurosyfilis. Hoop dat ik het nooit meer krijg. Maar de schade is onherstelbaar bij mij mijn botten hekemaal aangevreten en concenteren gaat ook bijna niet alle eerste klachten heb ik nog , leef nu dag voor dag. Gelukkig zijn mijn kinderen net de deur uit dus kan nu ook een dag niksen als het niet gaat. Wou dit effe delen gewoon

    Reageer
    #8

    <span class="bbp-reply-post-author">Dag Jeanie,</span>

     

    Heel heftig verhaal voor je. Heel veel sterkte. Ik heb de diagnose ook gehad een maand geleden. Toevallig weet ik precies waar ik het opgelopen heb en door wie. Los hiervan ben ik ook niet vol wraakgevoelens en accepteer ik het. Gelukkig heb ik het in een vroeg stadium ontdekt en niemand ermee besmet. Ik ben amper 30 jaar, dus hoop nog lang te leven. Echter hoop ik niet de directe gevolgen van deze ziekte voor lange tijd te moeten ondervinden. Ik voel me gezond en was er vroeg bij.

    Ik heb intens met je doen, dat het pas zo laat ontdekt is! Alle goeds voor de toekomst en hopelijk knap je nog wat op.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Behandeling van syfilis 1 x 2 spuiten, of 3 x 2 spuiten?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief