Spontane extreme slaapsto"/> Spontane extreme slaapstoornis - Medische Forum - Dokter.nl

Spontane extreme slaapstoornis

 • #1

  Hallo allemaal,
  Ik ben een man van 25 jaar bij wie sinds eind mei / begin juni een spontane slaapstoornis is ontstaan. Terwijl ik ’s avonds slaperig naar bed ga, val ik amper in slaap. Vervolgens slaap ik moeilijk door en ’s ochtends word ik vroeg wakker terwijl ik nog moe ben. Ik denk dat ik met veel moeite ongeveer 3 uur per nacht slaap (vaak minder). Overdag ben ik vermoeid, maar niet slaperig.

  Slapen was iets wat bij mij altijd heel natuurlijk ging, ook in stressvolle periodes. In het verleden had ik last van een angststoornis op het gebied van gezondheid (piekeren over mogelijke ziektes), maar ook toen sliep ik prima en de laatste jaren zat ik juist prima in mijn vel, deed ik mijn best om gezond te leven (eten, bewegen) en had ik nergens last van. Ik viel met gemak in slaap en haalde ik gemiddeld acht uur slaap per nacht.

  De situatie veranderde in mei toen er twee dingen gebeurden. Ten eerste was ik ongeveer anderhalve week aan het piekeren over mijn studie, waarbij ik een nacht minder heb geslapen. Daarnaast heb ik half mei bij de GGD een eerste dosis vaccinatie Imvanex tegen apenpokken gekregen (als homoman kwam ik daarvoor in aanmerking). Een paar dagen later begonnen er bij mij vage pijnen in de borstkas en in de bovenrug (die nog steeds aanhouden) waarna ik stress kreeg over mogelijke bijwerkingen na de vaccinatie. Ik sliep daarna ook wat onrustig en twee weken na die prik is die slaapstoornis begonnen. In de bijsluiter van de prik las ik dat slaapstoornis soms kan voorkomen als bijwerking, maar bij de GGD vonden ze het heel onwaarschijnlijk dat mijn klachten door de prik kwamen en stuurden ze me naar mijn huisarts.
  De huisarts kon bij lichamelijk onderzoek niks vinden en ook de uitslag van het bloedonderzoek (volledig bloedbeeld, kreatinine, Egfr, glucose, TSH) was normaal. De ha denkt dat waarschijnlijk angst een rol speelt bij mijn klachten.

  Door het slaaptekort kon ik ondertussen steeds minder rationeel nadenken en dat verergerde mijn angststoornis op het gebied van gezondheid. Tegen slecht slapen heb ik 10 mg temazepam gekregen om te proberen mijn slaapritme terug te krijgen. Ik heb het een paar nachten ingenomen. Ik val na temazepam binnen een half uur in slaap waarbij ik ongeveer 3 uur slaap en daarna word ik weer wakker. Bij het tweede bezoek aan de ha heb ik om verwijzing gevraagd naar een ggz tegen mijn angststoornis en dwangstoornis (vaak checken of deuren op slot zitten etc). Omdat de stoornis erger werd door slapeloosheid, wilde ik het aanpakken. Ik wacht momenteel op een intake en de ha adviseerde daarnaast om een online module van Mirro tegen slecht slapen te doen en daar ben ik mee bezig.

  Straks is het echter al anderhalve maand sinds mijn slaapproblemen zijn begonnen. Ik probeer van alles om mijn slaap te verbeteren (meer bewegen, ontspanningsoefeningen, slaapmeditatie, slaaprestrictie, slaapdagboek, geen koffie drinken), maar niks helpt. Ik heb op dit moment zomervakantie tot september dus ik heb ook helemaal geen stress. Ik lig ook nergens over te piekeren wanneer ik ga slapen. Hebben jullie adviezen wat ik zou kunnen doen om mijn situatie te verbeteren? Indien mijn problemen aanhouden, zat ik eraan te denken om een verwijzing te vragen voor een slaaponderzoek. Ik weet alleen niet hoe lang slaapproblemen moeten aanhouden om in aanmerking te komen voor zo’n onderzoek.

  Alvast bedankt voor het meedenken!

  Reageer
  #2

  Ik denk toch dat je het alles met angst en controle drang (OCD) te maken heeft. Je bent er wellicht te obsessief me bezig
  "Ik probeer van alles om mijn slaap te verbeteren (meer bewegen, ontspanningsoefeningen, slaapmeditatie, slaaprestrictie, slaapdagboek, geen koffie drinken), maar niks helpt. " Misschien moet je er juist eens niet me bezig zijn en dwangmatig willen slapen.
  Je stap om naar de GGZ te gaan is in ieder geval een goede.

  Reageer
  #3

  Dank je wel voor jouw reactie John. Hoe langer het probleem duurt, des te obsessiever ik inderdaad bezig ben met het vinden van een oplossing voor mijn slaapprobleem. Wat ik alleen niet begrijp is dat mijn slaapstoornis spontaan ontstaan is terwijl mijn OCD al jaren op de achtergrond aanwezig was. Kan OCD zorgen voor het ontstaan van slaapproblemen?

  Reageer
  #4

  Er zal ergens een trigger zijn geweest. Misschien ergens toch al bang voor eventuele bijwerkingen van de vaccinatie
  Het zal een combi zijn van onderliggende angst/stress en de ocd maakt het dan niet makkelijker. Omdat je door de ocd er meteen vol op gaat focussen

  Reageer
  #5

  Ik ben eerder inderdaad gespannen geweest voor het halen van vaccinaties tegen corona bijvoorbeeld, omdat ik dacht: er komt toch wel een onbekende stof je lichaam in. Met deze vaccinatie was ik echter eerst juist blij om daar in aanmerking voor te komen, omdat ik als homoman meer risico op mpox heb en het lijkt me alles behalve prettig om die pokken te krijgen. En ik kende mensen die al eerder die prik hebben gekregen. Alleen al onderweg naar huis na de vaccinatie was ik best gespannen, daarna kreeg ik last van vage pijnen in mijn borstkas en rug en toen ben ik gaan googelen naar het vaccin en begon ik te lezen over allerlei bijwerkingen. Op die manier is mijn angst alleen gaan toenemen en later kwamen de slaapproblemen erbij.
  Nog wat uw advies betreft: in plaats van dwangmatig naar bed te gaan, kan ik dan niet beter mijn slaap afwachten terwijl ik andere dingen doen? Zelfs als dat betekent een nacht doorhalen? Of is het beter om regelmaat aan te houden?

  Reageer
  #6

  Blijkbaar is de angst van de coronaprik toch blijven hangen en dus de trigger geweest
  Stop met het idee te MOETEN slapen.. doe gewoon je dingen. En ja als je een nacht zou moeten doorhalen dan is dat zo. Je voelt je de dag erna dan wel wat geradbraakt, maar dat gaat ook weer over. Emn de klachten na de vaccinatie zijn waarschijnlijk hyperventilatieklachten geweest

  Reageer
  #7

  Dank voor uw advies John! Ik ga proberen de knop om te draaien.

  Reageer
Reageer op: Spontane extreme slaapstoornis
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif