Hoe slaaptekort wegwerken

 • #1

  Hallo, vanwege studie en stress heb ik de afgelopen twee weken een flinke slaapachterstand opgebouwd, namelijk ongeveer 40 uur (4 dagen) door elke nacht maximaal 5/6 uur te slapen (sommige nachten zelfs nog minder). Nu het een wat rustigere periode is, wil ik hier aan werken. Hoe kan ik dit tekort het beste rechtzetten? Door bijvoorbeeld een maand lang elke dag 9,5 uur te slapen ipv 8 uur (dus 1 REM slaap langer)?

  Reageer
  #2

  Je kunt een slaap tekort niet wegwerken,je moet gewoon zorgen dat je een gezond slaapritme krijgt....

  Reageer
  #3

  Slaap die je niet hebt gehad, kun je niet meer inhalen. Mensen denken dat weleens en slapen dan bv meer in het weekend als ze veel werken doordeweeks, maar inhalen is echt niet mogelijk.

  Zo heel erg is het ook niet voor die korte tijd. Vanaf nu kun je weer gaan voor 7-8 uur nachtrust gaan.

  Reageer
  #4

  Bedankt voor de reacties. Ik kom op internet veel verschillende dingen tegen waardoor ik ook jullie mening wilde weten. Zou het toch helpen om elke dag 9.5 uur te slapen of is dit juist slecht? Een van de redenen dat ik het namelijk wilde inhalen is doordat ik merk dat mijn concentratie achteruit is gegaan. Als ik bijvoorbeeld een gesprek voer met iemand heb ik vaak moeite om het te volgen en moet ik anderen steeds laten herhalen. Maar zo te horen moet ik de schade accepteren en me focussen op de toekomst om het niet weer zover te laten komen. Ik zou bijvoorbeeld moeten werken aan faalangst, uitstelgedrag en perfectionisme, wat denk ik veel hebben meegespeeld hierin.

  Reageer
  #5

  Een slaaptekort kun je dus niet inhalen. Je bioritme gaat gewoon door na een slaaptekort.
  Aan de klachten die je daar van zou kunnen hebben ( als die daar al van zijn) kun je alleen maar zorgen voor gezonde voeding voldoende nachtrust. En te lang slapen kan ook weer verstoringen geven.

  Reageer
  #6

  Gaat niet om de schade accepteren maar om goed voor jezelf zorgen. Zorgen voor voldoende ontspanning. Bijvoorbeeld yoga doen. Zorgen voor volwaardige voeding. Misschien een paar voedingssupplementen. Bijtijds naar bed. als je er bijtijds in ligt en niet meteen slaapt, rust je toch uit. Misschien een cd met meditatie of rustige muziek. Geen smartphone of andere draadloze boel bij je bed. Redelijk wat mensen die jarenlang slecht slapen.

  Reageer
Reageer op: Hoe slaaptekort wegwerken
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief