15 tips om je nachtrust te bevorderen

15 tips om je nachtrust te bevorderen

Heb je structureel moeite met in slaap vallen, of je slaap gedurende de hele nacht vast te houden, dan kun je hier het best professioneel en medisch hulp voor zoeken om de achterliggende reden te ontdekken én een oplossing te vinden. Ben je op zoek naar tips om je nachtrust te bevorderen, dan kunnen de volgende tips je hier wellicht bij helpen.

De slaapkamer

Ten eerste heeft je slaapkamer veel invloed op je nachtrust. Let dan ook op de volgende zaken:

  1. Prettig klimaat
    Een goed klimaat in je slaapkamer is ontzettend belangrijk. Hoewel een warme kamer misschien prettig klinkt is dit niet bevorderlijk voor je slaap. Zorg ervoor dat de verwarming uit staat en het raam op een kiertje of ventilatiestand staat. Een iets te koele kamer is namelijk beter dan een te warme kamer.
  2. Donker
    Ook is een donkere ruimte beter voor je nachtrust, zeker wanneer de zon vroeg opkomt of laat ondergaat. Het beste kun je voor verduisterende gordijnen kiezen, die in allerlei variaties te verkrijgen zijn. Zo kun je zelfs rolgordijnen kopen met een verduisterende stof.
  3. Zorg voor comfort
    Je nachtrust is erg belangrijk, dus je mag best wat extra investeren in comfort. Zorg voor een comfortabel bed en een goed kussen, maar ook voor prettige nachtkleding. Heb je het snel warm? Overweeg dan zonder nachtkleding te slapen, zodat je minder snel wakker wordt van de hitte.
  4. Oordopjes bij geluidsoverlast
    Slaap je heel licht of is er sprake van geluidsoverlast om wat voor reden dan ook? Slaap dan met (comfortabele) oordopjes om geluiden zo veel mogelijk te blokken.
  5. SLAAPkamer
    Zorg ervoor dat je je slaapkamer ziet als een ruimte waar geslapen wordt, en dat het dus geen ruimte is waar ook gewerkt, gestudeerd of tv gekeken wordt. Zodra je in bed stapt weet je dus dat je hier puur en alleen voor het slapen komt.

Ter voorbereiding op de nachtrust

Daarnaast is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waar de slapeloosheid vandaan komt, en of er gewoontes zijn die je kunt veranderen om de slaap te bevorderen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Sporten/bewegen
    Voldoende beweging is essentieel voor een goede nachtrust. Bij voorkeur overdag of vroeg in de avond. Op die manier maak je niet alleen je geest moe, maar ook je lichaam. Dit hoeft overigens geen intensieve work-out te zijn, ook een dagelijkse wandeling draagt bij aan je dagelijkse beweging.
  2. Gezond eetpatroon
    Ook een gezond eetpatroon draagt bij aan een beter slaapritme. Een stevig ontbijt, een matige lunch en een lichtere avondmaaltijd wordt hierin aanbevolen. Daarnaast is het het beste om twee tot drie uur voor je gaat slapen geen vast voedsel meer te eten. Echter is met een lege maag slapen ook niet bevorderend omdat je samentrekkende maag je daardoor wakker kan houden. Tot slot wordt ook pittig eten afgeraden aangezien dit voor een opgeblazen gevoel en oprispingen kan zorgen.
  3. Let op met cafeïne/nicotine/drugs
    Let vooral in de avonduren ook op met je cafeïne-inname. Daarnaast wordt ook sterke thee, nicotine en drugs afgeraden.
  4. Geen alcohol in de avond
    Ook alcohol in de avonduren is niet bevorderlijk voor je slaap. Dat zogenaamde ‘slaapmutsje’ kun je maar beter overslaan.
  5. Vermijd inspanningen voor het slapen
    Voordat je gaat slapen is het aan te raden om alvast te ontspannen, zowel geestelijk als lichamelijk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen of te douchen, je te laten masseren of een korte wandeling te maken. Gamen of intensief sporten vlak voor het slapen gaan is dus af te raden.
  6. Vermijd ‘blauw licht’
    Ook het zogenoemde ‘blauwe licht’ van je smartphone, computer, tablet of tv is een stoorzender voor je nachtrust. Probeer in ieder geval een uur voor het slapengaan niet naar wat voor schermpje dan ook te kijken.

Het ideale tijdstip om te slapen

Tot slot moet je jezelf aanleren om een vast slaapritme te krijgen waar je jezelf aan houdt. Dit houdt concreet in:

  1. Ga – indien je werk dat toelaat – elke ochtend op hetzelfde tijdstip uit bed en ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed.
  2. Doe geen middagdutjes, hierdoor help je je slaapritme weer om zeep.
  3. Bedenk hoeveel uur je wil slapen en houd je daaraan vast. Houd daarbij rekening met circa 15 minuten inslaaptijd.
  4. Kun je na een kwartier nog niet slapen, ga dan niet op je telefoon kijken, maar probeer wat te lezen of rustige muziek te luisteren tot je wat moeier bent. Doe dit wel in een andere ruimte, omdat de slaapkamer echt is bedoeld voor het slapen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief