Reumatische klachten?

 • #1

  Goedenavond,

  Ik heb jaren problemen met mijn schouder gehad, hier ben ik dan ook al 5x aan geopereerd. Een half jaar geleden begon ik na 3 jaar weer klachten aan mijn schouder te krijgen en ging terug naar de arts. De arts kwam er al gauw achter dat ik veel stijver ben geworden en deze keer zelfs ook in mijn andere schouder. Ook was ik er zelf al wel achter dat de pijn in mijn schouder anders was dan de keren ervoor. Er werd een afspraak gemaakt voor onderzoeken, maar in de tussentijd begon ik last van mijn pols te krijgen. Hier was ik ook al mee bekend, maar na een paar dagen begon ook de pols waar ik nooit eerder klachten heb gehad pijn te doen. De arts heeft hierop besloten dat er eerst een bloedafname moest plaatsvinden om te bepalen dat of ik wellicht reuma heb (net als beide oma's en mijn vader ook hebben). Ik had al langer het idee dat ik dit mogelijk kon hebben, ik ben namelijk altijd al ontstekingsgevoelig geweest in mijn gewrichten. Zo heb ik ook een tijdje al problemen met mijn knieën (pijn, stijfheid en zwelling), naast de pijn in mijn schouders en polsen. Ook zijn mijn voeten vaak heel stijf en pijnlijk wanneer ik opsta.

  De uitslag was als volgt: RA binnen de norm, Anti-ccp wel wat verhoogd en bezinking ook minimaal verhoogd. De uitslagen waren alleen niet hoog genoeg volgens de assistente om er iets mee te moeten doen. Voor mij was dit eigenlijk best een schok. Niet omdat ik graag reuma wil hebben, in tegendeel, heb gezien hoe vreselijk pijnlijk dat was voor mijn familieleden. Ik dacht alleen eindelijk een verklaring te hebben voor mijn klachten en een bevestiging dat ik niet gek ben. Je merkt dat mensen om je heen het vervelend vinden dat je altijd wat hebt en ik zelf ook. Je gaat echt bijna denken dat aan jezelf ligt.

  Is een anti-ccp van 21 inderdaad geen indicatie voor een reuma gerelateerde aandoening? Ik heb wel gevonden dat een uitslag van 0-7 normaal is, 7-9 dubieus en een reden om nog een keer te testen en hoger dan 9 is positief. Wat kan dan een reden zijn voor een verhoging als dit geen reuma is? En weet iemand een andere verklaring voor mijn klachten?

  Hopelijk kan iemand mij verder helpen. Ik werk in de wijkverpleging, maar dit wordt steeds moeilijker met mijn klachten en ik ben pas 32 jaar.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Linda

  Reageer
  #2

  Ik ben het niet helemaal met de assistente eens. De anti ccp waarde geeft wel een aanwijzing voor artritis. Maak een afspraak met de arts zelf en bespreek het. Vraag dan ook om een RF test

  Reageer
Reageer op: Reumatische klachten?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief