Hypochondrie voor geen enkele reden

  • #1

    Ik ben 23 jaar en heb een tijd terug heb ik een maandje of 3 last gehad van wat problemen rondom de bekkenbodem regio. Eerst dacht ik direct aan teelbalkanker. Daarvoor naar de huisarts geweest die mij na een snel onderzoek al snel gerust kon stellen. De laatste tijd gaat het erg goed en heb ik eigenlijk net als daarvoor, nergens last van. Conditie is op pijl, slapen gaat prima, voldoende eetlust, geen rare gewicht afname, ga zo maar door. Zelf doe ik ook niks om een risico te vormen. Denk hierbij aan niet roken, nooit drinken, absoluut geen drugs en ik probeer in de week ondanks een kantoorfunctie toch wel wat beweging te pakken. Uiteraard kunnen de fysieke activiteiten altijd iets meer worden, maar goed... Alle klachten die ik met enige regelmaat heb zijn klachten die ook weer eenvoudig op te lossen zijn (denk aan wat druk in de darmen door koolzuurhoudend water, zuivel, e.d.).

    Al met al dus niks aan de hand! Nu is het zo dat ik wel de diagnose van autisme heb. Ook in de familie komen veel gevallen voor van mensen met een angststoornis en ook veelal hypochondrie.

    Wel heb ik veel en snel last van stress. Ik merk ook dat de hypochondrie gedachten opspelen zodra de vermoeidheid toe neemt of zodra een stressvolle periode afneemt (eigenlijk nooit tijdens). Het is net alsof het verwerkingsproces van iets anders resulteert in hypochondrie. Ook wanneer ik iets voorbij zie komen van iemand die ziek is op sociale media of het nieuws kunnen een enorme trigger zijn. Je denkt dan al snel: oh dan ga ik het ook krijgen nu.

    Ik heb er wel over na gedacht om hiervoor in therapie te gaan, echter ben ik daar niet zo'n grote fan van. In het verleden wel geprobeerd voor andere klachten, maar eigenlijk heb ik mezelf uit de grootste problemen getrokken.

    Ik vraag mij eigenlijk nu vooral af: ben ik de enige? Is het een logische combinatie met autisme? en vooral; wat zijn goede tips of feiten om mezelf niet zo gek te hoeven maken? Het slaat natuurlijk gewoon nergens op dat er niets aan de hand is en toch de angst heb. Aan het einde van de dag is het natuurlijk zo dat ik mij niet drukken hoef te maken dan een gemiddeld gezond persoon die net zoveel kans heeft om iets te krijgen.

    Reageer
    #2

    Je bent zeker niet de enige. Ik zie ook geen link met autisme. Hypochondrie is een angststoornis. Een aandoening dus. En daar is therapie voor

    Reageer
    #3

    Hmm, ja... Ik denk dat u ook wel gelijk heeft. Wellicht toch eens niet zo eigenwijs doen en therapie overwegen!

    Reageer
    #4

    Toevallig heb ik autisme en ook een angststoornis gehad (rond m'n 20e, ben nu 26). Deze zaken liggen zo ver ik weet niet lineair in verband met elkaar, echter is komt een angststoornis wel geregeld voor bij mensen die de diagnose ASS hebben. Ik denk dat het komt omdat we e.g. prikkels heftiger ervaren en/of bijvoorbeeld snel gefixeerd raak op dingen en dus veel informatie er over op zoek e.d...

    Wat betreft je angsten, ik heb hier zelf GGZ-therapie voor gekregen wat wel goed hielp. Ik zou je ook aanraden om gewoon professionele hulp te aanvaren, dit kan ook al middels je huisarts bij een praktijkondersteuner. Dit is een laagdrempelige variant van een psycholoog en je kan er snel terecht. Tevens heb ik angstoverwinnen.com gevolgd en dit heeft mij in alle eerlijkheid nog meer gebaat dan m'n GGZ-traject denk ik. Zeker een aanrader om even te kijken!

    Succes!

    Reageer
Reageer op: Hypochondrie voor geen enkele reden


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief