Kan niet eten met andere mensen

  • #1

    Hoi allemaal!

    Ik ben Jasper, 18 jaar en ik zit met een vervelend probleem..
    Ik kan namelijk niet of heel moeilijk eten in het bijzijn van andere mensen.

    Ik heb geen idee hoe het precies begonnen is maar ik dacht dat ik een buikgriep had, en daarom geen eetlust had, en daarom moest braken.
    Maar na enkele dagen leek ik genezen te zijn. Mijn eetlust kwam terug, ik voelde me weer lekker!

    Maar achteraf gezien was het geen buikgriep. Mijn eetlust verdwijnt gewoon op eens bij de gedachte dat ik met andere mensen moet eten.
    Ik kan me heel de dag misselijk voelen als ik weet dat ik 's avonds ga eten bij vrienden.
    En soms krijg ik dan ook gewoon geen hap door m'n keel. Ik krijg braakneigingen en moet gewoon stoppen met eten.

    Ik merk ook dat het erger is als we met z'n tweeën gaan eten. Dit komt misschien omdat alle aandacht van de persoon op mij gevestigd is? Wanneer ik met rust gelaten word gaat het precies iets beter, maar zo kan het toch niet verder.

    Hoe krijg ik dit uit m'n hoofd?
    M'n sociale leven lijdt er erg onder..

    Groetjes
    Jasper

    Reageer
    #2

    Hallo Jasper, ik neem aan dat je er vroeger aan tafel met/bij je ouders geen last van had? Weet je nog precies wanneer deze 'angst' is begonnen?

    Groetjes Lana

    Reageer
    #3

    Hoi Lana

    Dat is moeilijk te zeggen; soms heb ik er een week last van, soms een maand. En dan gaat het opeens weer weg. Op dit moment zit ik er zo'n twee weken mee.

    Het begint 's morgens al, ik sta op en enkele minuten later, als ik nog in m'n bed lig, word ik misselijk. Na enkele minuten is deze misselijkheid een heel pak beter. Maar dan blijf ik een tijdje met dat gevoel van 'geen eetlust' zitten.
    Tegen de avond is het weg, misschien omdat ik dan weet dat er geen maaltijden meer komen voor ik ga slapen.

    Het is begonnen met de 'buikgriep'. Ik kon erg moeilijk eten en liep soms kokhalzend van tafel naar de wc toe. Sindsdien is het gewoon niet meer hetzelfde. Zoals ik al zei heb ik ook periodes dat ik gewoon kan eten. Maar toch snap ik het niet..

    Groetjes
    Jasper

    Reageer
    #4

    Hai Jasper, ik ben geen dokter, arts of wat dan ook maar probeer mee te denken met je. Denk je zelf dat het te maken kan hebben met school/tentamens/examens-periode? Spanning (onbewust...?). Ga je misschien straks op kamers wonen? Of werk zoeken? Misschien vragen waarvan jij denkt, duh, maar hoe meer je verteld, hoe meer we kunnen meedenken met je en hopelijk een oplossing vinden voor jouw ongemak.

    Groetjes Lana

    Reageer
    #5

    Hey 🙂

    Wel mijn vakantie is twee weken geleden begonnen. Ik ben geslaagd en ga volgend jaar naar de universiteit. Toen de examens gedaan waren was mijn 'probleem' opeens weg. Maar enkele dagen later kwam het terug. En nu het vakantie is weet ik echt niet waarvoor ik stress kan hebben..

    Ik heb al enkele keren uit m'n omgeving gehoord dat het onbewuste stress is. Maar ik zou dus echt niet weten waarvoor.

    Zoals ik al zei ga ik volgend jaar naar de universiteit. Het eerste jaar blijf ik nog thuis maar daarna ga ik in de stad wonen dichter bij de universiteit. Ik vind het zelf vreemd moest ik daarvoor stress hebben want momenteel heb ik eerst 3 maanden vakantie.

    Ik slaap niet niet erg goed de laatste tijd; inslapen lukt wel, en 's nachts word ik ook niet wakker, maar 's morgens word ik enkele uren vroeger als normaal wakker. Ik word dan gelijk misselijk en raak niet meer in slaap.

    Ik heb al lang zitten denken aan de oorzaak, maar het lukt me echt niet.

    Misschien zie jij het?
    Groetjes
    Jasper

    Reageer
    #6

    Je gaat het nest verlaten. Heb je al een kamer op het oog - voor over twee jaar?

    Pieter

    Reageer
    #7

    Jasper, heb je al eens bloed laten controleren? Misschien een parasiet? Je valt niet af, geen koorts, puur en alleen die misselijkheid als je moet eten?!

    Daan

    Reageer
    #8

    Hey!

    Eerst en vooral bedankt voor jullie hulp iedereen, ik had niet verwacht dat er zoveel helpende handen gingen zijn 🙂

    Pieter, ik heb nog niet uitgekeken naar een kamer, omdat het toch nog zo veraf is voor me. Ik heb er nog tijd genoeg voor 🙂

    Daniëlle, de dokter had m'n bloed en m'n ontlasting getest twee keer , hier is niets uitgekomen.
    Als ik afval is het omdat ik minder eet, ten gevolge van de misselijkheid. Maar op dit moment valt het heel goed mee.

    Ik heb het enkele keren voor gehad, als ik bij vrienden ging eten; ik werd gewoon misselijk toen ik aan het eten dacht. De geur maakte het alleen maar erger. En de eerste hap die ik in m'n mond stak deed echt niet goed. Toen ik later thuis was, kreeg ik wel honger, en ging ik zelf op m'n eentje nog wat eten.

    Ik heb lang gezocht samen met de dokter naar een lichamelijke oorzaak, maar ik denk niet dat die er is.

    Groetjes
    Jasper

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoi Jasper, ook ik ben geen dokter, maar kan het zijn dat je vrienden in een andere boter/olie koken, of dat het eten gewoon niet goed gaar is? Thuis bijvoorbeeld in croma (ik noem ook maar wat 😉 en vrienden in olijfolie (mijn mama moet namelijk al kokhalzen bij de gedachte als ze bij mij komt eten, want ik braad alles in olijfolie), waardoor de geur je tegenstaat?!

    Nina

    Reageer
    #10

    Hoi Nina

    Neen hoor, met het eten zelf heeft het niets te maken. Het is gewoon de gedachte alleen al die alles op z'n kop zet. Ik heb dit op verschillende gelegenheden voor; bijvoorbeeld bij vrienden, maar soms ook als ik uit eten ga.
    Even mysterieus als dat het opkomt, verdwijnt het weer, ik snap er niets van.

    Groetjes
    Jasper

    Reageer
    #11

    Hai Jasper, ik las ergens dat acupunctuur kan helpen tegen allerlei vormen van misselijkheid. Wellicht het proberen waard? Laat je weten hoe het met je gaat?

    Groetjes

    Reageer
    #12

    Hoi Emma!

    Zelf interesseer ik me heel erg in acupressuur, dat is hetzelfde als acupunctuur maar ipv naalden te gebruiken druk je gewoon op deze punten in je lichaam met je vingers. Dit biedt me altijd wel verlichting, maar dit kan toch niet voor altijd zo blijven doorgaan?

    Groetjes
    Jasper

    Reageer
    #13

    Het begrip meridiaan is een begrip in de traditionele Chinese geneeskunde en vindt zijn toepassing in acupunctuur en acupressuur.

    De Chinese term voor het meridiaanstelsel is 'Jing Luo' (vrij vertaald als: netwerk van vaten of Meridianen en collateralen). De Jing Luo zijn op te verdelen in:

    Shi Er Zheng Jing Mai (de 12 hoofdmeridianen)
    longmeridiaan
    dikkedarmmeridiaan
    dunnedarmmeridiaan
    maagmeridiaan
    miltmeridiaan
    hartmeridiaan
    blaasmeridiaan
    niermeridiaan
    pericardiummeridiaan
    drievoudige verwarmermeridiaan
    galblaasmeridiaan
    levermeridiaan
    Shi Er Jing Bie (de 12 divergente meridianen)
    Shi Er Pi Bu (de 12 huidzones)
    Shi Er Jing Jin (de 12 tendino musculaire meridianen)
    Shi Wu Jing Luo (de 15 Luo vaten)
    Qi Jing Ba Mai (de 8 extra meridianen)

    Lees verder/Bron:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Meridiaan_%28Chinese_geneeskunde%29

    Reageer
    #14

    Hai Jasper, nee, ben er niet bekend mee, maar klinkt wel interessant en veelbelovend. Wat doe jij hier dan mee, en waarom/waarvoor/waartegen?

    Groetjes, Emma

    Reageer
    #15

    Hoi!
    Als hobby doe ik al 4 jaar Aikido. Het is een krijgskunst waarin 'Ki' oftewel levenskracht centraal staat. Aikido streeft ernaar om deze energie optimaal te laten stromen en te gebruiken.
    Ik vond het altijd al wel iets mysterieus dus ik ging er zelf nog een beetje achter lezen en toen kwam ik uit op acupressuur. Het is erg handig voor kwaaltjes zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, stress, misselijkheid, noem maar op 🙂

    Ik heb nog een beetje aan het denken geweest en het lijkt me allemaal stress te zijn. Ik heb moeite om te eten omdat ik me al niet lekker voel door de misselijkheid. Ik heb schrik om over te geven aan tafel. het feit dat ik niet kan eten is dus een gevolg, en geen oorzaak.
    Deze misselijkheid waar ik mee opsta ligt volgens mij aan onbewuste stress.
    Ik weet niet waarvoor ik stress heb. Wel ik heb wel een vermoeden;
    Ik denk dat ik vroeger stress had omdat ik niet gelukkig was met m'n relatie. Twee weken geleden had ik er een punt achtergezet, maar eens ik thuiskwam kreeg ik geen hap door m'n keel. Dit is al wel verbeterd maar de misselijkheid in de ochtend blijft. Ik voelde me slecht omdat ik m'n ex zoveel verdriet had aangedaan door het uit te maken, en nu lijkt het alsof ik geen plezier meer kan maken omdat ik weet dat zij daar met een gebroken hart zit.
    Hoe raak ik van deze stress vanaf? Waarom komt het elke ochtend weer terug?

    Groetjes
    Jasper

    Reageer
Reageer op: Kan niet eten met andere mensen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief