Niet meer durven eten

 • #1

  Ik (19) heb een lange tijd veel stress gehad door school. Ik ben mentaal over m'n eigen grenzen heen gegaan, wat heeft geleid tot extreem veel stress. Door die stress ben ik aanzienlijk minder gaan eten (van 2/3 maaltijden p/dag naar ongeveer anderhalve maaltijd per dag). Vooral tijdens het avondeten ontstaat er een angst waarbij ik het gevoel heb alsof ik moet overgeven als ik ga eten, omdat dat een aantal keer gebeurt is helaas. Door dit alles heb ik wel een zeker hongergevoel gekregen, maar wanneer ik dan een poging doe om toch een warme avond maaltijd te nuttigen, heb ik toch weer binnen een paar happen het gevoel van misselijkheid. Daarbij onstaat er ook een soort paniekaanval. Zweterige handen, snelle/flitsende gedachten aan het overgeven en meer. Doordat ik door het weinige eten niet meer normaal kon functioneren ben ik zelfs tijdelijk gestopt met mijn studie, omdat ik het niet meer volhield.

  Ik heb reeds een psychiater bezocht met mijn problemen, echter raadde hij mij alleen aan om een  strikt etensschema aan te houden. Uiteraard hielp dat een beetje, maar voor alsnog is het niet beter geworden. Heeft iemand misschien tips om toch over die angst heen te komen of het op een andere manier te zien? Alvast bedankt voor de moeite!

  Reactie
  #2

  Wat je misschien een beetje helpt is om in een ruimte te gaan eten waar je je ‘veilig’ (heel erg op je gemak) voelt. Ik denk dat het je ook makkelijker maakt om alleen te eten zodat je niet het idee hebt dat je wordt aangekeken oid.

  Probeer gewoon rustig aan te doen en te ontspannen. Begin met wat kleinere hapjes en bouw dit op. Misschien ook iets doen tijdens het eten waar je altijd een beetje ontspannen van wordt (bv tv kijken)?

  Reactie
  #3

  Ik heb ook een soortgelijke situatie gehad waarbij ik bang was om vooral bepaalde soorten voedsel te eten omdat ik er al meerdere malen slechte ervaringen mee had en vooral eten buitenshuis. Nu gaat het al wel weer beter. Bij mij was het vooral een kwestie van een normaal ritme op te bouwen (met sociaal contact etc.) en proberen beetje bij beetje grenzen uit te breiden. Het lukt me nu wel om buitenshuis te eten, maar nog steeds mijd ik bepaald eten. Mijn advies zou zijn om een vast ritme op te bouwen waarbij je honger krijgt op bepaalde tijden en eet op die tijden.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Reactie
Reageer op: Niet meer durven eten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief