Cardiofobie

  • #1

    Hallo allemaal.
    Ik ben een jonge meid van 23 jaar. Ik ben werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ik heb ongeveer 1 maand geleden een aanval gehad op het werk van hartkloppingen, ik ben toen. Meegenomen naar de eerste hart hulp. Hier aan de monitor gelegen, was niks te zien alleen een tachycardie. Voor de zekerheid oom de cardioloog toch ook een echo laten doen en een holteronderzoek, wederom niks te zien. Ik ben alleen niet gerustgesteld... ik heb flinke pijn in mijn maagstreek wat uitstraalt naar de rug en ook vaak pijn in mijn linkerarm/schouder. Ook nog steeds last van hartkloppingen. Ik denk gelijk dat het wat met mijn hart te maken heeft. Ik denk nu dat ik last heb an cardiofobie. Iemand hier bekend mee? En wat kan ik hier het beste mee doen. Werken, leuke dingen doen word er allemaal door belemmerd, ii durf gewoon niks meer. Alvast bedankt

    Reageer
    #2

    Hoi Fleur,

    Ik snap precies wat je bedoelt. Ik ben ook 23 en heb al 1,5 jaar hetzelfde probleem. Niets te vinden op hartfilmpjes etc en toch telkens hartkloppingen en uitstraling naar mijn rug, armen en schouders. Ik ben hiervoor meerdere keren naar de huisarts en een psycholoog geweest en daar is inderdaad ook uitgekomen dat ik cardiofobie heb, hierdoor heb ik een angst en paniekstoornis ontwikkeld en slik ik nu 200mg sertraline per dag om mezelf rustig te houden want ik durfde inderdaad ook nergens meer naartoe en kon niet meer functioneren op mijn werk (verzorgende ig). Het duurt een tijdje maar dan besef je wel van nou als er iets ergs was geweest had ik al wel een keer in het ziekenhuis gelegen.. Mocht je graag in contact willen komen om hierover te praten dan hoor ik het wel!

    Reageer
    #3

    Ik heb ook angst voor mijn hart. In 2017 een hartcatherisatie gehad en ze hebben niks kunnen vinden. Mijn man had 5 jaar klachten van druk op de borst en vier keer met de ambu naar het ziekenhuis gebracht. Scans gehad en 4 keer wordt er gezegd het is uw maag. Er kwam een arts in opleiding in het erasmus mc aan hem vragen of hij mee wilde werken aan een studie hij heeft eraan meegedaan gelukkig maar want na de studiescan mocht hij het ziekenhuis niet meer. Bleek dat alle kransslagaders verstopt waren. De dag erna gedotterd en er zijn 3 stents geplaatst. Loop de hele tijd maar rond ze zullen bij mij toch niets gemist hebben. Huisarts er is niets met je hart. Maar wordt zo angstig dat ik hartkloppingen krijg, licht in het hoofd en een beklemmend gevoel in de maagstreek.

    Reageer
    #4

    Dat is dan toch iets waar je mee naar een psycholoog zou moeten gaan. Je klachten zijn een gevolg van de angst en hyperventilatie

    Reageer
    #5

    Dag Nicole,

    super fijn je reactie. Zou ik je nog een paar vragen kunnen stellen over de medicatie en het gaan naar de psycholoog?

     

    groetjes Fleur

    Reageer
    #6

    Hoi Fleur,

    Ja zeker mag dat! Vraag maar raak

    Reageer
    #7

    Hallo,

    ik kamp al 22 jaar met angst voor mijn hart.. en ik heb lange tijd ook wel gedacht, het is inderdaad angst. Maar nu heb ik terwijl ik er niet bang voor ben steeds een druk op de borst, beetje links in het midden en soms ook echt een kramp in de borst, op de plek waar mijn hart zit. In 2018 ben ik volledig onderzocht, met Ct scan en alles, niks op te zien alleen een kleine verkalking, maar dat schijnt normaal te zijn als je 44 bent. Mijn vraag is eigenlijk, hebben jullie ook klachten terwijl je plezier, geen paniek en alles goed gaat?

    groetjes!!

    Reageer
    #8

    De klachten die je hebt zullen door de angst en hyperventilatie worden veroorzaakt

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo,

    Ik ben een jonge dame van 33 en heb sinds oktober 2019 hartklachten. Het begon met een soort roffel die een paar seconden duurde en de volgende dag weer. Ik werd daar zo angstig van dat mijn angst voor hartproblemen mijn leven ging beheersen. De roffels kwamen niet meer voor, maar ineens kreeg ik overslagen. 1x in de week, soms 2x.

    Na veel aandringen bij de huisarts (die dacht dat het stress gerelateerde klachten waren) werd ik uiteindelijk doorverwezen naar de cardioloog. Alle testen gehad en daaruit bleek dat ik een aangeboren hartafwijking heb (afwijking in het mijn hartslag) en een lekkende hartklep. Voor beide geen behandeling of medicatie nodig. Maar voor de klep moet ik wel op controle blijven. De cardioloog verzekerde mij dat ik mij niet zo druk moest maken en dat het allemaal niet zo ernstig is.

    Het leek even beter te gaan, ben weer begonnen met werken en langzaam aan mijn normale leven aan het herpakken. Maar nou heb ik ineens sinds 2 weken weer klachten, hartoverslagen. Bijna dagelijks. Met vandaag als toppunt, ik was even gaan wandelen buiten met mijn kinderen en bij thuiskomst ging mijn hart zeker 10 minuten onregelmatig kloppen, of het waren overslagen achtereenvolgens. Ben er ontzettend van geschrokken en weer helemaal van slag. Heb de huisartsenpost gebeld maar de dienstdoende arts vond het niet nodig om mij te zien en vertelde mij dat het onschuldige overslagen zijn.

    Wat moet ik nu?? Ik trek dit niet meer, ben continu bang dat het helemaal mis gaat. Herkent iemand dit?

    Reageer
    #10

    Het zijn in principe dezelfde klachten waar eerder goed onderzoek naar is gedaan. En dan is er nog de angststoornis die de klachten dan ook nog wat aanwakkert.

    Reageer
    #11

    Bedankt voor de reactie. Kan ‘stress’ of inderdaad angst dit soort klachten versterken? Het is wel zo dat ik gezien de situatie nu met het Corona virus nog angstiger en nerveuzer ben geworden.

    Reageer
    #12

    Dat kan zeker. Het zijn typische klachten bij angststoornissen

    Reageer
    #13

    Hallo,

    Ik herken mezelf ontzettend hierin,
    bij mij is het begonnen met hypochondrie wat nu is overgaan op cardiofobie.. een steek, hartoverslag of pijn in mijn linkerarm en ik denk gelijk dat er wat mis is met mijn hart. Ik heb een vrij hoge hartslag en snel last van hartkloppingen, ik heb naar 3 doktersbezoeken eindelijk een hartfilmpje gekregen waarop niks te zien was.. alleen een vrij hoge hartslag in rust. Ik heb soms uit het niets hartkloppingen of hartoverslagen en dit maakt mij ontzettend angstig, Ook heb ik vaak het idee slecht te kunnen doorademen ik durf niet meer uit te gaan, niet meer alleen te zijn en niet meer te slapen.. ik ben elk moment bang om een hartstilstand te krijgen.. als ik dit aan iemand vertel krijg ik te horen ‘ jij bent nog jong en gezond maar dit kan me niet gerust stellen zelfs niet als alles is onderzocht herkent iemand dit ook ??

    Reageer
    #14

    Kleine toevoeging, ik ben ook vaak duizelig, en kortademig  en een keer was ik aan het sporten in de sportschool ( toen ik nog durfde) waarop ik bij de eerste hulp ben beland met een hartslag van 190 op de hardloopband, dit alles bevestigd continu mijn gevoel dat het niet goed is met mijn hart ookal komt uit onderzoeken niet veel.. ik ben ontzettend geobsedeerd door mijn hart, hartslag etc

    Reageer
    #15

    Zo herkenbaar! Ik heb de cardioloog 2x gezien en 1x telefonisch gesproken en hij bleef mij maar geruststellen. Maar ik kan het op de één of andere manier niet accepteren. En dat komt doordat mijn hart dan ineens weer overslaat of zoals gisteren dus ineens meerdere keren achter elkaar. Het is zeg maar het ‘kip en het ei’ verhaal. Heb ik nou hartklachten en ben ik daarom angstig, of ben ik zo angstig en geobsedeerd dat ik juist hartklachten krijg?

    Net wanneer ik denk het iets beter gaat, word ik weer terug getrokken in die negatieve gedachtegang. Ik durf ook niet alleen te zijn. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ben mezelf niet meer op deze manier en ben bang nooit meer de oude te worden.

    Reageer
Reageer op: Cardiofobie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief