Zo zenuwachtig dat ik ziek wordt

 • #1

  Vorig jaar diende ik een presentatie te houden voor ongeveer 40 mensen. Ik was goed voorbereid en maakte me ook totaal geen zorgen! 's Nachts werd ik echter erg beroerd (overgeven, rillerig, duizelig). Ik ben toen uiteindelijk 4 dagen ziek geweest. Op dat moment dacht ik dat ik (net als vele andere mensen in die periode, griep had).

  Nu moet ik weer een presentatie gaan geven (over 1,5 week). Op het moment dat ik er een week geleden mee bezig was (lichte voorbereiding), lag ik 's avonds misselijk op bed. Gelukkig zakte het wel en heb ik alsnog lekker geslapen, echter de "grote dag" komt steeds dichter bij en ben bang dat ik dan weer ziek ga worden.

  Ik heb wel vaker tijdens zo'n presentatie iets moeten vertellen. Ik was dan wel erg zenuwachtig van te voren (veel naar de WC moeten). Achteraf weet ik dan ook niet meer wat ik verteld heb. Nu moet ik de presentatie echter gaan voorzitten. Ik heb steun van collega's, ik weet ook dat het wel goed gaat gaan etc.

  Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik niet ziek ga worden?

  Reageer
  #2

  hoi bianca,

  tja wat kun je doen

  allereerst jezelf afvragen waarom je je zo nerveus maakt.
  ben je verder een zeg maar koel bloedig type, of ben je snel gestrest.
  wanneer je zo veel last hebt van het feit dat je iets moet doen dan is er vaak meer aan de hand.

  heb je een leuke baan, of heb je vaak het idee dat je meer moet dan mogelijk is?
  voel je je fijn op je plek?
  heb je leuke collega's?

  hoe is het op het thuis front?
  als je van je werk komt, is het daar dan rustig?
  kom je aan jezelf toe of hol je je zelf voorbij?

  dit zijn allemaal vragen om overna te denken, mocht je je te druk maken dan kan je angst en ziek worden hier een reden van zijn ...

  groetjes deborah

  Reageer
  #3

  Hallo Deborah,

  Ik doe m'n werk goed en hoor dit ook (graag) van mijn collega's en van mijn manager. Ik kom zeker over, maar innerlijk ben ik dit zeer zeker niet. In mijn functie durf ik gerust beslissingen te nemen. Wanneer anderen (vooral directe collega's, leidinggevenden) mij vragen stellen, ben ik wel altijd benieuwd wat anderen van mijn antwoord(en) denken.

  Nogmaals ik weet dat ik mijn werk goed doe, maar toch blijf ik onzeker.

  Nu moet ik een presentatie gaan geven voor een groep van ongeveer 40 mensen (verschillende "rangen") en door die innerlijke onzekerheid heb ik het idee dat ik daar dus ziek van wordt.

  Ik vind m'n werk erg leuk en voel me ook erg fijn op deze plek met ook veel leuke collega's. Ook thuis gaat het prima. Helaas moet ik wel zeggen dat ik thuis ook weer vaak achter de PC kruip (niet werkgerelateerd), maar dat doe ik zelf! ;-). Ik zorg in ieder geval dat ik genoeg rust en ontspanning heb.

  Reageer
  #4

  Ik lees niet dat je je bewust ontspant. Ik lees niet dat je rust neemt. En is lees niet dat je bijvoorbeeld wandelt of sport. Klopt dat?

  Reageer
  #5

  hallo,

  gelukkig dat het allemaal verder goed gaat, toch wil ik er een kantekening bij zetten.
  bij mij ging het mij vroeger ook zo af totdat er iets gebeurde waardoor er iets niet goed ging en toen ging het ook echt fout.
  ik zit al ruim 1,5 jaar in de ziektewet en kan me nog steeds niet over bepaalde dingen heen zetten.
  het advies dat ik zou willen geven is hulp vragen om deze onzekerheid weg te nemen...

  succes voor de toekomst

  groet deborah

  Reageer
Reageer op: Zo zenuwachtig dat ik ziek wordt
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief