Hernia op 20 jarige leeftijd

 • #1

  Hallo,

  Ik zit al 3 jaar lang thuis wegens medische redenen en wegens die medische redenen heb ik de afgelopen 3 jaar heel weinig bewogen. Op een gegeven moment is er een moment gekomen dat ik het enorm in mijn rug kreeg.. Ik ben hiervoor bij de fysio geweest, maar helaas heeft zij het alleen maar erger gemaakt en gezegd dat ze eigenlijk helemaal geen zin had in haar werk. Ik heb toen een röntgenfoto gekregen van mijn rug, omdat in het ziekenhuis het opgevallen was dat ik behoorlijk scheef stond met mijn rug en bekken. Hier kwam vervolgens uit dat ik scoliose had (18 graden). Ik ben toen bij de revalidatiearts beland en die heeft allerlei testjes bij mij afgelegd en daar kwam uit dat ik een chronisch pijnsyndroom had en dat mijn spieren mijn rug scheeftrokken. Volgens de revalidatiearts moest ik meer gaan bewegen en dit heb ik dan ook zeker gedaan met heel veel motivatie en doorzettingsvermogen! Ik kan wel zeggen dat ik alles eraan heb gedaan om mijn spieren losser te krijgen, maar helaas hielp het 0,0% en werd het steeds erger.. Het begon ook uit te stralen naar mijn rechter been en ik vroeg mij af of ik geen hernia kon hebben? Volgens mijn revalidatiearts kon dit het echt niet het geval zijn en zou het een hele kleine kans zijn dat dit wel het geval was, omdat hij mij had onderzocht en ik veelste jong hiervoor was. Ik vertrouwde op zijn diagnose en ben door gegaan met meer bewegen, maar helaas met geen resultaat en alleen maar meer pijn.. Ze hebben na behoorlijk wat aandringen toch maar een Mri scan laten maken van mijn rug en ja hoor! Ik heb een hernia en volgens de revalidatiearts ook nog eens een flinke hernia.. 🙁 Ik heb altijd gezegd dat ik onderin mijn rug aan de rechterkant pijn had en het uitstraalde naar mijn been. Ik heb ook altijd gezegd dat ik met een kromme (vooroverbogen) rug loop en niet rechtop kan lopen of staan. Het enige wat ik kon was fietsen en zitten. Nu na de uitslagen van de Mri scan kon mijn revalidatiearts opeens al deze klachten koppelen aan een hernia. Ik heb hem op een vriendelijke manier gevraagd waarom hij voorheen dit niet kon koppelen aan een hernia? Zijn antwoord hierop was: Jij zei altijd hele andere klachten. Waarop ik antwoorden: Als ik mijn dossier terug lees staan hier precies de klachten die ik nu ook beschrijf. Hier was zijn antwoord op: Oh, dan heb ik het vast helemaal verkeerd begrepen! Daarna ben ik een beetje aan mijn lot overgelaten.. en zit ik nu met een hernia en wacht ik af tot het 28 Augustus is en ik naar de neurochirurg kan. De enige tip die ik nog kreeg van mijn revalidatiearts was: Dat ik moest blijven bewegen en moest letten op of het erger werd of niet.

  Om het wat duidelijker te maken, mijn uitslag van de mri scan is: Forse, mediane/paramediane HNP van discus L4/L5 met als gevolg hiervan kanaalstenose en waarschijnlijk beïnvloeding van uitredende wortels L5, rechts meer dan links. Nou, ik heb geen idee wat hiermee word bedoeld? Dus als iemand mij dit kan uitleggen heel graag! Dit stond er ook nog bij: multifactorieel bepaalde chronische lumbago rechts bij mediane/paramediane HNP van discus L4/L5. Graag uitleg als iemand weet wat dit alles betekend.

  Ik zelf heb aangegeven liever niet geopereerd te worden en mijn volgende vraag is dan ook: Wat kan ik het beste doen om van de hernia af te komen? Ik fiets elke dag (regelmatig) Lopen gaat niet en lang staan ook niet. Mijn leven is zo beperkt geraakt door de hernia dat ik zelfs in een rolstoel zit voor als ik ergens heen wil (bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin). Als iemand verder nog tips heeft voor mij hoor ik het graag!

  Ik hoop dat het niet een al te lang en ingewikkeld verhaal is geworden, maar ik wou toch graag mijn voorgeschiedenis delen.

  Alvast bedankt voor een antwoord terug!

  Reactie
  #2

  Hoi,
  Volgens mij heb ik eerder op een topic van jou gereageerd,fijn dat je nu weet wat je hebt!
  Het komt er op neer dat je een vernauwing in je wervelkanaal hebt waardoor je zenuwen naar je been bekneld zitten.en daardoor ook chronische spit ( spierklachten ) aan die kant.

  Maar waarom wil je liever niet geopereerd worden? Want dat is toch de snelste manier om van je klachten af te komen. En hoe langer je wacht,hoe groter de kans op blijvende schade,ik spreek uit ervaring!

  Groetjes Suzan

  Reactie
  #3

  Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan.
  Een kanaalstenose is een vernauwing van het kanaal in het ruggengraat waardoor zenuwen lopen.
  In jouw geval is er dus een hnp tussen de 4de en 5de lendenwervel . Deze drukt op de op dat punt uittredende zenuwen die bijvoorbeeld naar je benen gaan. Dat verklaart dan ook de uitstralende pijn naar je been, maar ook de lage rugklachten want ook de eerder genoemde vernauwing kan druk op zenuwen uitoefenen. Omschreven in het rapport als chronische lumbago.
  Overigens wel een beetje vreemd van de revalidatie arts. Bij een forse scoliose en de klachten die je beschreef moet men altijd bedacht zijn op een hernia.

  In beweging blijven is wel belangrijk. Doe dat onder begeleiding van een fysiotherapeut.

  Reactie
  #4

  Hallo Suzan,

  Dit kan zeker kloppen! Ik heb wel eens vaker een topic geschreven over dit onderwerp. Ik ben inderdaad heel erg blij dat ik nu eindelijk weet wat ik ECHT heb.

  Dankjewel voor de duidelijk uitleg over mijn diagnose.

  Waarom ik liever niet geopereerd word heb ik niet perse een reden voor, maar ik hoor dat ze niet snel meer operaties uitvoeren bij hernia’s. Ik ben een jonge meid en ik zou het liefste gewoon niet onder het mes gaan.. Ik weet dat als de neurochirurg mij dit wel aan gaat raden ik hier ook zeker naar moet gaan luisteren! Ik denk dat voornamelijk bang ben voor de operatie en de na pijn. Ik weet totaal niet hoe dit soort dingen gaan en ik heb graag de controle.

  Reactie
  #5

  Hallo John,

  Dankjewel voor de duidelijke uitleg!

  Ik vind het inderdaad ook allemaal wat vreemd van de revalidatiearts, maar ik denk dat ik wel kan zeggen dat hij mijn klachten zwaar heeft onderschat. Gelukkig ben ik zo standvastig geweest en ik nu weet wat ik daadwerkelijk heb!

  Ik vraag mij voornamelijk af: Waarom ik niet rechtop kan lopen en staan? En dat sowieso lopen en staan niet goed gaan en fietsen wel? Ik vraag mij dan ook af of ik juist moet proberen te lopen, of dat ik het moet houden bij dingen die ik wel kan? Zoals fietsen.

  Ik moet volgens het UMC Groningen eerst wachten op de uitspraak van de neurochirurg (volgens het ziekenhuis de beste neurochirurg van het UMCG) en dan zal hij mij wel vertellen wat ik moet doen, of dat ik inderdaad geopereerd moet worden.. Voor nu zal ik heel graag willen proberen om mijn klachten te verbeteren, maar helaas weet ik dus niet zo goed wat wel goed is en juist niet.

  Reactie
  #6

  Hey,

  Ik zou nu niet zelf gaan proberen om het te verbeteren. Want als het met oefentherapie op te lossen was, zou je weer naar een fysio verwezen zijn en niet naar de chirurg. Ik denk dat je het beste rustig binnen je grens kunt blijven bewegen,zodat je toch zo fit mogelijk een eventuele operatie in gaat. Dan pak je ook na de operatie de revalidatie makkelijker op. Wat John zegt, vraag begeleiding van een fysio. Je zou het ziekenhuis kunnen vragen of zij je iemand aan kunnen raden bij jou in de buurt die veel ervaring heeft met hernia patiënten.  Die kan je helpen nu verantwoord in beweging te blijven en na een eventuele operatie de revalidatie begeleiden. Echt, een goeie fysio, die je ook mentaal ondersteunt,is goud waard!

  Van veel mensen hoor je dat na de operatie de pijn al gelijk veel en veel minder is hoor. Ik had een zenuwontsteking door 2 grote en 1 kleine hernia, waarvan 1 niet helemaal weg gehaald kon worden en die zenuw steeds enorm geïrriteerd bleef. Toen hebben ze 2x een zenuwblokkade gezet, tot hij rustiger werd. Ook in het UMCG trouwens. Dus als je nog wel veel pijn houdt, zijn ook daar oplossingen voor😉

  Groetjes Suzan

  Reactie
  #7

  Ik sluit me bij het berichtje van Suzan aan

  Reactie
  #8

  Hallo,

  Dankjewel voor je bericht!

  Mijn verhaal van 3 jaar is behoorlijk complex en ik heb dus niet alleen last van een hernia. Ik heb onder andere al 3 jaar lang een ernstig slaapprobleem en hierdoor is mijn hele biologische klok omgedraaid. Voldoende bewegen voor mij is ontzettend moeilijk voor mij, omdat mijn conditie in die 3 jaar tijd zwaar achteruit is gegaan en nu met de hernia erbij zijn mijn bewegingsmogelijkheden ook nog eens beperkt en is mijn enige optie fietsen, dit doe ik zoveel mogelijk als ik kan en aankan. Daarnaast zit ik al 3 jaar thuis.. en heb ik helaas mijn studie moeten opgeven, dus een dagbesteding heb ik ook niet echt. Ik zal heel graag begeleiding willen krijgen door de fysio, maar helaas zit hier ook een vraag prijsje aan vast en helaas word dit vergoed. Ik ga voor nu maar zorgen dat ik in beweging blijf en dan zal ik geduldig af moeten wachten op de conclusie van neurochirurg.

  Wat verschrikkelijk om te horen dat je zelf ook last hebt van hernia’s.. Ik denk dat ik maar heel goed moet luisteren naar de neurochirurg en ik denk dat ik mij uiteindelijk er ook wel bij  neer kan leggen. Ik vind het vooral allemaal heel erg spannend en ik doe nooit zomaar iets, maar ik weet zeker dat ze mij een goede uitleg gaan geven met de reden waarom dit het beste zal zijn voor mij.

   

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hey,

  Probeer toch eens te informeren wat er bij je verzekering mogelijk is, misschien weet het ziekenhuis dat wel. Want het scheelt echt zoveel als je door de fysio op gang geholpen wordt! Misschien kan via de behandelaar in het ziekenhuis adviseren dat je fysio nodig bent en zo meer behandelingen vergoed krijgt.

  De chirurg zal je vast duidelijk kunnen vertellen wat het beste zal zijn. En ja, het is spannend,maar zo als het nu gaat, kun je ook niet verder,toch?

  Reactie
  #10

  Helaas heb ik alles al uitgezocht bij de fysio en ook via het ziekenhuis, maar helaas veranderde er niks.

  Nee, zoals het nu gaat kan ook zeker niet. Ik ben net 20 jaar geworden en ik loop met een kromme rug..  En de pijn is echt verschrikkelijk vervelend waar je ontzettend moe van word.. Ik slik diclofenac en diazepam, maar helaas helpt dit niet. Ik smeer ook voltaren crème, maar helaas ook niet heel veel baat bij. Ik kon wel het medicijn tramadol krijgen maar dat vond ik te veel en leek mij niet goed voor mijn beweging, omdat je er ontzettend suf/slaperig van word.

  Reactie
  #11

  Dan zou ik toch zeker de optie van een operatie overwegen. Of een zenuwblokkade zodat je minder pijn hebt.

  Bij mij is de blokkade toen via de Pijn Poli in het UMCG gedaan

  Reactie
Reageer op: Hernia op 20 jarige leeftijd
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief