Sinus Pilonidalis

  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik ben 20 jaar en ontdekte 1,5(?) jaar geleden een gaatje tussen mijn billen omdat het tijdens de stoelgang bloedde. Bij de huisarts aangekomen vertelde die mij dat het een schimmeltje was en zo weg zou gaan met een tube. Omdat het na verschillende middeltjes niet weggging ben ik doorgestuurd naar de dermatoloog en die constateerde een sinus pilonidalis.

    Die vond het er rustig en kalm uit zien, voelde niets en ik had geen pijn meer en er bloedde niks. Daarom ben ik toen niet doorgestuurd naar de chirurg. Een half jaar geleden zag ik dat er een gaatje was bijgekomen (het 3e gaatje ondertussen). Toch maar weer naar de dermatoloog en die stuurde mij dit keer wel door naar de chirurg.

    Een week later keek de chirurg er na en zei dat het er prima uit ziet. Hij voelde geen harde bobbels, ik had geen pijn, het zag er niet ontstoken uit, het bloedde niet enz enz. Ik kreeg de keus, nog niet opereren, niet opereren of direct opereren. Omdat ik op internet vele horrorscenario's las koos ik voor nog niet opereren waardoor ik in december/januari terug moet komen voor een 'controle'.

    Nu keek ik net, en nu begonnen er 2/3 hele kleine miniscule gaatjes bij te komen (wat betekent dat er straks dus 5/6 zouden zitten als ze groter worden). Nu wil ik benadrukken dat ik er geen last van heb, los van wat sporadisch gekriebel af en toe. Ik ben 20, zit in mijn examen stage en wil hierna eigenlijk meteen doorstromen naar de politie (zoals begrijpelijk een actief beroep met veel sporten, waar ook bij de sollicitatie een flinke sporttest zit).

    Waar doe ik verstandig aan, om zolang ik er geen last van heb het niet te opereren? Met de kans dat er steeds meer gaatjes komen? Zijn de komst van meer gaatjes erg, de chirurg vertelde me dat alles op 1 holte uit komt. Of is dit zo snel mogelijk opereren? Ik ben bang na een operatie er weken/maanden/jaren(?) mee rond te moeten lopen en ik de politie in de nabije toekomst (en een (sociaal) leven) wel kan vergeten..

    Ik hoop dat jullie me een beetje kunnen adviseren hier in, want ik heb er onderhand slapeloze nachten van..

    Alvast bedankt!

    Reageer
    #2

    Ik moet erbij zeggen dat de chirurg zei dat het er vrij oppervlakkig uit ziet en ze verwacht (maar niet zeker weet) dat het een kleine wond is.. Al vraag ik me af hoeveel daarvan waar is als er nu al zoveel gaatjes zijn? (Of kan dat dan alsnog?). Ze vertelde me dat alle geinfecteerde huid weg moest, is dat dan alleen de holte of ook de tunneltjes/gaatjes?

    Daarnaast desinfecteer ik de bilspeelt 2x per dag met of sterilon of betadine (meestal de laatste).

    Reageer
    #3

    *[u]Bij een operatie zou alle geinfecteerde huid weg moeten.[/u] (ter verbetering van mijn bovenstaande reactie)

    Reageer
    #4

    Moeilijke beslissing.
    Sinus pilonidalis geeft in principe pas klachten als er een infectie ontstaat of een abces. Maar dan moet er ook wat aan worden gedaan.
    Het probleem is dat je vooraf moeilijk kunt inschatten hoe de genezing gaat verlopen. D.w.z. dat je niet weet of er na verwijdering hechtingen geplaatst kunnen worden of dat de wonden open moeten worden gelaten om te genezen. In het laatste geval kan dat dan wel enkele weken duren. Het zou natuurlijk wel vervelend zijn als je door de sollicitatie procedure komt en dan misschien gelijk enkele weken uitgeschakeld bent omdat er een abces is ontstaan.
    Het is een moeilijke beslissing. Maar die zul je zelf moeten nemen.

    Er is wel iets wat je zelf zou kunnen doen om verdere nieuwe gaatjes te voorkomen.
    Sinus pilonidalis ontstaat in de regel door ingegroeide haren. Het verwijderen van de haren in het gebied met een ontharingscrème zou in ieder geval heel goed kunnen helpen. Niet scheren !!! Daardoor ontstaan stoppeltjes die weer makkelijk kunnen ingroeien.

    Reageer
    #5

    Bedankt voor je reactie Tandor.

    Dat stelt wat gerust in ieder geval!
    Heb ik toch een vraag: Is het zo, dat het zich nu relatief rustig houdt, zichzelf wel door ontwikkeld en groter wordt?

    Want als dat zo is, is het dan niet verstandiger om nu te opereren, nu die (waarschijnlijk) nog klein is en ik er geen last van heb? In plaats van dat ie straks misschien wél ontsteekt en een stuk groter is?

    Is trouwens aan de hoeveelheid gaatjes af te leiden hoe groot de sinus is/hoeveel er verwijderd zou moeten worden bij een operatie?

    Reageer
    #6

    Ter aanvulling van mijn vorige bovenstaande bericht:

    - Als ik het goed begrijp uit uw antwoord (Tandor) dan kan het zo zijn dat de Sinus nooit geopereerd hoeft te worden? Of komt er altijd ooit een punt waarop die ontsteekt/verwijderd moet worden?

    - Als de sinus nooit ontsteekt, gaat deze dan (ooit) weer vanzelf dicht/weg?

    Reageer
    #7

    Dat zijn hele goede vragen.
    Een abces of ontsteking hoeft niet altijd op te treden. Zolang je er dan verder geen last van hebt zou een operatie niet nodig zijn.
    Of er een uitbreiding komt is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk zal de kans beduidend kleiner zijn als je zorgt dat er geen haren meer ingroeien kunnen.

    Hoeveel er verwijderd zou moeten worden is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van het aantal gaatjes en hoe dicht ze bij elkaar zijn.

    Een abces is zeker een grotere ingreep dat wanneer het kleine gaatjes zijn. Vanuit dat oogpunt zou het waarschijnlijk beter zijn om nu te laten opereren.

    Reageer
    #8

    Bedankt voor uw antwoorden!

    De gaatjes zitten allemaal precies onder elkaar op een lengte van denk ik 4/5 maximaal 6 cm.

    Dan ga ik er sowieso voor zorgen dat het haarvrij wordt en blijft in de hoop dat dat het tegenhoud.

    Als ik het goed begrijp gaat de sinus niet meer vanzelf weg/dicht zonder operatie? (ook niet in jaren).

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    In de regel niet nee.

    Als ze dicht bij elkaar zitten, zal er aanzienlijk wat worden verwijderd. Maar dat is eigenlijk iets wat de chirurg beter kan beantwoorden na onderzoek.

    Reageer
    #10

    Bese mensen
    Ik heb dezelfde probleem ergens in juli 2014 gekregen. Heel in het begin was het ontstoken en deed heel veel pijn maar na een paar dagen was het weg en nooit meer gebeurd. Gedurende een aantal maanden kwam er vocht en bloed uit maar sinds vorig maand komt er niks meer uit en het gaatje is volgens mij al dicht (ik heb maar 1 gaatje gekregen).

    De dokter heeft ook de keuze gegeven om te opereren maar ik heb gezet dat ik liever zou wachten omdat ik vakantiejob aant het doen was en daarna had ik examens. Ik had eigenlijk na de eerste week dat ik het gekregen heb al geen last meer van behalve de vocht die eruit komt. Dus ik weet nie of ik het zou opereren of nie, ik heb momenteel totaal geen last van.

    Voor alle duidelijkheid in ben 23 jaar en ik ziet echt niet zitten om mijn leven zolang op pauze te zetten :p

    Reageer
    #11

    Dat is een keuze die je natuurlijk zelf moet maken.Je kunt natuurlijk wachten totdat het erger wordt.
    Je loopt wel het risico dat er abcessen gaan ontstaan. Dat moet je geopereerd worden. De ingreep die dan plaats zal moeten vinden, zal aanzienlijk groter zijn dan wanneer dat nu gebeurd.

    [quote]ik ziet echt niet zitten om mijn leven zolang op pauze te zetten [/quote]dit vind ik wel een tikkeltje overdreven...leven op pauze zetten.

    Als je je in de zomer zou moeten laten opereren, lijkt me dat wat minder prettig dan wanneer dat nu is.

    Reageer
    #12

    Ik ben nog student dus in de winter ben ik heel de tijd bezig met lessen enzo. Dus ik kan onmogelijk 2 of 3 weken missen. En in de zomer moet ik werken zodat ik geld heb om te kunnen verder studeren :/ ik weet tis een moeilijke keuze. Maar aangezien dat er helemaal niks meer uit de gaatje komt, kan ik er wel mee leven. En als ik naar al die verhaaltjes kijk is opereren ook niet de ultieme oplossing, dus zolang da ik er geen last van heb ga ik denk ik geen operatie doen :/ (kweet nie of dat slim is)

    Reageer
    #13

    dat is moeilijk op voorhand te zeggen. De tijd zal het leren.

    Reageer
Reageer op: Sinus Pilonidalis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief