Vitamine D

 • #1

  Ik las een artikel waarin stond dat een ouder iemand was overleden aan een overdosis vitamine D. Ik neem zelf druppels vitamine D in omdat ik in de winter heel weinig buiten kom. Ik zat op het etiket te kijken en daar stond 62,5 mcg op. Ik neem nooit meer dan dat. Het is ook gecombineerd met vitamine K2 voor calcium regulatie.
  Sinds ik dat neem ben ik veel minder moe en ziek. Nu schrok ik wel van de hoeveelheid. Er staat wel als je dagelijks boven de 100 mcg zit het wel gevaarlijk kan worden. Voor dit slikte ik 10 mcg maar omdat ik dus zo weinig buiten ben in de wintermaanden nam ik deze..
  Ik ben wel geschrokken, kan het kwaad dat ik dit inneem? In het artikel zelf stond niet wat de overdosis was van wat diegene had ingenomen.

  Reageer
  #2

  Denk dat de dosis een beetje individueel is. Of je een ernstig tekort hebt bijvoorbeeld. Vitamine D nooit gebruiken zonder magnesium en verder zorgen voor voldoende vitamine A en K. zonder magnesium kan je eerder problemen krijgen. Bij een hoge dosis kan de calciumspiegel teveel stijgen. Goed naar je lichaam luisteren.

  Reageer
  #3

  Het is een combinatie van D3 en K2. Ik weet dus niet officieel dat ik een tekort heb, wel dat ik erg weinig buiten kom.. Is het dus een probleem dat ik deze heb ingenomen?

  Reageer
  #4

  Je kunt het een keer laten meten..
  In NL hebben best veel mensen een vitamine D tekort, omdat je de hoeveelheid vit D om de winter door te komen, opdoet als je tussen maart en september elke dag tussen 12 en 3 met ontbloot bovenlijf een kwartier in de zon zit (met dan ook nog voldoende zonsterkte). Niemand doet dat.

  Dus een supplement is best logisch. Ik geloof dat 50 mcg (alleen D) per dag de grens is, maar of je nu teveel D hebt binnen gekregen, ligt ook aan je status aan het begin (misschien was het wel te laag) en je verbruik. Als je de status wil weten, laat je het best even prikken.

  Vitamine D kun je wel een overschot krijgen, maar daar kom je niet snel aan omdat je waarde ook daalt. Je gebruikt het nl ook in je lichaam voor omzetten van andere vitamines. En het heeft zelf weer (geloof ik) cholesterol nodig om uberhaupt iets te doen.

  Ik had na een zonvakantie waarin ik erg verbrand was nog een vitamine D van maar 21. Dus ik neem toch een pil.

  Reageer
  #5

  Okee.. Ik ga dan idd denk ik even prikken. Ik zit er nu erg mee in mijn hoofd.. Ik las weer ergens dat 100 mcg de grens was.

  Reageer
  #6

  Ik slik zelf 75 mcg per dag. Volgens mij een vrij normale dosis. Bij ca 100 mcg krijg ik lichte klachten dus ik blijf er onder zitten. Heb het zelf overigens niet laten prikken. Als ik bloed laat prikken is het prima in orde.

  Reageer
Reageer op: Vitamine D
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief