Kwalen door tekort vitamine D

De zon vinden de meeste mensen heerlijk en volgens experts halen wij tussen de 80% en 90% van onze vitamine D uit zon. Natuurlijk draagt gezond eten bij aan een gezond vitamine D gehalte in ons lichaam. Echter, een gebrek aan zonlicht maakt ons vatbaar voor een hele reeks kwaaltjes.

Gevolgen van een tekort aan vitamine D

Zweet

Eén van de eerste klassieke signalen van een tekort aan Vitamine D, kan een zweterig (voor)hoofd zijn.

Dip

Ons lichaam maakt serotonine aan. Dit hormoon heeft ook wel de naam ‘happy’ hormoon. Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine, waardoor we ons een stuk lekkerder voelen. Wanneer we te weinig van vitamine D opnemen, dan zij we wat gevoeliger voor mentale dipjes

Pijn

Vooral volwassen kunnen in de wintermaanden veel last hebben van pijn in de botten en de spieren. En bij het opstaan, voelen de gewrichten wat stijver aan. Ook dit is een gevolg van een tekort aan Vitamine D

Gewicht

Mensen die én overgewicht én een tekort aan vitamine D hebben, moet een groter inhaalmanoeuvre maken dan mensen die geen overgewicht hebben. De reden hiervoor is dat vitamine D “vet-oplosbaar” is. Dat wil zeggen hoe meer vet iemand heeft, hoe meer de vitamine D verdunt wordt, en daardoor moeten mensen met overgewicht ook meer Vitamine D opnemen

Darmen

Een aandoening zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom vergroten de kans op een tekort aan vitamine D. Heel vaak gaan darm- en maagproblemen samen met een lagere vetabsorptie, en dat zorgt er weer voor dat de opname van vet-oplosbare vitamines D daalt

Vitamine D

Om op een veilige manier aan de dagelijkse dosis en aanbevolen hoeveelheid vitamine D te komen, wordt een slimme omgang met zonneschijn aangeraden. Want door de zon maken wij vitamine D aan. Echter, omdat deze productie van vitamine D alleen maar op een onbeschermde huid kan plaatsvinden, is het advies om 10 à 15 minuutjes zonder zonnebrandmiddelen in de zon te gaan zitten per dag. Voor maximale opname van vitamine D wordt aangeraden om de armen, benen, buik en rug te ontbloten en in de zon te gaan liggen. Voor de zonneaanbieders onder ons die moeten zich daarna natuurlijk heel goed insmeren.

 

Bronnen: Zorgwijzer, Huisarts.nl en Voedingscentrum

Delen:  
8 reacties op “Kwalen door tekort vitamine D
 1. Als ik onbeschermd de zon inga, krijg ik zonne-allergie. Ik heb daar sowieso last van, ook als ik me insmeer. Maar onbeschermd ga ik bijna nooit de zon in. Heb ik dan sowieso een tekort aan vit D? Dat van die dipjes herken ik wel. Hoe zou ik het verder kunnen merken?

  Geschreven door Jedidja op
 2. Een zonneallergie is geen teken van vitamine D gebrek.
  Of je vit. D te hoog op te laag is kan met bloedonderzoek via de huisarts worden vastgesteld

  Geschreven door Tandor op
 3. Een zonneallergie is geen teken van vitamine D gebrek.
  Nee, dat bedoel ik ook niet. Maar ik bedoel wel: als je alleen vitamine D opdoet als je onbeschermd de zon in gaat, heb ik een probleem… Door die zonneallergie dus.
  Ik wil niet zomaar naar de dokter stappen voor een test. Wat zijn de klachten bij een vitamine D tekort?

  Geschreven door Jedidja op
 4. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in onze huid. Daar hoef je niet direct blootgesteld aan de zon voor te zijn. Bovendien bevat onze voeding ook nog vit D.

  Lees hier alles over Vit D.
  http://www.vitamine-info.nl/waar-zit-het-in/vitamines/

  Geschreven door Tandor op
 5. Hai Jedidja,
  Ik zou zeker je bloed na laten kijken. Meeste Nederlanders hebben een gebrek omdat de zonkracht hier maandenlang onvoldoende is. Afgelopen week heb ik een test gedaan en blijkt dat ik ook een groot tekort heb. Ik kom bijna nooit buiten, want kantoorbaan.
  Je kan het o.a. merken aan negatieve stemming, pijn in spieren, pijn in onderrug, lusteloosheid en gebrek aan energie.
  Gezien jouw situatie is de kans dat je een tekort hebt erg groot… Dit is ook een interessante, hulpvolle link: http://femkedegrijs.com/blog/vitamine-d-tekort-oorzaak-van-vermoeidheid/

  Het kan echt helemaal geen kwaad af en toe je bloed te laten testen. Als je het onzin vind om het alleen hiervoor te laten testen zou je ook nog wat andere veel voorkomende problemen kunnen testen, b.v. cholesterol. Maar goed een vitamine D gebrek is al heel gevaarlijk (en voor sommige mensen verlammend) dat het zichzelf al genoeg reden is voor een bloedtestje… succes!

  Geschreven door Marijke op
 6. Ik heb regelmatig depressies (door een mij bekende andere oorzaak) en een trage schildklier en kan dus moeilijk het onderscheid maken of ik daar zo extreem vermoeid door ben of door vitamine D tekort. Wel moet ik de laatste tijd ook erg veel zweten wat noch bij de depressie noch bij de schildklier past. Vorig jaar is er een fors vitamine D tekort vast gesteld door de HA, zal ik nu gewoon weer met mijn tabletjes beginnen of toch nog even langs mijn HA gaan?

  Geschreven door Jongedame op
  • Ik denk dat het toch beter is om eerst even bij de huisarts langs te gaan. Een bloedonderzoek kan duidelijkheid geven of het de schildklier, of een vitaminetekort is, dat de klachten nu veroorzaakt.

   Geschreven door Tandor op
 7. Ik heb al jaren last van enorme zweet reacties in mn hoofd!! Het is erg, het zweet loopt me van mn hoofd, mn haren zijn steeds nat als ik bezig ben. Mn brillenglazen mogen wel wissers aan de binnenkant krijgen.
  Kan dit met een tekort aan vit d te maken hebben?

  Geschreven door Alie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief