Overspannen negatieve spi"/> Overspannen negatieve spiraal - Medische Forum - Dokter.nl

Overspannen negatieve spiraal

 • #1

  Beste,

  is het voorkomen van intrusies tijdens een burn-out gekend ?
  Ik zit namelijk in een heel negatieve spiraal. Bang dat het nooit meer goed komt, piekeren piekeren piekeren, steeds weer blijven opzoeken op het internet wat er mis is met mij en of ik herkenbare verhalen terug vindt, of ik gek aan het worden ben, en ik heb intrusies over alle gekende onderwerpen.
  Ik heb een lange periode van stress gekend.
  Begon allemaal met vage lichamelijke klachten. Af en toe wel eens een intrusie gehad. 3 maand geleden “gecrasht” op mijn werk. Duizelig, handen gingen tintelen, gejaagd gevoel, droge mond,.. Dokters denken overspannen. Sommige weken gaan het beter, en sommige weken lijken alsof ik volledig terug bij af ben. Alleen die vervelende negatieve gedachten blijven mij maar kwellen. Schrik dat ik gek aan het worden ben. Schrik van mijn intrusies. Depressief ben ik zeker niet, ik WIL echt wel, maar ik voel mij mentaal en fysiek gewoon op en leeg. Moet ik mij zorgen maken om deze gedachten ? Komen intrusies meer voor bij overspannenheid ? Tips om weer beter te worden ?

  Reageer
  #2

  Wat naar hoe je je voelt!

  Durf je iets te zeggen over de inhoud van de intrusies?

  Je kunt het zien als een soort glitch in de hersenen. En bij flinke overbelasting kun je bedenken dat je hersenen daar meer vatbaar voor zijn.

  Alle energie naar herstel is het beste.

  Reageer
  #3

  Meestal heb ik nare gedachten over de meest dierbare mensen in mijn leven.
  Dat ik hun zou iets zou aandoen, bij de keel zou grijpen, met een mes of schaar zou steken,..

  Dan lijken de intrusies weer een poosje te verdwijnen en heb ik weer een hoop lichamelijke klachten.

  Dan verdwijnen de lichamelijke klachten en zit ik weer met het mentale.

  Ook vaak volledig overprikkeld, alsof ik nergens meer tegen kan. Constant moe, duizelig, onwerkelijk gevoel,..

  Reageer
  #4

  Herstel van een burn out neemt tijd, mede omdat het ook de draagkracht van de hersenen heeft uitgeput. Je ziet dan dat de stress-as echt uitgeput is geraakt.

  Dus ten eerste is er tijd voor nodig. Maar ten tweede schijnt lichamelijke beweging erg belangrijk te zijn. Scherder (professor die hier veel over schrijft) heeft hier heldere uitleg over die je misschien kunt googlen?
  Stilzitten is in ieder geval niet helpend. Doelgerichte beweging, bv doordat je iets repareert of iets creatiefs doet, is helemaal mooi.

  Daarnaast blijkt dat stilte je hippocampus kan helpen herstellen (je lange termijn geheugen), en je werkgeheugen helpt om informatie weer te helpen sorteren/verwerken. Bij burnout is dat aangedaan.
  Denk bv aan de stilte die je bv ervaart doordat je de natuur in trekt of mediteert.

  Kijk ook eens of je wat meer voeding kunt eten met goede vetzuren (vette vis bv), voor oa omega 3, 6, 9. Kun je ook bijslikken. Er is onderzoek dat het goed helpt met de verbindingen in de hersenen.

  Verder is het goed ter zijner tijd met iemand op een rijtje te zetten wat de burnout veroorzaakte. Geef jezelf die zorg en aandacht maar door erover te praten. Hopelijk zie je dan samen kwetsbaarheden die je kunt herstellen.

  En de intrusies.. erg rot. Misschien kun je het zien (voor nu) als teken dat het nog niet goed gaat en je wat extra zorg nodig hebt. Accepterend naar de klachten tot ze weg gaan, niet ertegen vechten of wegduwen.

  Reageer
  #5

  Dankjewel voor alle informatie en tips.

  Ik heb nog wel (misschien een gekke) vraag.
  Donderdag ga ik voor een hersenscan (MRI), door de aanhoudende duizeligheid. Normaal gezien zal hier wel niks op te zien zijn en komt dit ook door het overspannen zijn/burn-out. Toch wou de neuroloog zeker zijn. Nu vroeg ik mij af of je op een hersenscan en hersenfilmpje ziet dat iemand een burn-out heeft ?
  Ook krijg ik totaal geen steun thuis..
  Mijn ouders zijn harde, veeleisende mensen die niet kunnen plaatsen dat ik mentaal en fysiek volledig op ben. Zij willen dat ik mij “hierover zet” en verder blijf werken.
  Ik doe vaste nachtshift in een fabriek waar ik iedere nacht veel mensen zie, wat soms echt een hele opgave is aangezien ik hier de laatste tijd totaal geen behoefte aan heb. Het werk op zich is niet ZO zwaar en ik kan dit op een rustig tempo uitoefenen. Kan het dat hierdoor de burn-out/overspannen zijn erger wordt ? Of is het juist goed om bezig te blijven zoals je in de bovenstaande informatie ook al uitlegt hebt, maar met voldoende rust dan tussendoor ?

  Reageer
  #6

  Bij een burn-out/overspannen zijn, is rust toch wel belangrijk. En daarnaast begeleiding door een psycholoog

  Reageer
  #7

  Op een mri zie je geen burnout, nee..

  Wat je vertelt over je ouders, is wel interessant. Dat gedrag (of persoonskenmerk) is namelijk sterk verbonden aan risicofactoren voor burnout. Dat is dan vooral als jij zelf zo in het leven staat overigens, dus misschien kun je kijken hoe je dit gedrag van je ouders kunt begrenzen. Zo nodig met wat hulp?

  Je werk en hoe dat doorwerkt op herstel kun je vooral zelf bepalen: is je werk belastend of geeft het afleiding? Kun je dat werk goed doen als je je zo voelt? Bv met een koptelefoon met rustige muziek?

  Ik denk dat type beweging wel uitmaakt voor herstel. Beweging dir je moe kan maken en je goed laat voelen, gaat het om. Vind je fietsen leuk, of dansen, zwemmen, stevig tuinieren, groot schilderij schilderen, enz. (ik zeg maar wat)

  Rust om de rust en een beetje blijven bewegen is minder heilzaam dan echt bv de stilte in de natuur opzoeken, mediteren of mindfulness, en stevig bewegen.

  Reageer
  #8

  Belangrijk om niet bang te zijn voor je lichaam maar om juist het contact met je lichaam te herstellen. MRI is belastend voor je lichaam en ik denk kleine kans dat er iets te vinden is. Een natuurgenezer zou je kunnen helpen om de balans in je lichaam te herstellen. Bij stress verbruikt je lichaam meer voedingsstoffen en neem je voedingsstoffen slechter op en je hormoonhuishouding raakt ontregeld. Stofjes als magnesium, vitamine B en D kunnen gunstig werken. Zelf beter in m'n vel als ik voldoende lysine gebruik.
  Zou ook kijken naar je voedingspatroon. Wat heeft je lichaam nodig. De trend van tegenwoordig om minder of geen vlees te eten kan ook problemen geven. Zo werkt soja ontregelend op je schildklierhormonen. Beter ook geen brood als hoofdmoot van de maaltijd.
  Nachtdiensten draaien werkt ook nog eens ontregelend. Je lichaam maakt minder melatonine en meer stresshormonen aan. Als je al ontregeld ben misschien minder verstandig en zeker als je te maken hebt met fel licht 's nachts.
  Ik zou mezelf op de eerste plaats zetten. Belangrijker dan werk of mening van familie.
  Denk verder aan manieren om het contact met je lichaam te versterken en om te ontspannen. Yoga, tai chi, sauna, rustige muziek, de natuur in. Op youtube zijn mooie spirituele muziekjes. Soms ook in bepaalde frequenties. Zoals 432, wat natuurlijker is dan 440. Ook bloesemremedies kunnen ondersteunen. Ook massage of methoden als Access Bars kunnen helpen om beter in je vel te komen. Als je laag in je energie zit, kan boosheid de kop op steken.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ook goed je grenzen bewaken. Wandelen kan bijvoorbeeld goed zijn maar dan beter rustig lopen en geen hele einden en eens in de natuur zitten.

  Reageer
  #10

  Hartelijk bedankt voor jullie reactie’s en tips.
  Ik ga deze zo veel mogelijk proberen toepassen.

  Verder had ik nog een vraag.

  Is het normaal dat ik constant overprikkeld ben en dat ik HEEL snel het gevoel heb dat alles mij te veel is ? Naar de winkel gaan, te drukke plaatsen, zelfs een gesprek voeren met momenten. Ik voel mij vanbinnen dan heel onrustig, gejaagd, tintelingen in de handen en dan ook nog eens angstig met die vervelende intrusies erbij.
  Heeft dit ook allemaal met burn-out/overspannen zijn te maken? Soms weet ik het niet meer en heb ik echt het gevoel dat ik gek word of ga door draaien, omdat ik mijzelf totaal niet meer ben. Ik was altijd zo vrolijk en positief ingesteld, een bezige bij die zelf ook graag bezig is met van alles.

  Sommige dagen ben ik super emotioneel en schrik dat het niet meer goed komt, andere dagen voel ik mij mentaal weer beter maar dan heb ik last van de fysieke klachten. En zo blijven we maar bezig. Dit nu al 3 maanden lang.

  Reageer
  #11

  Ook mijn gedachten zijn continu zo negatief terwijl ik voordien nooit zo was.

  Reageer
  #12

  Zelfs bij het wakker worden word ik vaak al met een gejaagd gevoel wakker zonder nog maar iets gedaan te hebben, waardoor ik weer ga piekeren, …

  Reageer
  #13

  Jammer genoeg past het wel bij dit beeld. Het is een afwisseling van klachten die erop wijst dat je erg overbelast bent geraakt voor te lange tijd.

  Het gaat best een tijdje duren eer dit verbetert; het begint bij uitgaan van dat je nu nog maar zo'n 30-50% van wat je normaal deed, aankunt en dat ook accepteert. Je kunt niet uitgaan van wat je eerst kon totdat je merkt dat je echt een beetje opknapt. Pas als je dat merkt, kun je iets erbij doen. Ga niet te snel. Geef het tijd!

  Reageer
  #14

  Hoi B,

  Ik heb last van hetzelfde. Wat betreft een MRI, heb je je antwoord al gehad. Ik heb nadat ik ingestort was neurofeedback gedaan, met zo’n scan kunnen ze wel e.e.a. zien. Bij mij zeiden ze Burn-out, maar officieel mogen ze geen diagnoses stellen. De vermoeidheid in m’n hersenen was duidelijk te zien wat dus op een burn-out duidt. Dit is verder geen reclame voor neurofeedback overigens, ik heb het idee dat dit verder weinig gedaan heeft bij mij…

  Wat betreft je intrusies kun je mijn vraag van februari bekijken.. Ik weet wat het is, je wordt er goed zat van maar je mag van mij aannemen dat ze vanzelf afneemt naarmate je meer hersteld. Ze waren bij mij zo goed als verdwenen een paar weken, ik kreeg weer vertrouwen in volledig herstel. Deze week weer wat slechter, dan ga je weer zoeken op internet naar bevestiging, zodoende kwam ik op jouw vraag uit die eigenlijk wel wat op de mijne lijkt en dus opnieuw voor mij de bevestigd dat de oorzaak overspanning is. Je zou eventueel het boekje van Lee Baer ‘Het duiveltje van de geest’ kunnen lezen ter geruststelling. Het vervelende vind ik dat intrusies op internet bijna altijd direct gekoppeld worden aan OCD maar (bijna) nooit als gevolg van overbelasting genoemd worden. Ik denk dat als je alle burn-out symptomen los laat diagnostiseren je een hele waslijst aan aandoeningen hebt op papier. Baer zegt overigens als een van de weinigen dat intrusies goed het gevolg van een depressie kunnen zijn. Een burn-out is ook een soort van depressie, onze hersenchemie is gewoon even door de war.

  Laat je goed bijstaan door een professional, want zelf aanmodderen maakt het alleen maar erger.

  Sterkte, en je bent zeker niet een uitzondering die hier ook mee kampt.

  Reageer
  #15

  Hoi B,

  Het lijkt haast alsof ik (grotendeels) mijn eigen verhaal lees. Ik heb al maanden een burn-out. Dit begon bij mij met een opeenvolging van rare lichamelijke klachten: duizeligheid, druk op de borst, paniekaanvallen, angst etc etc. Compleet het vertrouwen in m’n eigen lichaam verloren. Meermaals bij de huisarts geweest, volgens hem niks lichamelijks aan de hand, het zouden allemaal stress klachten zijn. Uiteindelijk bleek hij gelijk te hebben.
  Bij de psycholoog belandt en mezelf volledig ziek gemeld. Werkte onregelmatige diensten en veel nachtdiensten in een stressvolle baan, hetgeen m’n klachten alleen maar verergerde. Er moest dus eerst rust komen. Dat ging redelijk, totdat ik last kreeg van intrusies. Zo’n 15 jaar geleden had ik ook last van intrusies, uiteindelijk ging dat toen vanzelf over. Nu, tijdens m’n burn-out, (en mentaal zwak) openbaarde zich dezelfde intrusies weer. Helaas lukt het nu niet goed ze het hoofd te bieden. Sommige periodes gaat het goed, sommige periodes heel slecht en kost het enorm veel energie en levert het veel stress op. Het voelt alsof ik op twee fronten tegelijk moet vechten: het herstellen van de burn-out en het omgaan met intrusies. Beiden zitten elkaar in de weg.
  Als ik jouw verhaal zo lees dan zou ik er voor kiezen om je volledig ziek te melden. Ik had pas door hoe slecht het met me ging toen ik volledig stil viel (of dat probeerde tenminste). Ik heb maanden lang doorgewerkt met een veelvoud aan klachten, uiteindelijk hield ik alleen mijzelf voor de gek. Toen ik me ziek meldde viel er een last van mijn schouders en kon ik me in ieder geval richten op mijn herstel. Het was ook het begin van een stukje acceptatie.
  Ik herken het gevoel in een negatieve spiraal te zitten (zo was ik ook nu weer aan het zoeken naar lotgenoten die succesvol hersteld zijn). Mij helpt het vaak om in ieder geval te proberen om alle randvoorwaarden op orde te hebben, dus gezond eten en voldoende water drinken, ritme, voldoende slapen, meditatie, veel de natuur in, matig intensief sporten , voldoende lichaamsbeweging en natuurlijk veel rust. Ik probeer echt max 1 ding per dag te doen. Dus als ik tbv m’n re-integratie een paar uur gewerkt heb, dan is dat het voor die dag, dan ga ik niet ‘s avonds nog met vrienden afspreken. Natuurlijk hoeft dit niet allemaal (perfect te gaan). Maar als je dit een tijdje volhoudt dan merkt je vanzelf progressie en dan is het makkelijker om licht aan het einde van de tunnel te zien.
  Verder zou ik absoluut een psycholoog zoeken, ik heb er veel baat bij gehad.
  Weet dat er veel mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten of zaten. Als je de juiste stappen neemt komt het uiteindelijk weer goed, belangrijk is dat je luistert naar je lichaam en voor jezelf kiest!

  Sterkte en succes!

  Reageer
Reageer op: Overspannen negatieve spiraal
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif