Burn-out: hoe erg is het, hoe herken je het en hoe voorkom je het?

Burn-out: hoe erg is het, hoe herken je het en hoe voorkom je het?

Het zal je maar overkomen: je krijgt een burn-out. De term wordt steeds bekender, wat maakt dat het klinkt als een ‘modeziekte’, maar daar doe je iemand met een burn-out ernstig mee tekort. Hoe is erg is dat, een burn-out? En hoe herken je het en voorkom je het?

Hoe erg is een burn-out?

Een burn-out heeft vrij grote consequenties, zeker als je het lang op z’n beloop laat. Het bouwt zich op door middel van stress en zorgt voor een stressniveau dat maar blijft stijgen. Het gevolg is dat je tussen stressmomenten door niet meer terugzakt naar een normaal niveau en dus altijd gespannen bent. Op een gegeven moment bereik je een punt waarop je ‘knapt’ en niet meer kunt functioneren. Dan ben je ver van huis, want om te herstellen van een burn-out moet je enkele maanden tot jaren uittrekken. Als we het over herstellen hebben, bedoelen we rust houden, want dat is de enige oplossing voor een burn-out. Daarom is het zo belangrijk om op tijd te signalen dat je tegen een burn-out aan zit. Maar hoe herken je dat?

Hoe herken je een burn-out?

Wanneer je met een burn-out te maken hebt, voel je je constant gespannen en opgejaagd. Je bent sneller prikkelbaar en je voelt je de hele dag door futloos en opgebrand. Je hebt het gevoel dat je je werk en je sociale leven niet meer aankan. Je kijkt tegen elke werkdag op, verliest vertrouwen in je eigen competenties en wordt cynisch over je werk. Je bent snel emotioneel en voelt je machteloos. Je slaapt mogelijk ook niet goed en kunt last krijgen van buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en pijn op de borst. Herken je deze zaken? Dan is de kans groot dat je met een burn-out te maken hebt en is het van groot belang dat je aan de bel trekt bij de huisarts en bij je werkgever.

Hoe voorkom je een burn-out?

Een burn-out wordt veroorzaakt door zaken die je gedurende een langere periode stress geven. Dat kan op het werk zijn. Bijvoorbeeld omdat je onder of juist boven je niveau werkt, meer op je bordje krijgt dan je aankunt of je taken niet duidelijk genoeg voor je zijn. Ook een dreigend ontslag, conflict op het werk of pesten, discriminatie en intimidatie op de werkvloer kunnen bijdragen aan een burn-out. Herken je hier iets van, dan is het verstandig om dit te bespreken met je werkgever. Houd er rekening mee dat een carrière-switch in sommige gevallen de enige oplossing is. Dat is lastig, maar uiteindelijk word je daar wel beter van. Maar het kan ook zo zijn dat privézaken die je veel stress bezorgen zorgen voor een burn-out. Dan kan het verstandig zijn om een tijdje te verzuimen op het werk, maar het gaat niet voorbij als het probleem niet probeert op te lossen. Wellicht kun je je daarin laten bijstaan door een huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog als je er zelf niet uitkomt.

Burnout

Een burn-out is bepaald geen vorm van aanstellerij, maar een hele serieuze zaak met grote invloed op je leven en mogelijk ook dat van je naasten. Blijf niet aanmodderen als je veel stress ervaart en bovenstaande symptomen herkent. Uiteindelijk ga je eraan onderdoor, en dat is zeker niet de goede weg om te bewandelen. Herken wat er niet goed gaat in je leven en probeer het op te lossen voordat het zo ver komt dat je niet meer kunt functioneren.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief