Dubbelzien, halo’s, wazigheid

 • #1

  Goedemiddag allen,

  Allereerst een klein stukje achtergrondinformatie: Ik ben op vrij jonge leeftijd geholpen aan staar. In 2009 eerst aan mijn rechteroog, toen ik 26 was, en een jaar later ook links. Daarna kon ik eigenlijk prima zien m.u.v. als het erg donker was. Wanneer mijn pupillen wijd openstaan heb ik last van “vegen” en schaduwen van lichtgevende bronnen. Denk aan ledjes, (kop)lampen, witte ondertiteling op OLED schermen, etc. Dat was eigenlijk allemaal prima te handelen en gaf geen enkel probleem in het dagelijks leven. Echter, in de loop der jaren nemen deze effecten wel toe. Zo kwamen de vegen/strepen uit fel licht al tevoorschijn wanneer mijn pupillen niet volledig openstonden en zag ik hier en daar halo’s (ik weet even de Nederlandse vertaling niet) tevoorschijn bij erg fel licht, denk aan schitteringen van de zon op reflecterende ondergronden zoals bijv. autolak.
  Ter controle ben ik in de loop der jaren meermaals voor advies naar oogartsen geweest met de gedachte dat dit wel eens het resultaat van nastaar zou kunnen zijn. Dit werd echter steeds ontkracht en kreeg te horen dat alles in orde was.

  Sinds eind februari nemen de klachten met rap tempo toe en merk ik bijna dagelijks verslechtering van mijn zicht. Dit is het meest merkbaar met mijn rechteroog, alles wat enigszins licht is, zie ik met dit oog (afhankelijk van de afstand) twee tot vijf keer dubbel. Sommige van de (ik noem het maar) duplicaten zijn scherp, anderen zijn wazig maar nog wel leesbaar als het bijv. om tekst gaat. Vooral bij ondertiteling is dit erg merkbaar en inmiddels ook niet meer te lezen in donkere ruimtes.
  Met links is het iets minder erg maar t.o.v. een paar maanden geleden wel veel erger. Links is altijd mijn sterkte oog geweest en ook de enige waarmee ik zonder bril prima beeldschermen en telefoon enz kan lezen. Voor langere afstanden heb ik wel een bril (links -1, rechts -0,5 en cilinder van 3,5).
  Twee weken geleden ben ik bij mijn opticien geweest voor een algehele gezondheidscheck. Hij zag niet direct problemen maar heeft wel de bevindingen doorgezet naar de optometrist van SpecSavers voor nader onderzoek (resultaten nog niet binnen). Er was wel een kleine verandering te zien in de cilinder rechts alleen wanneer we met de nieuwe waarde een aantal tests uitvoerden, werd het beeld niet beter/scherper. Sterker nog; met geen enkele sterkte of cilinder waarde kon ik de letters op het scherm duidelijk lezen. Met links was dit wel mogelijk maar met meer moeite dan voorheen.

  Omdat dit toch wel erg zorgelijk was besloot ik direct contact op te nemen met mijn huisarts om een doorverwijzing te krijgen voor de oogarts. Deze werd direct toegekend maar wanneer ik contact opnam met het ziekenhuis om een afspraak in te plannen kreeg ik doodleuk te horen dat er 122 dagen wachttijd is alvorens de doorverwijsbrief wordt beoordeeld en omgezet in een afspraak. In de hoop dit process te versnellen heb ik contact opgenomen met zorgverzekering, twee andere ziekenhuizen en een privékliniek om te proberen het process te versnellen. Helaas allemaal zonder succes. Daarom uiteindelijk op spreekuur geweest bij mijn huisarts om te proberen een spoedverwijzing toegewezen te krijgen. De huisarts voerde wat standaard tests uit en controleerde ook op gezichtsuitval. Reden hiervoor is dat ik zelf vermoedde dat glaucoom mogelijk een oorzaak kon zijn van de klachten. Hoewel de huisarts hier geen bewijs van zag kreeg ik wel de spoedverwijzing en mocht ik de volgende dag voor onderzoek naar het ziekenhuis.
  Allereerst kreeg ik identieke tests die ook door de opticien waren uitgevoerd. Ook kreeg ik hier kreeg ik dezelfde dingen te horen; niets geks aan de hand, oogdruk iets aan de hoge kant maar dat is mogelijk mijn normale druk en zeker geen reden voor onrust. Daarna volgden scans van netvlies en oogzenuw. Ook dit was allemaal perfect in orde. Ik kreeg direct de resultaten met uitgebreide uitleg te zien. Op de scans was duidelijk zichtbaar dat geen enkele aanwijzing was van glaucoom. Als laatst werden mijn (kunststof cataract)lenzen nogmaals grondig bekeken door een specialist. Ook deze zijn perfect in orde en “kraakhelder”. Hoewel dit allemaal als goed nieuws klinkt en mijn zorgen zouden moeten wegnemen heeft dit, vanwege alle onwetendheid en gebrek aan toe te wijzen oorzaak, een averechts effect.
  Wel heb ik over 10 dagen een hoornvliesonderzoek, de oogarts had een vermoeden dit mogelijk de boosdoener is. Helaas moet ik wel nog een maand wachten op resultaat en consult van dit onderzoek, en heb ik sterk het vermoeden dat dit niets met de problemen te maken heeft.
  Ondertussen worden de klachten nagenoeg dagelijks erger. Inmiddels durf (en mag, waarschijnlijk) ik ‘s avonds niet meer auto te rijden en is in het donker naar een scherm kijken nagenoeg onmogelijk, zonder alle verlichting op standje-zon te zetten. Het frustrerende is ook dat bij veel zonlicht, zoals nu in de tuin waar ik dit bericht aan het typen ben, de klachten nauwelijks merkbaar zijn. Ik zie alles nagenoeg perfect, zelfs zonder bril moeiteloos met links en rechts objecten van dichtbij en veraf prima kunnen zien en lezen. Maar ik weet dat zodra de zon onder gaat alle visuele ellende weer terugkomt.

  Daarom hoop ik dat jullie mogelijk een idee hebben wat er met mijn ogen aan de hand zouden kunnen zijn of wellicht weten waar ik op zoek moet naar een antwoord.

  Alvast vriendelijk bedankt,
  Kris

  Reageer
  #2

  Ik heb ook erg veel
  Last van deze verschijnselen. De strepen, licht verstrooiing, halo’s . Dit al bij schemer licht in de avond bij de tv. Dan zie ik de ondertiteling met beide ogen verschillend licht dubbel.
  Bij iets grotere pupillen door bv medicatie gebruik loop het helemaal uit de klauwen, dan is het 1 grote licht show. Ook ben ik erg licht gevoelig en kan ik niet zonder zonnenbril buiten komen, zelf met bewolkt weer.

  Mijn achtergrond is wel wat anders, ik heb in 2011 mijn ogen laten laseren middels LASIK. Grootse fout van mijn leven.

  Ik kan je vertellen dat het probleem waarschijnlijk wel in je hoornvlies zit omdat je pupil grote verandering in je zicht brengt.
  Zeker weten weet ik het natuurlijk niet, ik ben geen arts. Maar ik heb de afgelopen jaren gezocht naar antwoorden en oplossingen en uiteindelijk terecht gekomen bij het oogziekenhuis OMC in amsterdam en hier heb ik mijn antwoorden gevonden, ook blijf ik hier onder controle en als ik klachten heb dan hoef ik maar te bellen en soms kan ik zelfs nog de zelfde dag terecht. Hun geven aan bij klachten aan een geopereerd oog moet direct gezien worden.Mijn verzekering vergoed niks als naar hun toe ga en ik moet Vanuit Friesland naar Amsterdam rijden maar dat boeit mij echt niks als ik maar geholpen word.

  Ik kan het OMC echt aanraden, je hebt 1 keer een verwijzing nodig dan kan je er altijd een afspraak maken.

  Succes en sterkte, ik hoop dat je antwoorden en een oplossing kunt vinden

  Reageer
Reageer op: Dubbelzien, halo’s, wazigheid
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief