Waarom je soms wazig ziet

Wazig zien is een veel voorkomend probleem. Sommige mensen hebben er heel even last van, maar andere mensen hebben er de hele tijd last van. Echter, wazig zien kan een belangrijke aanwijzing zijn dat er een onderliggend probleem aanwezig is. Waarom zie je soms wazig?

Wat is wazig zien?

Wazig zien komt veel voor. Bij wazig zien is het zicht doffer en zijn de contrasten vager. Het kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Wazig zien kan aan allebei de ogen tegelijk voorkomen, maar het is ook mogelijk dat iemand met één oog wazig ziet. Wazig beginnen te zien kan op elke afstand gebeuren. Dus wanneer je wazig ziet, dan is het verstandig om er serieus mee om te gaan omdat het namelijk een teken van iets ernstiger kan zijn.

Oorzaken van (plotseling) wazig zien

Verziendheid of bijziendheid

In de meeste gevallen wordt wazig zien veroorzaakt door een verslechtering van je ooglenzen. De meest voorkomende afwijkingen die wazigheid van het gezichtsvermogen kunnen veroorzaken zijn verziendheid en bijziendheid. Het wazig zien ontstaat dan geleidelijk. Bij verziendheid is het zicht op afstand goed, maar dichtbij niet. Daarnaast is het zicht dichtbij goed, maar op afstand wazig. Bij onbehandelde verziendheid en bijziendheid kunnen ook klachten als hoofdpijn en duizeligheid optreden.

Wazig zien door stress

Wazig zien kan ook worden veroorzaakt door stress. Als gevolg van stress spannen de spieren aan, ook die in de ogen, waardoor de gezichtsscherpte afneemt. Daarom zien sommige mensen in geval van stress wel eens een waas voor de ogen. Als dit effect te lang aanhoudt, kan het leiden tot uitputting en dan kan dit invloed hebben op je ogen. Het kan namelijk de gevoelige bloedvaatjes in de ogen beschadigen, vaak met blijvende gevolgen. Het wazig zien door stress is gelukkig bij de meeste mensen een tijdelijke klacht want op het moment dat je minder stress hebt, wordt het zicht vaak weer minder wazig.

Wazig zien door vermoeidheid

Vermoeidheid als oorzaak van wazig zien, komt eigenlijk doordat de ogen vermoeid zijn. Dit noemen we ook wel visuele vermoeidheid. Visuele vermoeidheid kan ontstaan door bijvoorbeeld lang naar een beeldscherm te kijken of door lang te lezen. Ook deze vorm van wazig zien kan relatief makkelijk opgelost worden. Door je ogen rust te gunnen, de luchtvochtigheid in de omgeving aan te passen of een bril/contactlenzen met de juiste sterkte aan te meten, verbetert het zicht.

Wazig zien door bindvliesontsteking

Wazig zien kan worden veroorzaakt door een bindvliesontsteking (conjunctivitis), een besmettelijke ontsteking van het vlies dat de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Een bindvliesontsteking ontstaat meestal door een bacteriële- of virale infectie die erg besmettelijk is. Een micro-organisme kan in het bindvlies terechtkomen via vervuilde contactlenzen of airconditioning en het wordt gekenmerkt door knalrode ogen. De symptomen van deze infectie zijn naast rode ogen, irritatie, gevoeligheid voor licht en een dunne, waterige afscheiding. Veel patiënten krijgen een gezwollen lymfeklier vóór het oor aan de aangetaste kant. Deze symptomen houden vaak één tot drie weken aan. Sommige patiënten zien wazig, wat wel enkele weken tot maanden kan duren voordat het overgaat.

Wazig zien door staar

Een andere belangrijke oorzaak van wazig zien is staar (de medische naam is cataract). Bij staar vertroebelt de ooglens en hierdoor kan het licht het netvlies niet goed meer bereiken en daardoor wordt het zicht wazig. Staar ontstaat meestal bij mensen van 50 jaar en ouder en komt veel voor. Staar kan aan één oog ontstaan maar ook aan allebei de ogen.

Wazig zien door uveïtis

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies, netvlies of straallichaam. Bij deze inwendige oogontsteking ga je heel geleidelijk steeds iets waziger zien. Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een oogader of een oogslagader. Bij bijvoorbeeld een inwendige oogontsteking (uveïtis) ontstaat het wazig zien langzamer. Dit gaat dan vaak samen met andere klachten als pijn, roodheid en lichtgevoeligheid.

Wazig zien door diabetes

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan dan slechter zien. Diabetes is zelfs de grootste veroorzaker van blindheid in Europa. Oogproblemen bij diabetes heten ‘diabetische retinopathie’. En wazig of troebel zien is dan één van de symptomen die je kunt merken. Retinopathie is een netvliesaandoening die leidt tot afwijkingen aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies. Hierdoor kunnen bloedvaatjes in het netvlies gaan lekken of zelfs afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan. Zodoende krijgt het netvlies niet genoeg zuurstof aangereikt, waardoor kluwens van nieuwe bloedvaatjes gaan groeien wat kan leiden tot slechtziendheid en zelfs tot blindheid. Om de schade te beperken, is het belangrijk dat diabetische retinopathie vroeg wordt ontdekt. Daarom moeten mensen met diabetes regelmatig naar de oogarts om het netvlies te laten controleren.

Plotseling wazig zien

Er zijn mensen die van de ene op de andere dag of zelfs van het ene op het andere moment waziger zien dan daarvoor. Dit gebeurt dan vaak bij één van beide ogen. Dit kan duiden op onder andere een glasvochtbloeding, wat een zeer plotselinge zichtverslechtering veroorzaakt of een netvliesloslating: ’t loslaten van je netvlies is alsof een gordijn wordt dicht getrokken. Wazig zien kan ook worden veroorzaakt door o.a.: een hoornvliesontsteking, oogbolontsteking, allergische reacties, droge ogen, neurologische complicaties of MS (Multiple Sclerose). Zelfs een ernstig of chronisch tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan tot een wazig zicht leiden. Zo kun je wazig zien bij een behoorlijk en/of langdurig tekort aan vitamine D, vitamine A, B-vitamines (met name B12), magnesium, kalium, zink of seleen.

 

Bronnen: oogfonds.nl en oogziekenhuis.nl

Delen:  
24 reacties op “Waarom je soms wazig ziet
 1. ik zit met een vraag , vaak heb ik dat ik wazig zie (of dat er plots een gordijn voor mijn oog schuift) of dat ik plots heel scheel kijk terwijl de omgeving niets ziet aan de ogen, mijn huisarts zegt dat het door de schommelende bloeddruk kan komen ik heb ook al 2x een soort tia gehad waarvan men zegt dat het door te lage bloeddruk komt diverse onderzoeken gehad waaruit niets komt alleen dat ik 2 beschadigde nieren heb, kan dit daarmee in verband staan ? mijn huisarts weet zelf geen raad meer en verder onderzoek doen ze niet omdat de mogelijkheid bestaat dat ik dan 1 jaar geen auto mag rijden ( wat mij niet intereseert gezondheid gaat voor) misschien hebt u een raad ??

  Geschreven door nancy op
  • Geschreven door Anoniem op
 2. Ik ben bekend met herpes, ook in mijn oog, daar ga ik ook wazig door zien, dus nog een oorzaak…..

  Geschreven door Jeroen op
 3. Ik ben pas gelaserd vanwege wazig zien met 1 oog alsof ik door een zeepbel keek. Bleek ik een gaatje in mijn netvlies te hebben, word vaak veroorzaakt door stress, maar bij mij ook met grote zekerheid de cortison injecties voor slijmbeursontstekingen ik ben kennelijk een soort van allergisch voor deze injecties en mag ze ook niet meer. Misschien dat iemand iets heeft aan deze informatie. Het was van de 1 op de andere dag!

  Geschreven door Sylvia op
  • Ik heb een vraag.
   Ik zie al 3 weken wazig met 1 oog.. ben al 3x naar het ziekenhuis geweest. Huisarts. Iedereen zegt dat er niks te zien in aan mijn oog. Maar toch word het er totaal niet beter op.

   Iemand hetzelfde meegemaakt?
   Ik moet morge weer voor een 2e gezichtsveldonderzoek. En donderdag de uitslag en gaan ze me oog weer druppelen om te kijken. Ik snap er niks van. Maar vind best wel eng dan geen 1 dokter weet wat er is..

   Geschreven door Kimberly op
 4. Je moet gewoon erop staan dat je vervolgonderzoek krijgt.
  Daar heb je alle recht toe!
  Hoe eerder bekend is wat je hebt des te sneller kan er wat aan gedaan worden.

  Geschreven door Alma op
 5. Je moet gewoon erop staan dat je vervolgonderzoek krijgt.
  Daar heb je alle recht toe!
  Hoe eerder bekend is wat je hebt des te sneller kan er wat aan gedaan worden.

  Geschreven door Alma op
 6. Laat je door je huisarts in dit geval doorverwijzen naar een oogarts.
  Deze kunnen verder onderzoek doen en hebben speciale instrumenten om in je oog te kunnen kijken.

  Geschreven door Mar op
 7. Dank jullie allemaal voor jullie reactie’s ik ga zeker door vragen,ik word zo moe ervan steeds te horen te krijgen we weten niet wat te doen met je, zelfs de nurologe die 16 dec 2015 tests heeft afgenomen dacht dat het ook van de nek/rug af kan komen maar wilde geen verdere onderzoek doen i.v.m eventueel iets tegen komen , ik heb duidelijk gzegt maakt niet uit het is mijn gezondheid maar werd weg gestuurd, ik zal na deze dagen toch nog eens terug gaan n zoals Alma zegt weer eisen. Dank jullie enorm voor deze steun.

  Geschreven door nancy op
 8. 1 jaar geen autorijden na een vermoedelijke tia klopt niet. Althans bij prive gebruik van de auto.
  Als je problemen met je nieren hebt, kan dat wel invloed hebben op de bloeddruk.Ik neem aan dat je voor de nieren wel onder behandeling bent bij een specialist?

  Geschreven door Tandor op
 9. Ik ben alcoholist en slik ook antidepressiva. Ik heb overgewicht en rook pakje shagg over twee dagen. Ik heb zeer hoge bloeddruk en ben beginnend diabeet zonder medicatie nog. Vorig jaar ging ik ineens wazig zien, met bril +1 beide ogen en -o.5 rechteroog, zie ik afwisselend over de dag wazig. De Oogarts vertelde dat eerst mijn suikers stabiel momoesten worden en dat mijn ogen verders goed zijn.In mijn geval weet ik zeker dat ik niet goed bezig ben, dat ik hierdoor slecht zie, zelfs met bril.

  Geschreven door Sven op
 10. Sven ik hoop dat je goede hulp krijgt/zoekt. Ik wens je sterkte en kracht om een andere weg te vinden zodat je war prettiger in het leven kan staan!

  Geschreven door Sylvia op
 11. Jarenlang wazig/slecht gezien. Het begon met af en toe slecht zien tot soms nog goed zien. Tot dat mijn opticien me doorstuurde naar een specialist. Ik ben uiteindelijk in een academisch ziekenhuis gelaserd, (bovenste laag van het hoornvlies werd verwijderd zodat er nieuw kon groeien) waardoor mijn probleem is opgelost.
  Mijn opticien nam me serieus en had oprechte belangstelling voor mijn ogen. Hij had op papier gezet, waar hij aan dacht. Dit werd bevestigd door de specialist. MDF (Mud Dot Fingerprint).
  Oorzaak een beschadiging van het hoornvlies door kindervingertje of struik. Dit hele proces van oorzaak tot diagnose heeft ong. 25 jaar geduurd.

  Geschreven door Marite op
  • Ik heb inmiddels al ruim een jaar last van mijn rechteroog. Zonder medicatie (ontstekingsremmend) heb ik circa 8 dagen goed zicht, dag 9 een klein beetje wazig, dag 10 wazig, dag 11 erg wazig (kan ik mij zelf niet zien in de spiegel). dit duurt één of meerdere dagen tot het weer langzaam beter wordt. Daarna weer circa 8 dgn goed zicht.
   Niet elke keer dat het zicht slechter wordt verloopt het precies zo, maar ongeveer komt het er wel op neer. Meestal blijft het zicht gedurende de dag gelijk aan ’s morgens bij het opstaan. Soms wordt het gedurende de dag iets beter of iets slechter. De oorzaak van het wazig zicht is een opgezet hoornvlies. Waarom het hoornvlies opzet is nog altijd niet gevonden.
   Ik gebruik geen andere medicatie, drink geen koffie, eet geen chocolade, heb geen diabetes, geen overgewicht, rook niet, kan goed slapen, …..
   Ik ben inmiddels bij circa 16 oogartsen geweest (Roermond en Maastricht) en tot nu toe is er geen diagnose gesteld. Iemand een soortgelijke ervaring?

   Geschreven door Marcel op
   • Ik heb sinds anderhalf jaar steeds last van mijn linkeroog. Opeens, uit het niets, vreselijke pijn alsof er glas in zit, ik zie dan vrijwel niets, licht doet pijn en ik traan voortdurend. Dan na een week, soms na 2 weken wordt het beter en op een gegeven moment zie ik zo goed, alles wat ik normaal niet kan zien. Normaliter heb ik lenzen -2.50. Nou ja zonder mijn lenzen zie ik niet veel, vooral in de verte. Maar nadat mijn oog weer ‘ziek’ is geweest zie ik een dag of 3 uitstekend en dan zwakt het weer langzaam af tot wat voor mij normaal is. Echter lezen kan ik er niet meer mee. Hoe dan ook, het oog is dan een week of 4 normaal en dan ineens begint de ellende weer en zie ik niets, vervolgens uitstekend en dan weer normaal. In het begin wreef ik in het oog omdat ik dacht dat er iets in zat. Nu ken ik de cyclus en wacht ik maar af. Het is iets dat zich steeds herhaalt, geen idee wat het is, ik heb het alleen links. Na veel op internet gezocht te hebben denk ik dat het bij mij met de ziekte van Bechterew te maken heeft. Ik herken namelijk ook de andere symptomen die daarbij horen. Maar officieel is er niks vastgesteld. Ik woon in het buitenland en ben niet zo’n type die graag naar de dokter gaat (is hier ook minder makkelijk en minder effectief). Hoe dan ook, dat het zich steeds herhaalt is heel herkenbaar, ik eet ook goed, rook niet, slaap goed, etc. En ja, ook maar aan 1 oog. Al eens gezocht op Bechterew?

    Geschreven door Carola op
  • ewa

   Geschreven door wadi op
 12. kan het zo zijn dat je door medicijnen ook af en toe wazig zie?

  want soms heb ik het wel en dan weer niet?

  ik slik oxycodon.

  ik werd via de opticien naar de oogarts gestuurd. die dacht.
  namelijk dat ik staar had! 53 jaar was ik toen.
  Bij de oogarts alles onderzocht en niets te zien!

  Geschreven door Mariah op
 13. Het zou inderdaad door de medicijnen kunnen komen

  Geschreven door Tandor op
 14. ik was tot 7 maanden geleden onder controle en werd door gegeven aan de huisarts die controleert niet verder maar ik heb een gesprek aangevragen , ik rijd al bijna geen auto meer, nu zal ik de komende tijd wel moeten aangezien mijn zwager wegens nierkanker word geopereerd , dus ga ik voor die tijd een gesprek aan, want ik ben mantelzorgster voor hun.

  Geschreven door nancy op
 15. Ik heb een vraag. Als je een voorwerp heel dicht voor je ogen houdt, is het niet meer mogelijk om dit scherp te zien. Wat is hiervoor een verklaring? Dit staat los van aandoeningen of ziekten.

  Geschreven door Teuntje op
 16. Ik draag de laatste jaren brillen. Dacht steeds met wazig zien , dat het aan de sterkte van de brillen lag. Mijn weerstand was al jaren ook slecht en met elke stress was ik ook die momenten weer slechter, dus ook mijn ogen.
  Na een longontsteking vorig jaar kwam in beeld dat ik Astma had en nu met de juiste medicijnen daarmee heb ik ook geen wazige ogen meer en ook niet met een stress moment.
  Ik heb geen hooikoorts of allergie voor pollen en de holten in het hoofd zijn gezond.
  Maar ik heb Astma door fijnstof en rook.
  Sinds ik medicijnen gebruik voor de astma heb ik geen wazige ogen meer.

  Een vreemde combinatie maar gelukkig dat dit zo toch opgelost is.

  Geschreven door C. op
 17. Mijn allergoloog zegt dat t komt door intolerantie of allergie. Mijn oogarts zegt droge ogen. Beide hebben waarschijnlijk deels gelijk. Mijn klachten zijn veel erger in t voorjaar. Soms kan ik zelfs grote letters niet lezen. Oogdruppels geven wel wat verlichting. Het is heel vermoeiend, vind ik.

  Geschreven door Keuningin op
 18. Ik heb een vraag.
  Ik zie al 3 weken wazig met 1 oog.. ben al 3x naar het ziekenhuis geweest. Huisarts. Iedereen zegt dat er niks te zien in aan mijn oog. Maar toch word het er totaal niet beter op.

  Iemand hetzelfde meegemaakt?
  Ik moet morge weer voor een 2e gezichtsveldonderzoek. En donderdag de uitslag en gaan ze me oog weer druppelen om te kijken. Ik snap er niks van. Maar vind best wel eng dan geen 1 dokter weet wat er is..

  Geschreven door Kimberly op
 19. Hoi Kimberly, Weet je inmiddels al wat de oorzaak van je wazig zien met je een oog is of hopelijk voor jouw is geweest? Ben heel benieuwd omdat ikzelf ook daarmee te maken heb.

  Geschreven door AB op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief