Zie je wazig? Is het misschien staar?

Je ogen zijn een belangrijk zintuig. En hoe belangrijk ze zijn dat merk je vaak wanneer je zicht minder begint te worden. Misschien zie je wat wazig, of zie je wat minder goed wanneer het wat donkerder wordt, dan kan het zijn dat dit de eerste symptomen van staar zijn.

Wat is staar?

Achter de pupil en de iris bevindt zich de ooglens. De ooglens breekt het binnenkomende licht waardoor we kunnen zien. Maar deze lens verandert naarmate we ouder worden. In het begin is de lens zacht van structuur, helder en transparant. De lens van een 40 jarige is al een stuk harder en minder transparant, meer troebel. En vanaf deze leeftijd nemen deze veranderingen toe.

Door deze vertroebeling van de lens worden de binnenkomende lichtstralen gestoord waardoor er een onscherp beeld op het netvlies ontstaat. Het beeld dat ontstaat, is dus minder scherp, waziger en grauwer van kleur. Dit noemen we staar. De medische benaming voor staar is cataract. En iedereen krijgt er uiteindelijk mee te maken. Staar is op zich niet gevaarlijk, maar het kan wel erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven.

Verschillende vormen van staar

Er zijn verschillende vormen van staar. Ouderdomsstaat is de meest voorkomende vorm van staar.

 • Ouderdomsstaar
  Ouderdomsstaar hoort bij het ouder worden, en de leeftijd waarop je het merkt is afhankelijk van de plek in de lens waar de vertroebeling zich ontwikkelt. Wanneer deze plek in het midden of aan de rand van de lens zit dan zal je op relatief jonge leeftijd klachten krijgen.
 • Aangeboren staar
  Al bij de geboorte is de ooglens bij aangeboren cataract minder doorzichtig. Aangeboren staar kan in één oog maar ook in beide ogen zitten. Eén van de oorzaken van aangeboren staar is wanneer de moeder tijdens de zwangerschap Rode Hond heeft gehad, maar het kan ook erfelijk zijn.
 • Staar ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog
  Wanneer het oog geraakt wordt en de lens beschadigd raakt dan kan er staat ontstaan. Maar ook een langdurige ontsteking in het oog (uveïtis) of een stofwisselingsziekte kan staar veroorzaken.

Symptomen van staar

 • Slechter zien in het donker
  Het slechter kunnen zien bij minder licht is toch vaak het eerste symptoom van staar.
 • Waziger beeld
  Het minder zien en het hebben van een waziger beeld zijn ook symptomen van staar. Wanneer je binnen korte tijd opeens veel sterkere, of veel zwakkere, brilglazen nodig hebt kan dit wijzen op ouderdomsstaar.
 • Dubbelzien
  In het beginstadium van staar komt het voor dat mensen ineens dubbel zien. Door de vorming van de staar zijn de hersenen in het begin even niet meer in staat om de beelden van allebei je ogen te combineren tot één beeld. Er ontstaan dan twee verschillende punten waarop je je focust en hierdoor zie je dubbel.
 • Last van fel licht
  Het kan zijn dat je ’s-avonds en ’s-nachts veel last hebt van fel licht, van tegenlicht (bijvoorbeeld van koplampen) of van zonlicht. Dit verblindende effect ontstaat door lichtverstrooiing in de troebele lens. Het zorgt er voor dat je minder goed kan zien. Lichtgevoeligheid in zijn algemeenheid kan een symptoom van staar zijn.
 • Kleurverandering
  Dit gaat heel geleidelijk, maar door staar kan de omgeving er grauwer uitzien. Veelal bemerkt iemand dit pas wanneer hij/zij aan één van de ogen is geholpen.

Behandeling van staar

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen weer helemaal herstellen, en is een standaardingreep geworden. Bij de staaroperatie verwijdert de arts de troebele lens met een soort mini stofzuiger en vervangt deze door een helder kunststof implant-lens. Voorafgaand aan de operatie is er een meting gedaan voor het uitrekenen van de te kiezen sterkte van de implant-lens zodat iemand na de operatie geen bril, of nog maar een hele lichte bril, nodig heeft.

Nastaar

Na enkele maanden tot jaren kan het gebeuren dat er een nieuwe troebeling ontstaat. Dit wordt nastaar genoemd. Deze nastaar kan met een laser worden verwijderd en deze ingreep kan poliklinisch plaatsvinden.

 

Bronnen: oogartsen.nl, oogfonds.nl en oogvereniging.nl

Delen:  
7 reacties op “Zie je wazig? Is het misschien staar?
 1. Als je al een blind oog hebt wordt dan toch het goede oog geopereerd bij staar? Er kan iets fout gaan bij de operatie ben je dan aan beide ogen blind?

  Geschreven door Mario op
 2. Een operatie is zeker mogelijk. Iedere operatie heeft risico’s. Als het echt nis zou gaan kan dat inderdaad gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen

  Geschreven door Tandor op
 3. oogdruk 24 en 25 opticien vindt dit veel te hoog verwijs kaart voor ziekenhuis gekregen
  wat kunnen de gevolgen van te hoge oogdruk zijn

  Geschreven door E.C.M.dassen op
 4. Diabetes kan de oorzaak zijn.

  Geschreven door Mario op
 5. Ik ben in het voorjaar aan beide ogen geholpen (Ouderdomsstaar)
  Met een (1) oog zag ik twee beelden een beetje verschoven ,de andere wat vager als het originele. Dus twee rode lampen bij een stoplicht..
  Het ene oog is prima in orde gekomen.
  Bij het andere oog was het hoornvlies beschadigd,is weinig aan te doen.Wel werden de kleuren weer helemaal goed.
  Peter

  Geschreven door Peter Haaswijk op
 6. Hallo Peter,

  onlangs heb ik een grote oogoperatie gehad, waarbij mijn eigen lens en een inwendige artisanlens en het hoornvlies zijn vervangen door 1 kunstlens en donorhoornvlies. Het is prima verlopen en ik kan alweer wat zien, duurt ff tot het weer goed is.
  Maar knappe artsen hebben het gedaan in
  het West fries Gasthuis in Hoorn.
  Dr. Wolf en dr Reijneveld, de beste van NL.

  misschien een optie voor je hoornvliesprobleem?

  Sterkte en succes van Sjana

  Geschreven door sjana op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief