Blinde vlekken (scotomen)

 • #1

  Vanaf september zijn in mijn beide ogen blinde vlekken verschenen. Het begon met de linkeroog en sinds eind september allebij. Elke dag komen er blinde vlekken bij. En sommige bestaande worden groter. De blinde vlekken hebben de vorm van een druppel of puntje.

  De blinde vlekken liggen dicht bij het centrum van mijn gezichtsveld. Sinds vorige week zie ik ook zwarte puntjes in het centraal gedeelte.

  Ik heb onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat het een van de volgende problemen kon zijn:

  • Glaucoom
  • Macula degeneratie
  • Diabetische retinophathy (ik heb diabetes type 2)

  De huisarts heeft mij in september doorverwezen naar de oogheelkunde in mijn plaatselijke ziekenhuis. Na onderzoek en foto's heeft de oogarts gezegd dat ze niets raars konden vinden in mijn ogen. Aangezien mijn ogen sterk achteruit ging (er komen dagelijks blinde vlekken bij) en ik over 4-5 maanden blind zou worden als het zo doorging heb ik gevraagd voor een second opinion.

  Ik werd daarna doorgestuurd naar een universiteits medisch centrum in een andere stad. Daar kwam ook niets uit. Mijn oogdruk was goed en er was geen tekenen van glaucoom. De macula was ook goed. En er was geen tekenen van achteruitgang door diabetes. De oogzenuw was volgens de dokter ook goed.

  Wel liet de dokter in de foto's zien dat er een lichte 'achterste glasvochtloslating' was. En dat dat de reden was dat ik blinde vlekken zag. Ik zou moeten leven met deze 'bewegende' deeltjes.

  Het probleem is nu dat ik bekend ben met de bewegende 'floaters' en ik hier geen probleem mee heb. Ik heb meerdere keren aangegeven aan de dokters dat het hier niet om floaters gaat maar om blinde vlekken op vaste plekken, die niet doorzichtig zijn maar ik helemaal niets mee zie. Ik zie alleen licht of donker. Het zijn echt blijvende scotomen/blinde vlekken. Ze bewegen niet. Het is alsof cellen afsterven.

  De arts zei dat ik mij geen zorgen hoefde te maken over blind worden. Volgens mij werd ik niet blind. De blinde vlekken worden steeds meer en ik ben bang dat ik blind wordt. Als het zo doorgaat ben ik in ieder geval voor de zomer blind (centraal gedeelte).

  Ik heb aangegeven of er iets met de oogzenuw aan de hand kan zijn. Iets met de hersenen. Misschien een infectie? Maar volgens de artsen niet. Er werd geen foto's genomen van de oogzenuw (hersenen) en ik ben niet doorgestuurd naar een neuroloog.

  Nu ben ik ten einde raad en zou graag advies willen ontvangen. Wat moet ik nu doen? Welke dokter kan mij helpen?

  Reactie
  #2

  Bespreek het met je huisarts en vraag een verwijzing voor de neuroloog

  Reactie
  #3

  Hoihoi!

  heb sinds een paar jaar precies zulke vlekken in mijn linker oog. Heb er twee, een grotere en een kleintje. Naar mijn idee worden deze groter. Het zijn vlekken die flikkeren maar zitten altijd op de zelfde plek. Als ik mijn ogen dichtdoen zie ik ze nog steeds flikkeren. In het donker zie ik ze nog beter flikkeren. Door de vlek zie ik niks behalve ook donker of licht. Heb zelf oogmigraine maar deze vlekken blijven er altijd. Ben zelf al helemaal onderzocht door de oogarts (angiografie, gezichtsveld, oogdruk, oogscan) en ben ook bij de neuroloog geweest voor een mri van mijn hersenen en een VEP test. Hier kwam allemaal niks uit. Moet nu elk half jaar op controle bij de oogarts maar maak me soms wel zorgen..

  ben erg nieuwsgierig hoe het bij jou verder verloopt.

  groetjes

   

  Reactie
Reageer op: Blinde vlekken (scotomen)
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief