Ontelbaar veel vlekjes in gezichtsveld (glasvochttroebeling)

  • #1

    Hallo,

    Bijna een half jaar geleden (rond maart), kort na mijn 20ste verjaardag, kreeg ik plotseling last van vlekjes in mijn zicht. Na wat zoekwerk op Google kwam ik er al snel achter dat het om zogenaamde floaters of 'mouches volantes' gaat, ook wel bekend als glasvochttroebeling. (Doorzichtige) vlekjes die men ziet als bewegende draadjes, webjes, puntjes en vormpjes in het zicht.

    Zowel de dokter als de opticien zei dat het een veel voorkomend en onschuldig verschijnsel is waar niks aan te doen is. Echter, lees ik ook op internet dat men deze troebelingen samen met lichtflitsen waarneemt bij een (beginnende) netvliesloslating. In mijn geval heb ik gelukkig nog niet echt iets waargenomen als lichtflitsen. Soms heb ik wel eens getwijfeld, maar als ik over het algemeen zo om mij heen kijk dan is daar geen sprake van.

    Terug naar de vlekjes, want hier zie ik er niet een paar van, maar zeer veel. Ze zweven door mijn hele gezichtsveld en ik zie ze overal waar ik naar kijk. Ik hoef mijn ogen maar iets te draaien en ze vliegen overal voorlangs waar ik naar kijk. Het is gewoon hinderlijk want het zijn er niet vier of vijf, maar ontelbaar veel. Vooral overdag vind ik dit erg vervelend aangezien ik ze dan het beste zie, met name bij computerschermen (zoals nu), witte muren en naar de lucht kijkend. In mijn rechteroog zit een hele grote draadvormige vlek die overal overheen zweeft waar ik maar naar kijk. Erg vervelend als ik bijvoorbeeld voor school een toets moet maken en het dan continu over mijn tekst zweeft dat ik aan het lezen ben. Soms verlies ik mijn concentratie er wel eens door. Aangezien het niet mogelijk om eraan behandeld te worden (kan wel, maar met zeer veel risico's dat ik niet ga nemen) moet ik er maar mee leren leven.

    Toch ben ik bezorgd over hoe het in de toekomst verder gaat. Als ik op zo'n jonge leeftijd (ik las dat meestal senioren deze vlekken voor het eerst waarnemen) al zo gigantisch veel van deze vlekjes zie, hoe zit het met de jaren die gaan volgen? Maak ik hierdoor meer kans om een netvliesloslating te krijgen of is het eigenlijk wel zeker dat dit mij in de toekomst zal overkomen? Het liefst wilde ik de oogarts mijn netvlies laten controleren, maar zoals ik al zei: de dokter zegt dat het een normaal verschijnsel is. Maar zo veel als ik zie...?

    Reageer
    #2

    Vraag aan de huisarts een verwijzing voor de oogarts. Leg dan ook aan je huisarts uit waarom je er naar toe wilt.

    Reageer
    #3

    Ondertussen ben ik bij zowel de huisarts als oogarts geweest, omdat ik flitsen dacht te zien. Vervolgens heeft de oogarts in mijn ogen gekeken en mijn netvlies zag er goed uit. Ik kon dus gewoon weer gaan. Het gekke is dat ik ook vanochtend weer de flitsen zag. Moet ik me dan hier nog druk om maken of kan ik het gewoon negeren aangezien mijn netvlies in orde is?

    Reageer
    #4

    Heb je vaker last van hoofdpijn?
    Heb je veel spanningen/stress?

    Reageer
    #5

    Van beide geen sprake. Toch vind ik het raar. Gisteren bij de oogarts geweest en die zei dat het netvlies in orde was, maar toch ook vandaag heb ik al twee keer weer die flitsen gezien. Misschien toch maandag mde huisarts opnieuw bellen of maar afwachten?

    Reageer
    #6

    Als de klachten aanhouden zou ik wel terug gaan naar de huisarts. Vraag eventueel een verwijzing naar de neuroloog.
    Het kan een vorm van migraine zijn. Migraine sans migraine

    Reageer
    #7

    Wat mij ook nog opviel is dat ik deze flitsen zie na een goede niesbui. Zo moest ik zojuist bijvoorbeeld een aantal keer niezen en meteen erna kwamen ze tevoorschijn. Geen idee of dit wat kan betekenen, maar ik dacht ik zet het er even bij.

    Maar ik zal het in de gaten houden en als het inderdaad aanhoudt maar weer de huisarts op raad vragen.

    Reageer
    #8

    Hallo,

    Hoe gaat het nu met je? Ik heb ook al een aantal jaar last van die vlekjes, sliertjes en puntjes. Ze zitten door mijn hele gezichtsveld en vooral buiten heb ik er veel last van. Ik kan ze niet eens meer tellen. De oogarts zegt dat mijn netvlies er goed uit ziet, maar met al die vlekjes en puntjes is het lastig te leren leven.

     

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Ontelbaar veel vlekjes in gezichtsveld (glasvochttroebeling)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief