Maagdarm vraagstuk

 • #1

  Hi goedemiddag,

  Ik ben een 21 jarige jongen die nu zon 10 maanden kampt met veschillende gezondheidskwaaltjes sinds het nemen van een antibioticakuur voor een urineweginfectie.

  Ik had en heb erg veel last van mijn darmen. Met name extreme misselijkheid, gasvorming (flatulentie en boeren) zo erg het lijkt alsof mijn slokdarm vacuum trekt en er continu lucht in mijn maag zit. Dit allemaal heeft ervoor gezorgd dat ik mijn sociale leven opzij heb gezet omdat het een extreem ongemak met zich meebrengt. Inmiddels is de flatulentie iets verminderd en speelt dit voornamelijk eind middag, savonds en snachts nu nog af. sinds 3/4 maanden heb ik ook veel pijn in de bovenbuik gekregen met uitstraling naar rechtse ribbenkast en de bovenrug die ervoor zorgt dat ik amper/niet meer kan werken, sporten en alle overige dingen kan doen en dus volledig thuis kom te zitten.

  Ik heb vanalles geprobeerd en gedaan. Ontlasting laten onderzoeken op parasieten via huisarts. 3x negatief getest op helicobacter pylori, 2x een echo laten maken van de onderbuik en bovenbuik voor eventuele onstekingen. 3x getest op calprotectine die blijft schommelen tussen de 10 en 100. Negatief getest op een gluten en lactose intolerantie. Negatief getest op candida. en Verschillende dingen en middelen geprobeerd zoals tempocol, lycopodium, probiotica en kruidencapsules zonder effect helaas.

  Nu heb ik laatst een uitgebreide darmscreening laten doen waar naar voren kwam dat mijn zonuline erg verhoogd (lekkende darm) is samen met mijn alfa 1 antitrypsine, secretorisch lga, enterobacteriaceae groep 2 en galzuren. Mijn behandelaar zegt dat dit kan komen door een voedingsallergie, parasieten of door de darmflora. ik eet elke dag anders, hierdoor eet ik erg gevarieerd. Ik reageer dan ook niet direct op bepaalde voeding en toch heb ik elke dag dezelfde klachten. Ook ben ik al eerder negatief getest op parasieten.

  Ik weet niet goed meer waar ik zoeken moet of dat ik iets over het hoofd heb gezien vandaar dat ik een bericht schrijf op dit forum. Mocht je raad weten, laat het dan graag weten hieronder.

  Ter extra info: Ik rook niet, ik drink geen alcohol en vermijd lactose en gluten al 1 maand. Ik heb geen stoelgangsklachten en voor deze klachten begonnen nooit ergens last van gehad.

  Reageer
  #2

  Ik loop momenteel bij een MDL arts, maar door de lage bezetting moet ik vaak meerdere weken wachten voordat ik opnieuw langs mag komen. Vandaar dat ik uit wanhoop dit bericht plaats

  Reageer
  #3

  Hoi, je zegt dat je buikpijn heb en door straalt naar je ribbenkast rechts, en zegt dat je geen alcohol drinkt en op je voeding let maar wat drink je dan wel? Drink jij vaak koolzuurhoudende drankjes zoals spa rood,sinas, cola, ... zo ja, drink even paar dagen iets zonder prik en kijk als klachten minder worden. Koolzuur kan klachten veroorzaken aan je maag en je lever die bij je ribbenkast rechts zit. Ik ben geen dokter maar heb al jaren MDL klachten en weet helaas hoe vervelend dit kan zijn en dat het vaak met eten en drinken te maken heeft, wens je sterkte en beterschap.

  Reageer
  #4

  Bedankt voor je reactie, ik drink alleen maar water. En volg al een tijdje het fodmap dieet.

  Reageer
  #5

  Hoi,

  Je schrijft dat je al een tijdje het fodmap dieet volgt.
  Toevallig hoorde ik gister in de sportschool van één van de trainers, die veel mensen helpt met voeding, dat hij van verschillende mensen weet dat die juist door het fodmap dieet klachten of meer klachten kregen!
  Dat zou te maken hebben met de darmflora, die door het dieet uit balans raakt. Bepaalde goede darmbacteriën zouden door het niet hoeven verwerken van suikers en koolhydraten niet actief genoeg meer zijn of helemaal verdwijnen,waardoor die onbalans ontstaat.
  Hij raadde diegene waar hij het er mee over aan om in elk geval een goede probiotica te gaan gebruiken en toch weer enige vorm van koolhydraten te gaan gebruiken.
  Om te kijken of de klachten dan zouden verminderen.
  Je schreef ook dat je klachten na een antibiotica kuur zijn ontstaan, dat brengt ook je darmbacteriën in de war,dan gaat het dubbel op.
  Misschien heb je hier iets aan

  Reageer
  #6

  Hi suus,

  Mijn darmflora met name is inderdaad nog onder de normale hoeveelheid door de antibioticakuur. Hierbij zijn er van de florabacterie lactobacillen wel genoeg. Ik neem sinds kort weer probiotica sochtends op lege maag en savonds voor het slapen. Ik probeer dagelijks groenten te eten en vul dit aan met lichtverteerbare (low fodmap) koolhydraten zoals rijst. Mijn klachten (boeren, winderigheid) zijn eigenlijk even erg gebleven sinds dat het begon vorig jaar. Mocht het een reactie op voeding zijn dan reageer ik hier niet direct op omdat ik er standaard savonds en snachts de meeste last hiervan ervaar. Ik heb geen last van krampen of het spontaan naar de toilet moeten. Zou deze extreme luchtvorming misschien kunnen worden veoorzaakt door een bacteriele infectie ?

  Reageer
  #7

  Diegene die de vraag aan die trainer stelde,had ook veel last van gasvorming.

  En zijn antwoord daarop was dat dat zou kunnen komen doordat de darmbacteriën uit balans zijn. Geen infectie,maar teveel van de ene en te weinig van de andere waardoor bepaalde stoffen niet worden opgeruimd,gaan gisten en er gas ontstaat. ( ik weet even de namen niet precies meer, maar hij zei tegen die man eens te zoeken op " nadelen fodmap dieet" en dat hij daar meer informatie daarover zou kunnen vinden, misschien kun jij ook meer informatie vinden zo). Als ik hem weer zie,zal ik nog een vragen wat hij er over weet.

  Een infectie zou bij onderzoek zijn aangetoond,lijkt mij.

  Reageer
  #8

  Bedankt voor je waardevolle reactie suus. dat zou erg fijn zijn. Ik vermijd de fodmaps nu vooral om mijn lekkende darm sneller te laten herstellen. Maar zal nu zeker door blijven gaan met probiotica en dit aanvullen met prebiotica en kruiden.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik ga hem volgende week even vragen of hij nog tips heeft. En je zou zelf even kunnen kijken of je online iets kan vinden over de nadelen van een fodmap dieet. Dat zei hij tegen die andere jongen ook.

  Reageer
  #10

  Ik blijf me er echt aan ergeren. Continue het gevoel dat er luchtbelletjes knappen en het trillen van dikke darm linksonder gevolgd door winderigheid ( altijd avond en snachts) Heeft iemand misschien tips of middelen hoe ik dit kan tegengaan? Zodat ik gewoon weer iets kan gaan doen in de avond zonder me ongemakkelijk te voelen

  Reageer
Reageer op: Maagdarm vraagstuk
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief