Is dit galkoliek?

 • #1

  Beste allemaal...

  Tijdens mijn 3de zwangerschap in 2006 kreeg ik ineens een pijnlijke aanval, Beetje draaierig, misselijk onbeduidend gevoel boven in de buik. Kon niet stil zitten en heb overgegeven. Omdat ik geen idee had wat het is en ik zwanger was zijn we naar de ehbo gegaan. Ik dacht namelijk echt dat ik dood ging... Daar werd op basis van mijn verhaal bevestigd dat het galstenen waren.
  Ik heb toen 10 stuks 1000mg paracetamol gekregen en vorige week heb ik de laatste gebruikt. Dit wil dus zeggen dat ik ca. 10 keer een aanval heb gehad sinds augustus 2006.
  Nu moet ik vrijdag toch naar het ziekenhuis voor een echo. Omdat de huisarts het wel niet vaak vindt maar als je zo slecht er van bent dan is 1x al teveel natuurlijk. Nu ik weet dat ik een echo krijg voel ik me ook na het eten een beetje misselijk, maar dat kan psychisch zijn natuurlijk, beetje geval van hypochonder.
  De aanvallen duren ongeveer een uurtje maar ik kan me goed helpen met de paracetamol zetpillen.
  Nu is mijn vraag, duidt dit inderdaad op galstenen? Het zal toch niet iets anders kunnen zijn omdat ik het nu al enkele jaren heb... iemand herkenning in mijn verhaal?
  Alvast bedankt, groetjes Bibi

  Reactie
  #2

  a, herkenbaar, maar met een echo weet je het zeker.
  galstenen groeien, het worden er meer en er kan er eentje klem komen te zitten. ook kun je een ontsteking krijgen, daarom worden ze, ook als je deze deze aanvallen niet zo vaak hebt, toch liever verwijdert.
  Dit kan met een kijkoperatie, slechts kleine gaatjes en de volgende dag al naar huis.
  sterkte Brenda

  Reactie
  #3

  Hoi Brenda, ik heb de aanvallen maar sporadisch, dus dat valt gelukkig mee ten opzichte van sommige verhalen die ik hier lees. Vanavond vetvtrij gegeten, maar 1 kopje koffie na het eten en hup..weg raar maaggevoel. Dus we zullen zien vrijdag. Bedankt voor je reactie.
  groetjes Bibi

  Reactie
  #4

  Fijn dat je een onderzoekje krijgt, want dat geeft de meeste zekerheid.

  Reactie
  #5

  Bij jouw klachten geeft algemeen lichame­lijk onderzoek vaak onvoldoende informatie om de diagno­se galstenen met zekerheid te kunnen stellen. Bloedonderzoek kan belangrijke aanvullende informatie geven, maar meestal is een echo­grafie noodzakelijk. Echografie is een veilig en pijnloos onder­zoek, waarbij met behulp van geluidsgolven de lever, gal­blaas, gal­gangen en eventuele galstenen in beeld worden gebracht. Soms zijn aanvullend onderzoeken nodig om afwijkingen aan naburige organen zoals maag, darm of alvlees­klier uit te sluiten.

  Een galsteen is een vaste structuur in de galblaas of de buizen van het galsysteem. Het hebben van galstenen wordt cholelithiasis genoemd (van Grieks 'chole', gal; 'lithos', steen; 'iasis', ziekte) . Ze worden gevormd uit gal en bestaan (80%) voornamelijk uit cholesterol. De resterende 20% zijn pigmentstenen die bestaan uit bilirubine en kalkzouten. In de normale bevolking komen galstenen bij ongeveer 30% van de mensen voor, meer op hogere leeftijd. De meeste mensen met galstenen zijn symptoomvrij en behoeven dan ook geen behandeling.

  Zolang galstenen in de galblaas blijven veroorzaken zij meestal geen klachten. Komen ze echter in de afvoerende galgang naar de darm terecht, dan veroorzaken ze daar vaak een obstructie. Meestal zeer pijnlijke galkolieken zijn het gevolg. De pijn straalt niet zelden uit naar de rug of de rechter schouder. De pijn wordt doorgaans opgeroepen of verergerd door een (vettige) maaltijd, omdat gal een rol speelt bij de vetvertering. Via het hormoon cholecystokinine trekt de galblaas dan samen waardoor stenen makkelijker in de galwegen terechtkomen. Een andere complicatie is geelzucht (icterus), doordat de gal niet meer kan afvloeien en galkleurstoffen via de lever in de bloedbaan en in het lichaam terecht komen. Als de galafvloed langere tijd geheel geblokkeerd is zal de ontlasting ontkleuren: de normale bruine kleur wordt veroorzaakt door galkleurstoffen.

  Symptomatische galstenen (met aanvallen) behoeven een operatie (cholecystectomie). De diagnose is meestal niet moeilijk: de vrij typische pijnaanvallen in de rechterbovenbuik en het waarnemen van galstenen in de galblaas met een echo-onderzoek zijn voldoende bewijs.

  Galstenen kunnen daarnaast aanleiding zijn tot een ontsteking van de galblaas (cholecystitis), maar dit is zeldzaam. Op een echo van de buik ziet men dan wandverdikkingen van de galblaas. Bij de ontwikkeling van een galblaasontsteking ontstaat pijn in de rechter bovenbuik met soms koorts en algeheel ziekzijn. Ook pancreatitis kan worden uitgelokt door een galsteen.

  Galstenen die vastzitten in de galgang kunnen er vaak uit worden gehaald met een ERCP (endoscopische retrograde choledocho-pancreatografie).

  Een ontstoken galblaas of galstenen die klachten geven, zijn redenen om de galblaas te verwijderen (cholecystectomie). Deze operatie is meestal mogelijk met laparoscopie. Het is een van de meest voorkomende operaties met een laparoscoop. Na zo'n operatie kan men geheel normaal doorleven, al hebben sommige mensen daarna wat last met zeer vet eten.

  Reactie
  #6

  En jawel... zoals verwacht; galstenen. Overige organen zagen er allemaal goed uit. Ook altijd fijn om te weten. Komende week naar de huisarts voor bespreking over een eventuele operatie.
  We zullen eens goed gaan nadenken...
  Groetjes Bibi

  Reactie
  #7

  dan weet je het nu tenminste zeker, het leek er ook wel op dat het zo was.
  ja, bespreek het maar met je dokter, de aanvallen gaan misschien steeds vaker komen en vaak op vervelende en ongelegen momenten, dan kun je ze beter kwijt zijn!
  laat je goed voorlichten.
  sterkte, Brenda

  Reactie
  #8

  Hoi brenda, klopt! heb zondag voor het eerst eentje overdag gehad, wel een lichte gelukkig, maar op het communiefeest van onze eigen zoon.
  Dus echt ongelegen... We blijven nadenken over een operatie... denk... denk...
  Groetjes Bibi

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Galstenen geven meestal geen symptomen.

  Galstenen worden meestal ontdekt bij een routine röntgen-onderzoek, tijdens chirurgie aan de buik, of tijdens andere medische procedure.

  Galstenen kunnen symptomen geven als een grote steen de galuitgang blokkeert naar de twaalfvingerige darm.

  De symptomen van zo'n blokkage zijn meestal een krampende pijn in het midden van de buik en meer naar rechts in de bovenbuik. Dit wordt een galkoliek genoemd.

  De pijn verdwijnt direct als de steen loskomt en in het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) terechtkomt.

  Symptomen die kunnen optreden zijn onder andere: steeds een scherpe en krampende maar ook een milde terugkerende en weer verdwijnende buikpijn in de rechter boven-of midden bovenbuik; pijn in de rug, onder het rechter schouderblad; de klachten kunnen toenemen door het eten van vette voedingsmiddelen; de klachten treden voornamelijk op binnen enkele minuten na het eten; maar ook koorts; en in sommige gevallen een vergeling van de huid en het wit van de ogen (geelzucht).

  Symptomen die niet direct wijzen op een galkoliek maar er wel bij kunnen passen zijn: snel een 'vol gevoel' na het eten; een licht gekleurde ontlasting; winderigheid; zuurbranden; verstopping; misselijkheid en braken.

  Het is belangrijk een arts te raadplegen als u symptomen van galstenen meent te hebben.

  Reactie
  #10

  Galkoliek:
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/55618-galkoliek.html

  Galstenen:
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/58661-galstenen.html

  Reactie
  #11

  Een acute galkoliekaanval kan met een pijnstiller worden bestreden, die ook meteen de kramp van galblaas en de galgang opheft.

  Reactie
  #12

  Lees ook:

  Galstenen of toch maagzweer?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/195859-galstenen-of-toch-maagzweer.html

  Langdurige maagklachten
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/60055-Langdurige-maagklachten.html

  Galstenen
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/58661-galstenen.html

  Reactie
  #13

  Lees ook:

  galstenen?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/58661-galstenen.html

  Pijn rug, galstenen?
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/109175-galstenen.html

  Galstenen of maagzweer?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/195859-galstenen-of-toch-maagzweer.html

  galstenen, galblaas verwijderd, zelfde symptomen
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/242850-galstenen.html

  Ervaring met operatie galstenen?
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/126951-Galstenen.html

  Operatie galstenen, ervaringen?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/54115-Galstenen.html

  galstenen zonder galblaas?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/59646-galstenen-zonder-galblaas-reacties-welkom.html

  Ontsteking gal en galstenen
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/210372-Onsteking-gal-en-galstenen.html

  Galstenen en koliek pijn aanvallen
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/59829-Galstenen-en-koliek-pijn-aanvallen.html

  misselijkheid, overgeven, galstenen
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/241927-galstenen.html

  galstenen verwijderen?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/58628-gal/galstenen.html

  Zeurende pijn onder de rechter ribben, galstenen?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/58661-galstenen/Page-1.html

  choledochuscyste
  http://www.dokter.nl/forum/Overige-onderwerpen/33511-choledochuscyste.html

  ontstoken lever
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/54803-ontstoken-lever.html

  galstenen?
  http://www.dokter.nl/forum/Overige-onderwerpen/27653-galstenen.html

  witte ontlasting
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/54104-witte-ontlasting.html

  galstenen, galkoliek
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/55618-galkoliek.html

  Na galblaasverwijdering weer stenen?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/58356-Na-galblaasverwijdering-weer-stenen.html

  Meer vragen over galstenen
  http://www.dokter.nl/search_gcse/?q=FORID%3A11&cx=partner-pub-8575168267605921%3Aeak94u-kmbq&ie=UTF-8&q=galstenen&sa=Zoeken#1284

  Reactie
Reageer op: Is dit galkoliek?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief