Praten en daardoor hoesten

 • #1

  Heb hier nu al zo'n 5-6 weken last van. In eerste instantie dacht ik dat het een verkoudheid was.
  Wanneer ik niet praat en dat is uiteraard ook tijdens de nacht, heb ik nergens last van. Zo kunnen uren voorbijgaan zonder te hoesten, maar op het moment dat ik iets moet zeggen betekent dat hoesten.

  Geen verhoging/koorts, geen kortademigheid, geen hoofdpijn, geen loopneus en ik voel me niet ziek.
  Ik heb nooit gerookt of gedronken.
  Ben onder controle bij een longarts (i.v.m. Sarcoïdose). De laatste longfoto en longfunctietest, zo'n 4 maanden geleden, waren prima.

  Wel constant een gevoel dat er een prop in mijn keel zit en dat die voor 'irritatie' zorgt, regelmatig keel schrapen.

  Slijmoplossers Acetylcysteïne (Fluimicil) en Broomhexine (Bisolvon) geprobeerd, maar zelfs na een week geen sputum, helemaal niets, hoe hard ik soms probeer.

  De dokter heeft mij onderzocht zo'n 2 weken geleden, geen longontsteking. Voorschrift: neusspray Xylometazoline. Week geprobeerd, hielp nauwelijks. Sterker nog: het leek enigszins te irriteren, want na een paar minuten liep mijn neus vol en ik moest snuiten. Het spul heeft dan geen werking.

  Wat ik wel al heel lang heb (meer dan 10-15 jaar) is afscheiding uit mij rechterneusgat. Gewoon transparant en alleen rechts. Paar keer per dag snuiten, klaar.
  Ik spoel 's avonds met zout water (Rhino Horn neusspoeler). Dat werkt perfect en geeft (extra) lucht.
  Vermoedelijk heeft dit niets te maken met het onderwerp: praten en daardoor hoesten.

  Ben benieuwd naar ervaringen en bovenal wat hier aan te doen is.
  Behalve dan 'mijn klep houden' 🙂

  =

  Reactie
  #2

  Het is wellicht goed om eens naar de keel te laten kijken door de KNO arts.
  Ga naar de huisarts en vraag een verwijzing.

  Reactie

  Ben je vaak benauwd, last van hoesten of pijn bij je longen?
  En maak je je zorgen of ben je onzeker over je gezondheid?
  En heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum?

  Overweeg dan de mogelijkheid om gebruik te maken van ons kosteloos gezondheidsonderzoek.
  Meer weten?
  LEES VERDER

  doktergezondheidsonderzoek
  #3

  Hebben ze uiteindelijk bij jou de oorzaak gevonden?

  Reactie
  #4

  Oorzaak zou ik ook graag willen weten , heb exact hetzelfde.
  Zodra ik ga praten moet ik bijna altijd hoesten .

  Reactie
  #5

  Heel raar misschien, maar bij mij helpt zingen. Dan komt er het nodige los uit mijn keel.

  Dus elke zondag naar kerk én uit volle borst meezingen. En die preken zijn ook nog eens leerzaam 😁

  Reactie
  #6

  Hee! Ik heb echt PRECIES dezelfde klachten!

  Bij mij komt het bijna jaarlijks terug en dan heb ik hier weer 2 tot 3 maanden last van. Op het moment van schrijven heb ik er nu 3 weken last van.

  Ben ook op van alles gecontroleerd in verband met deze klachten afgelopen jaren maar is nooit iets uitgekomen, en zoals ik zeg is het vaak na een paar maanden weer voor een tijd weg.

  Mijn eigen theorie: Gewoon een droge hoest (die door een of andere reden toch voor mijn gevoel met veel slijm in mijn keel gepaard gaat) die lang blijft hangen.

  Ik ben nogal een hypochonder dus zolang ik er last van blijf houden ga ik opzoek naar een antwoordt haha, dus hou mij ook op de hoogte!

  Tips: Veel water drinken, dat is wel helpt tegen een droge hoest, GEEN koffie en thee (want heel veel soorten thee irriteren de slijmvliezen). Probeer het voor twee weken, koud bier helpt ook goed.

  Gek genoeg helpt zingen inderdaad ook enigzins! Ik vindt het zelf alleen minder leuk als ik steeds aan het hoesten ben maar nu ik die tip net lees ga ik het ook maar eens proberen.

  Veel beterschap iedereen!

   

  Reactie
  #7

  Heb er ook al jaaaaaren last van. Was op een gegeven moment zo erg dat ik al kuchend had leren spreken en mijn omgeving mij verstond. ook dat van het dag in dag uit wat moeten snuiten ken ik al heel mijn leven. Heb waarschijnlijk al op en in  alle mogelijke toestellen in dit verband van het ziekenhuis gelegen. Wanneer een hoestbui begint is voor mij nog het best om op een muntje te zuigen. Van zodra de mond wat vol met speeksel zit stopt het hoesten tijdelijk. Ook een slok water in de mond houden helpt bij mij. Medicatie allerhande dus niet.  Raar maar zolang ik een inspanning doe hoesten ik niet. Ik denk soms figuurlijk aan een fietsband waarvan de binnenband soms wat dichtklapt het ademen wat belemmerd en alzo de hoestprikkel veroorzaakt. Ik heb weinig of geen reflux, wel wat overgewicht maar dit zou er absoluut niets mee te maken hebben volgens de dokters. Ze hebben het meer over een hyperactiviteit van de longen maar zijn niet zeker. Is er hier al iemand van dat vervelende hoesten effectief afgeraakt? Ik hoor het graag. Tot nu toe de longarts, de neus en keelarts en de gastroloog gezien. Bij voorbaat bedankt. Lens Roger.

  Reactie
  #8

  Mijn dokter noemt het een soort van inspannings astma. Geholpen met medicijnen. Montelukast 10 mg.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi,

  Ook ik heb helaas de ervaring dat praten, hoestprikkels opwekken. Dit vaak in het seizoen dat er virussen rond zweven. Ook ik gebruik de rinho hoorn om mijn neus te reinigen. Helpt iets. Van een logopediste/ zangcochzangcoch, doorgestuurd door de kno_arts van de hoest poli in delft, het ik het advies gekregen te bubbelen in het water. Dit ontspant je stembanden/kaakspieren. Bij mij helpt dit iets. zie bv. www.vocalcenter.nl. misschien helpt dit ook bij jou. Mochten jullie nog andere tips hebben dan hoor ik ze graag.

   

   

   

   

  Reactie
  #10

  Hoi,
  Ik heb hier sinds 2009 last van. Ik had toen de mexicaanse griep en sindsdien is het hoesten een nasleep en jaarlijks terugkerend fenomeen waar ik dus al zo'n 10 jaar mee aan modder. Ik heb er gemiddeld 2-4 maanden per jaar last van en dan aan één stuk. Meestal zijn dit de wintermaanden, maar niet altijd. Vervolgens is het hoesten 8 maanden weg en is het gewoon weer wachten tot het terugkomt, meestal zo rond december. Ik heb allerhande longfunctietesten gedaan, kwam helemaal niks uit, hoewel: ik werd om me oren geslagen met rekeningen, eigen risico is er snel mee op:)
  Ik heb alle soorten puffers geprobeerd op verzoek van de longarts, flixotide en nog een aantal, maar weinig hielp, sterker nog: ik kreeg alleen maar rare bijverschijnselen. Inmiddels heb ik een puffer die de hoest goed onderdrukt. Dit is Alvesco 80 met een voorzetkamer. Ik had eerst Alvesco 160 maar die was te zwaar met veel bijverschijnselen (hartkloppingen, nerveus gevoel, etc.). Maar sinds een kleine 2 jaar gebruik ik Alvesco 80 en dat gaat dus prima: Daarmee gaat de hoest niet weg, maar wordt hij erg goed onderdrukt. Zodra ik merk dat het hoesten ook maar een beetje begint, start ik meteen met de Alvesco. Ik heb wel gemerkt dat als ik de Alvesco gebruik en bijvoorbeeld 1 maand later griep heb, dat de hele functie van de puffer verdwenen is, dus dan is het hoesten weer terug. De artsen zeggen tegen me dat hoest moet slijten, en dat dat bij de meeste mensen na 1 of 2 weken wel weg is. Bij mij in sommige gevallen pas na 3 of 4 maanden. Erg vervelend. Helaas (nog) geen betere oplossing dan de Alvesco puffer.
  Als er mensen zijn die goeie tips hebben zijn ze welkom.

  Reactie
Reageer op: Praten en daardoor hoesten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief