Ansgt voor kanker / hypochondrie

  • #1

    Hey!

    Ik ben een jongen van 20 jaar oud die ontzettend veel lanst heeft van angst voor ernstige ziekten. Ik ben constant bang dat ik kanker heb. Ik check constant mijn lichaam, ben constant angstig, gespannen en gestresst. Ik slaap slecht en heb hiervoor pillen nodig, ik heb een lichte depressie ontwikkeld en ik loop bij de therapeut. Ik heb in het verleden al veel last gehad van angst/dwangstoornissen dus dit gevoel is opzich niks nieuws voor mij.

    Het zit nu zo; ik ben constant bang om teelbalkanker te hebben, en ik check heel vaak mijn teelballen. Ik ging deze avond weer checken en voelde een hard richeltje. Ik ben meteen weer in paniek geraakt, ondanks dat dit wel een goeie dag was qua angst en gevoel. Ik ben de afgelopen maanden al 2 keer naar de dokter geweest voor mijn teelballen en beide dokters vertelden me dat er niks aan de hand was. De ene dokter zei zelfds dat ik me niet zo zorgen moest maken en dat ik hulp in moest schakelen van een therapeut (ik was toen al in behandeling voor dwang/angststoornis).

    Het plekje waar ik me nu zorgen om maak zit in de buurt van een ander plekje waar ik me dus een paar maanden terug zorgen om maakte, en daar heeft de dokter niks kunnen vinden.

    Ik ben nu ontzettend bang en gestresst en leef elke dag in angst. Ik zit nu weer te piekeren. Het is 1 uur 's nachts en ik weet het even niet meer. Het liefst wil ik morgen meteen weer een afspraak maken met de dokter, maar aan de andere kant weet ik het ook even niet meer. Ik ben al 2 keer geweest voor m'n teelballen en om voor een derde keer heen te gaan brengt toch wel enige schaamte met zich mee. Ik weet dat het bij twijfel altijd goed is om naar de huisarts te gaan, maar ik weet het soms even echt niet meer omdat ik nu al zo vaak naar de dokter ben geweest (ik ben rond kerst ook vaak langsgeweest wegens opgezette klierem, ik was bang voor lymfeklierkanker en heb bloedonderzoek gehad en hier is gelukkig uitgekomen dat ik gewoon gezond was).

    Het is een heel verhaal en ik weet ook niet of dit de juiste plek is om het te vertellen, maar ik moest het toch even kwijt. Mijn vraag is nu eigenlijk of iemand advies voor me heeft; wel of niet naar de dokter gaan voor mijn teelbal?

    Groeten,

    J

    Reageer
    #2

    Aan een teelbal is van alles te voelen. Vooral je bijbal. En die kan de ene keer iets anders aanvoelen dan de andere keer. Je bent recent nog 2 x bij de dokter geweest. Er was niks aan de hand. Dus is het eigenlijk onmogelijk dat er zich in die korte tijd plotseling iets ernstigs heeft ontwikkeld. Door veelvuldig te voelen, houdt je zelf de angst in stand. Sterker nog: de angst dwingt je om bevestiging te zoeken. Maar dan geen bevestiging dat er niks aan de hand is, maar bevestiging van de angst zelf.

    Er is dus geen reden om te denken dat er iets mis zou zijn.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor je reactie, het klopt inderdaad dat ik de angst zelf in stand hou door er steeds mee bezig te zijn, maar ondanks dat het een angst is kan het natuurlijk iedereen overkomen, en om die redenen blijft de angst ook steeds ontstaan.

    Het plekje op de teelbal zit wel echt op de teelbal zelf en niet op de bijbal, dus daarom ben ik ook opeens zo angstig geworden

    Reageer
    #4

    Er zit ook nog een netje van spierweefsel om je teelbal. Heel goed mogelijk dat je dat voelt. Geen reden om je druk over te maken.

    Reageer
    #5

    Zou ook best kunnen, het is echter alleen wel lastig om jezelf dat te laten geloven als je zo angstig bent. Ik ga het er vanavond thuis nog even over hebben anders toch voor de zekerheid nog even naar de dokter.

    Reageer
    #6

    Als er angst bij je speelt is  het goed om daar wat aan te doen. Naast hulpverlening dingen doen waardoor je lekkerder in je vel zit. Angsten kunnen ook uitgelokt worden door lichamelijke factoren. Bijvoorbeeld tekorten aan magnesium en allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Als dat allemaal in evenwicht is maak je ook de juiste neurotransmitters en hormonen aan en kan het schelen om lekkerder in je vel  te zitten. Ook om beter te slapen trouwens. Bij te weinig energie ga je piekeren en door het piekeren gaat je energie omlaag. Zo zeggen ze in de oosterse geneeskunde.

    Tekorten aan bepaalde stoffen en stress kunnen juist bijdragen aan het ontstaan van kanker dus als je goed in je vel zit is de kans dat je kanker krijgt kleiner dan wanneer je loopt te piekeren en slecht voor jezelf zorgt. In dat laatste geval kan het dan een self fulfilling prophecy worden.

    Reageer
Reageer op: Ansgt voor kanker / hypochondrie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief