Klachten

 • #1

  Sinds vorige week loop ik deur plat bij ha, en hap wegens aanhoudende klachten. Verstopping, vol gevoel bovenbuik, pijn onder ribbenboog, slikklachten, hartkloppingen, afvallen, minder trek in eten, doodmoe. Ik word continue afgewimpeld door huisarts en of huisartsenpost. Zou allemaal stress zijn. Ik geloof daar dus helemaal niks van. Op eigen initiatief afgelopen vrijdag bloed laten prikken, lipase was 30,

  Reageer
  #2

  Verder alle waardes wel binnen de norm. Echo gehad vd bovenbuik waarop ha baseert er niets aan de hand is. Ik heb het gevoel dood te gaan. Diverse keren aan de noodbel getrokken, ik word minimaal gehoord. Nu ct scan weten af te dwingen.

  Ik ben als de dood. De klachten die ik ervaar passen precies bij de gevreesde ziekte.

  In augustus al eens bij kno arts geweest wegens slikklachten ( kno is met camera naar binnen geweest maar zag niks), ook heb ik in sept hartonderzoek laten uitvoeren, geen bijzonderheden, thorax foto laten nemen, geen bijzonderheden, en heb ik 21 Jan mammografie + echo laten uitvoeren ( volgens radioloog was alles prima, wel 2 cysten maar behoefde geen behandeling.

  Nu ben ik bang te worden weggezet als hypochonder en nemen ze mij niet serieus. Deze onderzoeken zijn natuurlijk niet voor niets gedaan maar op basis van klachten.

  Ik heb het idee in palliatieve fase te zijn en niemand mij ziet of hoort!

  Graag advies!

  Reageer
  #3

  Even heel direct en misschien kort door de bocht.
  Maar wel een gemeend en serieus advies.
  Je zegt dat alle onderzoeken zijn gedaan op basis van klachten.
  Maar er komt niks uit de onderzoeken.
  Het klinkt ook alsof je nogal door dramt om steeds meer onderzoeken af te dwingen,ookal vinden de artsen daar eigenlijk geen aanleiding voor.
  En nu wil je dat bevestigd zien via een forum,waar helemaal geen artsen zijn.
  Dat is niet erg logisch,vind ik.
  Zou het misschien toch zo zijn je naar hypochondrie neigt? Of er al een tijdje last van hebt?
  En daardoor je klachten een stuk erger ervaart dan ze zijn? En bij ieder nieuw dingetje een groter doemscenario in je hoofd creëert?
  Met name je laatste opmerking versterkt dat idee nog meer, "dat je in je palliatieve fase zit".
  Zou dat daadwerkelijk zo zijn, zou er toch een aandoening gevonden moeten zijn waarom dat zo is en zou je onder behandeling zijn en passende zorg krijgen.
  Wat overdreven dus om dat te denken.
  Hypochondrie is ook een ziekte,een ziekte die gelukkig goed behandeld kan worden.
  Je bent er alleen geen scans of andere fysieke onderzoeken voor nodig,maar een psycholoog.
  Nogmaals, dit is niet vervelend bedoeld!
  Maar denk er eens over na en lees de topics hier eens door van mensen met hypochondrie.
  Dan zie je duidelijk gelijkenissen met jou verhaal en je ziet ook hoe sommigen er zo in blijven hangen dat het hun leven beheerst.
  Laat het bij jou niet zo ver komen!

  Reageer
  #4

  Beste suus,

  Ik begrijp jou redenering goed en hoop van harte een hypochonder te zijn ( hoewel ik besef dit ook een zeer vervelende aandoening is). Ik geloof absoluut mensen bepaalde ziektebeelden kunnen indenken echter zo levensecht ervaren is bijna ondenkbaar. Ik dacht eerlijk gezegd hier ook artsen zaten ( dat is dan een vergissing).

  Mijn opmerking betreffende palliatieve fade is gebaseerd op het feit ik tekenen vertoon van een palliatieve fase ( jeuk, vlekken op huid, opgezwollen buik, vettige ontlasting, hartkloppingen, lichte verhoging, droge mond, branderige huid, pijn in botten, extreme vermoeidheid) ik kan niet geloven een hypochonder dit daadwerkelijk zo extreem beleeft.

  Bij mij zijn alleen bepaalde bloedwaarden en een echo vd bovenbuik gedaan. Dit is natuurlijk niet heel uitgebreid en zeker niet doorslaggevend. Ik heb met mijn ha afgesproken alleen nog een ct scan te doen en als dat niets zou opleveren ( wat ik mij niet kan voorstellen) dan een traject ingaan mijn " ingebeelde" ziektebeelden aan te pakken. De onderzoekers mbt hart, borsten, keel ( slikklachten), thorax foto kunnen ook heel goed ten grondslag liggen hetgeen er m.i. nu gaande is. ( al hoop ik met heel mijn hart van niet aangezien een dergelijke aandoening gelijk staat aan een doodvonnis.

  En hoe werkt hypochondrie? Hoe kom je aan die specifieke ziektebeelden en zet je die om naar je eigen lichaam?

   

  Reageer
  #5

  Lees nou je eigen twee berichtjes eens terug:

  In de eerste schrijf je dat je een hartonderzoek, thoraxfoto, borstonderzoek enz hebt gehad,waar allemaal niks is uitgekomen. Je bent dus gezond verklaard!

  Vervolgens in je tweede bericht denk je dat die bovenstaande onderzoeken nu samen met je huidige klachten tot een doodvonnis gaan leiden.

  Hoe dan?? Hoe niks tot een doodvonnis leiden??

  Dat is dus wat hypochondrie met je doet. Je laten geloven dat je wel iets ernstigs mankeert,ookal wijzen allerlei onderzoeken uit dat dat niet zo is. En omdat je er zo intens in gelooft, voel je de klachten ook echt. Psychosomatische klachten,heet dat,zoek maar eens op. En naast de ingebeelde klachten kun je daarbij ook nog echte,door stress veroorzaakte klachten krijgen, zoals vermoeidheid, weinig eetlust en daardoor afvallen. Omdat je lichaam op de stress reageert en niet tot rust kan komen. Vaak hyperventileer je daar ook onbewust bij,wat ook echte,lichamelijke klachten geven kan. Bijvoorbeeld een vol gevol,hartkloppingen, pijn op de borst,benauwdheid, slikklachten en nog véél meer. Hele vervelende klachten,maar dood zul je er absoluut niet aan gaan!

   

  Reageer
  #6

  Met vandaag groene flut ontlasting erbij..dat verzin ik toch niet?

  Ik hoop zo hard het psychische is..

  Er is idd nog niets uit de onderzoeken gekomen maar dat zegt toch ook niet alles?

  Ik sprak de hap vandaag en zij nam het wel serieus. Ik heb haar gevraagd of de echo echt wel afdoende uitsluitsel kan geven hetgeen ik bang voor ben. Het antwoord daarop is dus nee..

  Reageer
  #7

  Hypochondrie, ook wel bekend als ziekteangststoornis, is een aandoening waarbij een persoon zich buitensporig zorgen maakt over zijn of haar gezondheid, ondanks het ontbreken van echte medische symptomen. Het kan leiden tot veel angst en stress voor de persoon en kan een aanzienlijke invloed hebben op zijn of haar dagelijks leven. Hieronder gaan we in op de oorzaken en gevolgen van hypochondrie. Het ontbreken van echte medische symptomen wil niet zeggen dat er geen klachten zijn, maar die zijn niet terug te voeren op een lichamelijke aandoening.

  Oorzaken van hypochondrie

  Er is geen specifieke oorzaak voor hypochondrie vastgesteld, maar het is waarschijnlijk een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

  Persoonlijkheidsfactoren: Mensen met hypochondrie hebben vaak persoonlijkheidskenmerken zoals angst, neuroticisme en perfectionisme, die kunnen bijdragen aan de aandoening.

  Erfelijkheid: Onderzoekers hebben aangetoond dat hypochondrie kan worden doorgegeven van ouders op kinderen.

  Trauma: Een persoon die een ernstige ziekte heeft doorgemaakt of getuige is geweest van de ziekte van een naaste kan vatbaarder zijn voor hypochondrie.

  Omgevingsfactoren: Factoren zoals stress op het werk, financiële problemen, problemen thuis en andere stressvolle gebeurtenissen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van hypochondrie.

  Gevolgen van hypochondrie

  De gevolgen van hypochondrie kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven van een persoon. Hier zijn enkele veel voorkomende gevolgen van hypochondrie:

  Angst en stress: Een persoon met hypochondrie kan zich voortdurend zorgen maken over zijn of haar gezondheid en zich angstig en gestrest voelen.

  Vermijding van medische zorg: Hoewel een persoon met hypochondrie zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid, kan hij of zij soms vermijden om naar de dokter te gaan uit angst dat er iets ernstigs wordt gevonden.

  Sociale isolatie: De angst en stress die gepaard gaan met hypochondrie kunnen ervoor zorgen dat een persoon zich terugtrekt uit sociale situaties.

  Overmatig medisch onderzoek: Een persoon met hypochondrie kan regelmatig medisch onderzoek ondergaan om geruststelling te krijgen, ondanks het ontbreken van echte medische symptomen.

  Gezondheidsproblemen door stress: De constante angst en stress die gepaard gaan met hypochondrie kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

  Helaas is het vaak zo, dat alleen al het denken aan een bepaalde aandoening ook klachten die daarbij zouden kunnen passen worden opgeroepen. Bij angsten voor hartproblemen bijvoorbeeld. Angst en hyperventileren kan dus klachten veroorzaken die weliswaar op hartklachten lijken maar met het hart zelf helemaal niets te maken maken. Het zijn dan dus vooral psychische klachten

  Reageer
  #8

  "Er is idd nog niets uit de onderzoeken gekomen maar dat zegt toch ook niet alles? " Eigenlijk wel. Alleen voor een hypochonder zal het alles zeggen.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Beste John,

  Dank voor jou uitleg! Echter ik kan groene, breiierige ontlasting toch niet plaatsen in iets als hyperchondrie. ( ik hoop ergens heel hard dat het is).

  Ik hoop je de tijd en moeite wil nemen het volgende te lezen;

  Mijn klachten begonnen een aantal weken geleden; een licht zeurende pijn onder mijn linker ribben boog. Het werd steeds meer irritant. Ook werd ik extreem moe ( na werk direct je bed in willen/ in de ochtend er moeilijker uit).. ik haf het gevoel van enorm maagzuur en voelde dat soms ook in keel. Een 3 weken terug naar de HA gegaan. Pantaprozol meegekregen.. klachten werden niet veel beter en de pijn onder linker ribbenboog nam toe, af en toe jeuk op soms onderrug/ bij ribben en buik), ook een soort rare uitslag op mijn linker schouder/ naast borst. Vorige week woensdag afgemeld voor werk.. ging niet meer.

  Weer naar de HA geweest ( controles uitgevoerd, alles goed behalve bloeddruk iets verhoogd) zorgen geuit omtrent de alvleesklier. HA wimpelde dat weg hij zei: daar horen hele andere klachten bij. Weer weg laten sturen met nu antagel naast de Pantaprozol. De dagen die volgen zijn hel.. veel pijn ( overvol gevoel in maag, misselijk, braakneigingen ( zonder ik echt iets opbraak), gruwelijke pijn in maag, steken linkerzij/ schouder/ rug) hart wat heel snel klopt ( zelfs een aantal keren van wakker geworden in de nacht, geen trek in eten( afvallen), extreem moe. Ontlasting begint te veranderen ( hardere keutels die ik er bijna niet uitkrijg en die blijven drijven in de pot). De jeuk neemt toe en het valt me op ik een extreem droge huid heb. Ook lijkt mijn buik meer gezwollen.  Ik heb meer dorst/ plas meer). De pijn lijkt aanvalsgewijs te komen. Ik heb braakneigingen, slikklachten, darmen rommelen.

  Afgelopen vrijdag contact ik weer de HA..ik geef aan bloedonderzoek te willen en geef aan of hij specifiek ook op alvleesklier wil testen ( hij vinkt de lipase aan) naast alat/ aslat/ gamma gt, hb, hematokriet, glucose en zo nog een aantal waarden. De uitslag is er 2 uur later ( lipase 30) alle andere waarden ook binnen de norm alleen de hematokriet 1/10 e verhoogd. Ik geef aan ik het raar vindt die hematokriet iets verhoogd is, poh wimpelt dat af als zijnde niet belangrijk. Ik merk aan de HA hij denkt het psychisch is, uiteindelijk gaat hij wel mee in mijn wens een echo te laten maken.

  Ik ben die dagen erna zo ziek, ik het gevoel heb dood te gaan. Inmiddels ook pijn in mijn rechterheup. Ik bezoek de hap en de arts daar zegt; mvr u bloedwaarden zijn super mooi, u bent gezond. Ook bij haar uit ik zorgen mbt avk. Ook zij wimpelt het af. Ze doet even vluchtig onderzoekje en zegt; kerngezond.

  Afgelopen dinsdag echo gehad ( doodziek er naartoe gegaan) woe uitslag via HA: conclusie geen afwijkingen.

  De dagen erna vreselijke pijn, duizelig, hart is hard aan t werk, paniek, angst, niet kunnen slapen, veel minder eten, onbeschrijflijke vermoeidheid. Ik slik Inmiddels 4x per dag paracetemol/ met ibuprofen wat iets verlichting geeft.

  Weer contact ha; hij schrijft oxazepam voor en benadrukt weer zijn vermoeden dit geestelijk is. Hij zegt alleen nog een ct scan te willen doen en als daar niks uitkomt dan staat het voor hem vast het ongemak vanuit de geest komt.

  Eergisteren schrijft hij macrogol voor ( ontlasting blijft uit), gisteren schrijft hij paar tabletje kortdurende oxicodon voor ( meer om van het gezeur af te zijn zo lijkt het.

  Ik heb diverse keren contact met de hap/ ha: elke keer naar huis gestuurd worden met 'niks'. Elke keer klachten uitgelegd. Keer urine getest ( fractie bloed erin) en elke keer weer die cpr gemeten die geen afwijkingen vertoont.

  Maandag is die ct scan.

  Met de beste wil vd wereld kan ik deze klachten niet scharen in hyperchondrie.

  Ik ben altijd een actieve vrouw geweest ( laatste 8 dagen ongeveer fulltime op bank gebivakeeerd). Zo ontzettend moe/ naar, toenemende problematiek.

  Ben ik nou " gek" of missen artsen belangrijke signalen..

   

   

   

  M

  Reageer
  #10

  Optie 3.....

  Jij bent niet gek,de artsen missen geen signalen,tenminste geen lichamelijke.

  Maar je hebt wel een aandoening, hypochondrie dus

  Reageer
  #11

  Beste Suus,

  Ben je werkelijk van mening dat alle ernstige aandoeningen met alleen bloed/ echo onderzoek kunnen worden opgespoord? Volgens de ha vd hap nl niet.

  Want ik bid zo jij gelijk hebt..

  Groene breierige ontlasting door hyperchondrie? Serieus?

  Zijn de hersenen in staat werkelijk alle symptomen van een ernstige ziekte te kopiëren?

  Ik heb mijnbarts beloofd dat als dit hyperchondrie blijkt te zijn ik mik laat opnemen want dan gaat er iets echt niet goed.

  Reageer
  #12

  Groene brijige ontlasting komt niet van hypochondrie. Dat is waar. Dat is doorgaans van iets dat je hebt gegeten en/of gedronken. Je had er echter niet bijverteld dat je obstipatie had en daar dan macrogol voor gebruikt hebt. Dan kun je in ieder geval brijige ontlasting krijgen.
  "Hij zegt alleen nog een ct scan te willen doen en als daar niks uitkomt dan staat het voor hem vast het ongemak vanuit de geest komt." En hij heeft gelijk. Er zijn voldoende onderzoeken gedaan om van alles en nog wat uit te kunnen sluiten.
  En wat de lipase betreft: De afkapwaarde voor lipase is < 60. Pas als die 3 x zo hoog is ( 180 dus) is het raadzaam om naar de alvleesklier te kijken. Je had 30, dat is dus beduidend lager dan 60. "De dagen erna vreselijke pijn, duizelig, hart is hard aan t werk, paniek, angst, niet kunnen slapen, veel minder eten, onbeschrijflijke vermoeidheid." dit zijn toch duidelijk angst/stress gerelateerde klachten

  Reageer
  #13

  Beste John,

  Ik ontken niet geen angsten te hebben ( want ja ik ben vreselijk in paniek) maar wel door de lichamelijke klachten.

  Ik ontwikkel idd verstopping..loop niet voor niks de deur plat bij hap en ha..niemand neemt mij serieus.

  Alle symptomen heb ik en dat daar angst bij komt lijkt me logisch. Avk is vrijwel niks aan te doen. Ik schreeuw om hulp maar krijg het niet!

  Mer de groene ontlasting, vandaag voor het eerst ( het beetje wat t vanmorgen was) heb ik ook weer contact gehad met hap..zij dacht na mijn verhaal meer iets met de darmen. Ik moest terug alarmeren als deze zwart en of rood werd.

  Nogmaals ik heb het idee langzaamaan dood te gaan ( klinkt misschien dramatisch maar zo voelt t)

  Ik wil zsm hulp in miss de ijle hoop ik nog even heb of dat er miss nog iets aan te doen is..

  Ik ben enorm bang voor de ct..

  Reageer
  #14

  "Ik schreeuw om hulp maar krijg het niet!"
  De vraag is alleen welke hulp jij wilt. En volgens zijn dat alleen maar nog onderzoeken. Je huisarts heeft al aangegeven dat het een psychisch probleem is. Dan gaan meer onderzoeken ook niet helpen. Dus serieus nemen doet die je wel, maar niet op de manier die jij graag zou willen... nl het bevestigen van je angsten

  Reageer
  #15

  Beste john,

  Ik vraag al 1.5 week of er actie op mijn klachten genomen kan worden. Feit dat alles wordt afgedaan als spanning/ hypochondrie is kwetsend. Dit kun je alleen constateren als al het andere is uitgesloten.
  Je bent met me eens een echo toch niet HET onderzoek is voor avk?
  De ha van vanmorgen zei; grote afwijkingen zijn wel op te sporen met echo maar " kleinere" niet.
  Volgens mij hoeft een tumor niet groot te zijn om zijn werk te doen.
  John ben jij echt overtuigd mijn verhaal het verhaal van een hypochonder is? Ook al vertoond het overeenkomsten..

  Reageer
Reageer op: Klachten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief