Opgezwollen klieren

 • #1

  Hoi, ik ben Sander en ik ben 16 jaar. Vorige week kreeg ik last van een dikke klier in mijn nek, aan de rechterkant. Mee naar de dokter gegaan en die zei dat het waarschijnlijk een virus was. Het kon 4 weken duren. Nu, een week later, is die klier heel erg dik en gevoelig en heb ik hoge koorts (38,5-39,9). Ik ben ook redelijk vermoeid en er is een lichte zwelling tussen mijn sleutelbeenderen en op mijn borstkas. Het doet niet echt pijn, een beetje gevoelig hooguit.

  Ik ben toch wel redelijk ongerust. Vooral omdat dus ook die klier/iets is opgezwollen tussen mijn sleutelbeenderen.

  Weet iemand wat dit is?

  Met vriendelijke groet, Sander

  Reageer
  #2

  Klierkoorts ofwel mononucleosis infectiosa, in Nederland bekender onder de naam ziekte van Pfeiffer, in het Engels ook wel kissing disease (kusziekte) genoemd, is een virale infectie door het Epstein-Barrvirus (EBV), een herpesvirus (Humaan Herpesvirus 4, HHV-4). Het treedt meestal op bij kleine kinderen en jonge volwassenen. In het eerste geval blijven de symptomen vaag en wordt de diagnose vaak niet gesteld. 50% van de kinderen heeft de ziekte voor het 5e jaar al doorgemaakt[1]. Van de volwassenen heeft 80% antistoffen, wat betekent dat de meeste mensen deze infectie in hun leven doormaken. De meesten van hen weten dit niet - de ziekte is vrijwel onopgemerkt verlopen als een keelpijntje of een griepje.
  De diagnose kan bij gerezen klinische verdenking met zekerheid worden gesteld door bloedonderzoek waarbij onder andere aantonen van acute antistoffen (immunoglobuline-M), dan wel seroconversie tegen het Epstein-Barr-virus een rol speelt. Daarnaast is er een snelle test (onder andere reactie van Paul Bunnell) die bij een positieve uitslag vrijwel bewijzend is voor de aandoening; onder de leeftijd van 10 jaar is de test soms foutnegatief.
  Heb je hier iets aan?

  Reageer
  #3

  Dank voor reply.

  Ben gisteren toch maar even naar de dokter geweest en de volgende diagnose is gesteld: Mijn keelamandel aan de rechter kant is ontstoken en er vormt zich een abces in. Antibiotica gekregen maar dat slaat niet aan, dus ik ga vanmiddag naar de KNO-arts om dat abces te laten leegzuigen.

  Dank voor reply, nogmaals.

  Reageer
  #4

  Ik had precies hetzelfde, en bij mij is het de ziekte van Pfeiffer.

  Reageer
Reageer op: Opgezwollen klieren
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief