Hevige dips in hersenactiviteit 10 dagen na watervasten

 • #1

  Beste mensen,

  Aangezien ik pas over ruim een week terecht kan bij de huisarts en ik me toch zorgen maak, zou ik graag via deze weg beroep doen op jullie kennis.

  Ik heb van zaterdagavond 27 augustus tot donderdagmiddag 1 september een periode watervasten gedaan. Ik heb het vaker gedaan, eerder 3 en 7 dagen. Verder heb ik van intermittent fasting mijn leefstijl gemaakt. Eigenlijk doe ik al mijn vasten puur op water, zwarte koffie en thee. Ik ben het gewend om zonder vitaminen en mineralen te vasten.

  Maar op donderdagmiddag, na 4,5 dagen vasten ging het mis. Ik had twee koffie op en een fantastisch productieve en fijne ochtend gehad op kantoor. Rond het middaguur kreeg ik echter opeens de volgende symptomen:
  - Zwarte vlekken aan rechterkant van rechteroog, ook terwijl ik stilzat
  - Focussen op gesprekken niet meer mogelijk. Ik kon geen fatsoenlijke zin meer uitspreken
  - Moest blikveld telkens veranderen om niet flauw te vallen
  - Leek urgent om op adem te focussen omdat dat niet meer helemaal vanzelf ging

  Best heftig. Na 30 minuten toenemende symptonen vond ik het genoeg en besloot te eten en drinken. Ook ben ik in mijn eentje een wandeling buiten gaan maken. Het ging beter voor de rest van de dag, al kreeg ik wel hoofdpijn.

  Ondertussen zijn we ruim 10 dagen verder en ondervind ik nog steeds tijdelijke inzinkingen in hersenactiviteit. Voornamelijk rond lunchtijd en wanneer er veel op me af komt, dus in een drukke omgeving, met veel felle schermen of geluid, of in een inhoudelijk gesprek. Het voelt dan alsof mijn bewustzijn aan een zijden draadje hangt.

  Ik baal nu natuurlijk ontzettend van dat vasten en vooral van dat ik niet wat meer mineralen/vitaminen heb genomen. Al weet ik helemaal niet of het daaraan ligt. Graag hoor ik jullie analyse en eventuele tips.

  Bij voorbaat dank!!
  Tim

  Reageer
  #2

  Wat moet ik mij onder watervasten voorstellen?
  Hou oud ben je? Wat weeg je? Hoe groot ben je?

  "Ik ben het gewend om zonder vitaminen en mineralen te vasten." jij kunt dat dan wel gewend zijn maar voor lichaam en je hersenen is dat dus niet goed. En intermittent fasting is misschien "goed" voor een korte periode, maar uiteindelijk ga je er een prijs voor betalen als je dat te lang doet.

  Serieuze vraag: heb je een eetstoornis?

  Reageer
  #3

  Hi John,

  Dank voor je antwoord. Watervasten is een periode waarin je 0 calorieën nuttigt. De glycogeenvoorraad gaat na een tijdje op, je lichaam recycled dode cellen (autofagie) en leert vet als tweede brandstof na koolhydraten gebruiken. Verder zou het goed zijn voor het immuunsysteem.

  Ik ben 29 jaar, weeg ongeveer 75kg en ben 1.80m. Ik sport veel, let (dus bijna) altijd goed op mijn macro's en micro's en heb zover ik weet geen eetstoornis. Wel zijn er periodes waarin ik slechter eet. Het watervasten helpt mij ook om deze slechte gewoontes te resetten en mijn goede gewoontes daarna direct weer op te pakken. Het creëert als het ware respect voor het lichaam en wat je naar binnen gooit.

  Ik waardeer je zorgen en reprimandes op gebied van vitamines/mineralen. Daar heb je helemaal gelijk in! Waar ik nu vooral naar op zoek ben is een mogelijke analyse van waarom ik nu - na 10 dagen weer goed gezond gegeten te hebben - nog steeds dergelijke episodes van zwakte ervaar.

  Reageer
  #4

  Ik kan je vertellen dat het nergens goed voor is. Je lichaam gaat namelijk in de spaarstand door gebruik aan brandstof en natuurlijk de vitamines en mineralen. En zeker als je veel sport kun je dit een tijdje volhouden, maar je lichaam krijgt een breakdown.
  "je lichaam recycled dode cellen (autofagie) en leert vet als tweede brandstof na koolhydraten gebruiken."
  Je lichaam leert niks. Het gaat wel spierweefsel als brandstof gebruiken omdat er te weinig aanvoer van brandstof /energie is. Zo ga je dus je eigen speren "opeten". Ook andere organen komen in de problemen.

  Als je veel sport, zul je toch moeten zorgen voor een constante aanvoer van voedingsstoffen/brandstof/energie. Met intermitting fasting en watervasten voldoe je daar absoluut niet aan. Je pleegt roofbouw op je lichaam. Daar zullen een keer problemen van komen.

  Als je bewust bezig wilt zijn met je voeding icm sporten, zou je veel beter naar een diëtiste kunnen gaan voor een uitgebalanceerd voedingsadvies

  Reageer
  #5

  @Tim

  Wat jij ( en anderen met jou) als gezond/goed voor je lichaam beschouwen,kan echt schadelijk zijn!

  Zeker als je veel sport. Je wilt je lichaam op ververbranding zetten,maar zeker als je weinig vet hebt,is er niks te verbranden! Zeker niet als je dat 10 dagen lang gaat doen. Je gaat spierweefsel verbranden en komt allerlei essentiële voedingstoffen tekort.

  Een kennis van mij is zo in het ziekenhuis aan het infuus beland. Die kreeg tijdens het sporten black outs en hallucinaties en ging vervolgens volledig knock out en is met de ambulance afgevoerd. Zijn artsen zeiden dat dergelijke "gezonde" acties blijvende schade aan je organen kunnen toebrengen als je dit regelmatig doet. Je moet het natuurlijk zelf weten,maar ik wil het toch even met je delen.

  Reageer
  #6

  Bedankt voor jullie reacties. Ik ga het verder bespreken met de huisarts.

  Reageer
Reageer op: Hevige dips in hersenactiviteit 10 dagen na watervasten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief