Kan ik nu gerust gesteld zijn?

 • #1

  Hallo,

  Even een vraag. Onlangs in het ziekenhuis geweest vanwege volgende klachten:
  -trekkende grote teen (dus teen beweegt). Dit is nu ook gestopt maar heeft het een tijdje gedaan
  -droge mond
  -vermoeidheid
  Ik ben bij een neuroloog geweest. Het betrof een die in opleiding was en dan overleg had met haar supervisor. Deze kwam ook mee maar heeft verder geen onderzoek gedaan. Aan onderzoek was een mri gedaan van m’n hoofd, deze was goed. Ze kon verder niks vinden. Kan ik ervan uitgaan dat alles nu ook goed is? Toen ik ging Googlen (achteraf) raakte ik tich wel een beetje in paniek. Ik kan ervan uitgaan dat ze ook in opleiding wel een goede inschatting(van het lichamelijk onderzoek) kan maken toch?

  Reageer
  #2

  Natuurlijk kan je vertrouwen op de Arts-In-Opleiding-tot-Specialist (AIOS). Zeker wanneer er overleg gepleegd is met de superviserende arts. Google is altijd een slechte raadgever 😉

  Reageer
  #3

  Dankjewel!

  Ja eigenlijk wist ik dat al en idd googlen moet je eigenlijk niet doen.

  Ik kwam uit op ms of als.... dus even onrustig.

  Als ik nog iets mag vragen...er is geen voorstadia van deze ziektes toch? je hebt het of je hebt het niet toch?

  Ik vraag dit omdat ik sowieso geregeld spiertrekkingen had maar nu opeens alleen in een teen en dan voor een laf uur lang. Als ik nu weet dat dit niks neurologisch dan heeft het dus een andere (onschuldige) oorzaak toch?... altijd pas later dat ik dit soort vragen bedenk;)

  Reageer
  #4

  oh en nog een vraagje...

  ik heb ook last van een gevoel van moeite met slikken... ja ik zeg gevoel omdat het niet zo is dat ik het niet weg krijg maar t voelt anders aan. Wordt hier ook automatisch bij lichamelijk onderzoek naar gekeken? Ik ben dit toen vergeten te benoemen. Ik moest wel m’n tong uitsteken maar andere dingen rondom m’n mond zijn niet gedaan.  Of kunnen ze as hand van andere dingen al zien of het goed is?

  Gr.

  Reageer
  #5

  Sorry voor mijn late reactie op je nieuwe vragen. Ik had een aantal dagen niet op dit forum gekeken. Paar extra vragen om een iets beter beeld te krijgen zo op afstand...

  Hoe oud ben je? Heb je al eerder bepaalde ziekten gehad? Gebruik je medicatie? Hangen je klachten samen met bepaalde momenten in je leven? Wordt je beperkt door de klachten in je dagelijks leven? Heb je wel eens bloedonderzoek gehad (is er bijv gekeken naar vitamine tekorten? bloedarmoede?)

  Om antwoord te geven op jouw vragen:

  1. Er is inderdaad geen "voorstadium" van Multiple Sclerose. Je hebt het, of je hebt het niet. Wel zijn de symptomen in het begin minder duidelijk en deze kunnen per persoon sterk verschillen. Je hebt dus al gegoogled, maar dit lijstje biedt wel een overzichtje van waar je op let als neuroloog: https://www.nationaalmsfonds.nl/wat-is-ms/symptomen-bij-ms/?gclid=CjwKCAiA2fjjBRAjEiwAuewS_WdF9bU-wj6Tiat8bxOIhpfrPPFMxiWF16-GLEZqFncpuApUcT5YKxoCNKoQAvD_Bw
  2. Het uitsteken van je tong is een onderdeel van het testen van je hersenzenuwen. Zenuw 9 en 10 (er zijn er in totaal 12) zijn verantwoordelijk voor de functie van je tong. Met "functie" wordt in dit geval bedoelt de motoriek (beweeglijkheid) en sensitiviteit (gevoel). Je zou eens het lijstje kunnen opzoeken (filmpje, wel in het Engels: https://www.youtube.com/watch?v=sJBpai74tlU) en bij jezelf nagaan of je alle oefeningen goed kunt doen. Als dat zo is, is dat een goed teken. Er wordt dus niet "automatisch" gekeken naar hoe droog/nat je tong is. Als je daar erg mee zit en als het je beperkt in je dagelijks leven zou je het nog eens kunnen bespreken met je huisarts.
  Reageer
  #6

  Ik denk dat je jezelf niet al te gek moet maken.. Maar als je je erg zenuwachtig maakt over wat je opgezocht hebt. Ga dan concreet met die vraag naar je huisarts. De huisarts kan opnieuw naar je klachten kijken (leg goed uit wat er nieuw is, indien relevant) en beoordelen of je opnieuw doorgestuurd moet worden naar een neuroloog of andere specialist. Dit doen ze echt volgens de bestaande richtlijnen en protocollen, probeer daar op te vertrouwen...

   

  Reageer
  #7

  Dankjewel GNK student!

  Ik ben 37 jaar en gebruik geen medicijnen. Ook geen eerdere ziektes. Ik heb ook uitgebreid bloedonderzoek gehad. Hier kwam (gelukkig) niks uit.  Nee, het beperkt me niet in de zin dat ik dingen niet kan doen. Meer dat het vervelend aanvoelt en omdat het ook niet weggaat leidt het me wel vaak af.

  Reageer
Reageer op: Kan ik nu gerust gesteld zijn?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief