Hartklachten & zorgen"/> Hartklachten & zorgen maken - Medische Forum - Dokter.nl

Hartklachten & zorgen maken

 • #1

  Hoi allemaal,

  Ik ben een 17 jaar oude mannelijke VWO 6 student en heb de laatste tijd erg vervelende problemen. Ik ben trouwens (erg) hypochonder.

  Een maand of 3 á 4 terug kreeg ik s'nachts ineens hartkloppingen. Ik lag gewoon stil in bed, en m'n hart ging gewoon ineens heel erg snel kloppen.. en dat wisselde binnen 30 seconden naar een hele lage hartslag. Ik raakte in paniek toen, nadat m'n ouders een ambulance hadden gebeld (omdat ik telkens bijna buiten bewustheid raakte), er verteld werdt dat er geen hulp kwam omdat ik waarschijnlijk drugs gebruikt zou hebben en dat nu zou ontkennen omdat ik bang was voor de consequenties. Nou ik had dus helemaal geen drugs gebruikt, en maar 2 glazen bier gedronken dus daar lag het absoluut niet aan.

  Ik ging vervolgens hyperventileren waarna de problemen alleen maar erger werden.
  Mijn ouders hebben mij toen met pijn en moeite (ik ben namelijk 1.96 en weeg +/- 74KG) naar beneden en in de auto getild. In het ziekenhuis kreeg ik direct een ECG en kalmeringsmiddel.

  Ik heb vervolgens allerlei onderzoeken gehad; hart-echo, fietstest, holteronderzoek (2x.. één van een dag en één van een week). Alles was goed, en er waren geen lichamelijke afwijkingen te vinden. Toch heb ik nog 2x later ook zo'n aanval gehad.

  Ik ben toen, op aanraden van mijn huisarts, fysiotherapie gaan doen om mijn hyperventilatie onder controle te krijgen. Ookal was ik er niet echt van overtuigd dat het ook daadwerkelijk om hyperventilatie ging.

  Nu twee / drie maanden later heb ik nog steeds vaak last van een klemmend gevoel om m'n hart. Ik ben vaak duizelig / zweverig, heb een verminderde eetlust en val dus logischerwijs af, ookal wordt dat afvallen de laatste tijd wel minder GELOOF IK.
  Na een bloedtest bleek dat ik Pfeiffer heb, al een tijdje, en de cardioloog gokt dat de hartklopping daarvandaan komen maar ik ben zelf niet volledig overtuigd.

  Ik maak me bijna de hele dag erge zorgen over wat er allemaal wel niet met me mis is en het gaat van kwaad tot erger. Ik wordt zelfs depressief; s'avonds heb ik vaak een erg down gevoel en in bed maak ik me vaak zorgen over of ik wel lang genoeg leef om met m'n vriendin te kunnen genieten van het leven en eventueel over een tijdje zelfs kinderen.

  Ik zal morgen nog meer posten, omdat mijn ouders me nu sommeren naar bed te gaan.
  Maar ik wil dus eigenlijk heel graag weten wat jullie denken.. omdat ik door de verschillende symptomen.. bij het minste of geringste al aan ernstige ziektes al kanker denk.

  Iemand?

  Groeten,
  Een ongeruste hypochonder.

  Reageer
  #2

  je bent inderdaad een hypochonder. De kans dat je het aan je hart hebt is zeer klein, altijd laten nakijken, maar dat is dus gedaan.

  je was aan het hyperventileren en daardoor akelig geworden en onderzocht in het ziekenhuis, niets gevonden aan je hart, maar Pfeiffer.
  Met Pfeiffer moet je echt even rustig aan doen, het lichaam moet zich herstellen, dus op tijd naar bed! Rusten, gezond eten, voldoende water drinken.
  Voor je hypochondrie zou ik naar een Klassiek Homeophaat gaan, die kan jou wel helpen.
  ik spreek uit ervaring!
  Veel sterkte, Brenda.

  Reageer
  #3

  Hypochondrie is een serieuze aandoening waarvoor je een psycholoog of psychiater kunt raadplegen, echter, als je zelf leert er goed mee om te gaan kun je er gerust overheen groeien. Een enkeling heeft daarbij dus ondersteuning nodig, en misschien ben jij dat. Ik ga niet in op je medische geschiedenis want daaruit blijkt alleen maar dat het tussen je oren zit en dat je daar dus de oplossing moet zoeken. Denk na, en help jezelf.

  Reageer
  #4

  Hypochondrie is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de somatoforme stoornissen. Een andere naam voor de aandoening is ziektevrees. Wie aan hypochondrie lijdt, heeft een chronische preoccupatie of een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl hiervan uit onderzoek niets blijkt. De persoon kan vaak de locatie, ernst en duur van de symptomen gedetailleerd aangeven, maar deze zijn door een arts niet als een duidelijk lichamelijk ziektebeeld te herkennen. Als de patiënt daadwerkelijk een (lichte) ziekte heeft, interpreteert hij het ziektebeeld als veel ernstiger dan het in werkelijkheid is. Als een arts de patiënt heeft onderzocht en de patiënt geruststelt, vreest de patiënt dat de arts de ware oorzaak niet heeft kunnen vinden. Omdat de patiënt er sterk van overtuigd is dat er iets mis is, zijn behandeling en herstel vaak gecompliceerd. Bij hypochondrie hoort het somatiseren; het verlichamelijken van emotionele klachten.

  Hypochondrische symptomen kunnen optreden als onderdeel van een ander ziektebeeld, bijvoorbeeld een angststoornis. Er is dan meestal sprake van een ander type klachten.

  Het DSM-IV geeft de volgende criteria voor hypochondrie:

  A. Preoccupatie met of angst voor het hebben van een ernstige ziekte op basis van onjuiste interpretatie van lichamelijke symptomen.
  B. De preoccupatie blijft bestaan ondanks toepasselijke medische evaluatie en geruststelling.
  C. De preoccupatie uit criterium A heeft niet de vorm van een waan (zoals bij een waanstoornis van het somatische type) en blijft niet beperkt tot aangegeven zorgen over het uiterlijk (zoals in een stoornis van de lichaamsbeleving).
  D. De preoccupatie veroorzaakt klinisch duidelijk lijden of problemen in de sociale omgang, op het werk of op andere belangrijke terreinen.
  E. De duur van de stoornis is minimaal zes maanden.
  F. De preoccupatie treedt niet uitsluitend op als onderdeel van de gegeneraliseerde angststoornis, obsessief-compulsieve stoornis, paniekstoornis, een depressieve episode, separatieangst of een andere somatoforme stoornis.

  Deze info is afkomstig van Wikipedia, lees daarom ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Voorbehoud_medische_lemma%27s

  Reageer
  #5

  Hallo daar ben ik weer.
  Dat ik hypchonder was wist ik al.. maar dat mijn depressieve buien van de laatste tijd eraan verbonden zijn wist ik helemaal niet! Dat is echt een opluchting!

  Maar ik blijf vervelende steken houden in dezelfde delen van het lichaam (borst / onderbuik) en daar maak ik me toch wel een beetje zorgen over. Meeste hypochondrische klachten zijn wisselvallig en van korte duur toch?

  Reageer
  #6

  Hallo, ik kan niet terug vinden wanneer dit onderwerp geplaatst is maar ik wil je even geruststellen. Ik ben ook een hypochonder. Zo lang er geen enge dingen in mijn omgeving gebeuren kan ik dit redelijk onder controle houden. Zodra er iets gebeurd waar ik door van slag raak moet er medicatie aan te pas komen. Wat jij voelt past bij je hypochonder zijn. Omdat je hypochonder bent neem je de klachten erger waar dan dat ze zijn. Daarmee wil ik niet zeggen dat je ze verzint, maar omdat je er zo op gefocust bent voelt een klein pijntje al snel aan als een heftige pijn. Daar hoef je je niet voor te schamen. Dit heb ik zelf ook. Als je pfeiffer hebt, kan dit hartkloppingen veroorzaken. Ook hyperventilatie (kan ook onbewust) veroorzaakt hartkloppingen. Omdat je er zo op gefocust bent schrik je op het moment dat dit gebeurd, en dit houdt de hartkloppingen in stand. Als je van voor tot achter onderzocht bent en er komt geen hartafwijking uit, moet je er van uit gaan dat dit ook werkelijk klopt. Hoe moeilijk dit voor een hypochonder ook is. Daarbij schrijf je dat je 2 biertjes gedronken hebt. Iemand die aan hyperventilatie lijdt kan een aanval uitlokken door alcohol te drinken. Dit hoeft niet eens in extreme mate te zijn. Dat je bang bent voor de toekomst en dat je die soms helemaal niet meer voor je ziet is normaal als hypochonder. Het hypochonder zijn is dan ook het probleem dat je moet aanpakken. Ga naar de huisarts en vraag een verwijzing voor de psychiater. Deze kan je al dan niet met medicatie behoorlijk helpen. Hierdoor ga je weer beter in je vel zitten en verdwijnen je angst klachten vanzelf naar de achtergrond.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  Liefs Sterre

  Reageer
Reageer op: Hartklachten & zorgen maken
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif