hoge hartslag en lage zuurstofopname.

 • #1

  hoi,

  Ik ben ruben, 18 jaar. Vandaag hebben we bij fysiologie(op de universiteit) een step(op en afstappen op een trede) en fietstest gedaan. We maten de hartslag, de bloeddruk en bliezen in de douglas zak. Dit alles om de VO2 max te bepalen.

  Ik had in rust, ik had ook geen stress, een hartslag van 98. Natuurlijk is dit 3 keer gemeten en er kwam 3 keer ongeveer dit uit.
  Verder doorliep ik de fietstest met een extreem hoge hartslag. Iedereen moest de weerstand van de fiets aan het begin op de laagste stand zetten en kreeg een hartslagmeter om. Vervolgens mocht de weerstand een standje omhoog wanneer je hartslag onder de 120 bleef.
  Voor mij zat er al direct geen hogere stand in want ik begon na een aantal toeren al met een hartslag van 140 slagen per minuut. Dit liep verder op tot 169. Niet extreem hoog, maar aangezien ik 1.90 ben, 66kg(wel vrij dun dus) en geen slechte conditie heb was ik erg verbaasd. Zeker aangezien er vrijwel geen weerstand op de pedalen zat.
  Vervolgens moest ik een halve minuut in de zak van douglas blazen, waarmee mijn zuurstof verbruik werd gemeten.

  We hebben alles omgerekend e.d. en in een 3 verschillende lijnen getekend in een grafiek die de VO2 max lijn zouden kruisen. We konden dan aflezen wat de persoonlijke VO2 max was. Die van mij viel extreem laag uit. Iets minder dan 1,60L per minuut. Even voor de duidelijkheid. De laagste waarde die de VO2 max lijn bevatte was 1,60. Ik zat daar dus zelfs iets onder. Dit was gemeten met de zak van douglas. De andere 2 metingen vielen iets hoger uit, maar desalniettemin extreem laag.(ik zat met een kracht van 100 watt te fietsen en had een hartslag, die overigens bleef stijgen, van 169)

  We hebben de waardes met elkaar vergeleken en zelfs de minst sportieve meiden en jongens hadden een veel hogere VO2 max dan ik. Vandaar dat ik hier over duidelijkheid wil krijgen. Misschien heeft iemand hier een advies of misschien kan iemand mij duidelijkheid verschaffen.

  Verdere informatie over mijn conditie: Heb vorige zomer voor het laatst gewedstrijdroeit. Lees, 6 a 7 keer per week 1,5 uur uur sporten. Na de zomer begonnen bij een studentenroeivereniging. Daar eind van het vorige kalenderjaar mee gestopt.
  Voel me verder niet ziek of iets dergelijks. Heb altijd al een hoge hartslag gehad bij het roeien. Hartslagen boven de 200 waren niet bijzonder.

  Nog 1 laatste punt. Ik weet niet of ik alleen vandaag heb of ook al eerder. Zoals vermeld heb ik wel vaker een hoge hartslag, ook als ik niet moe ben. Wel heb ik soms al snel het gevoel zuurstof tekort te komen. Bij matige inspanning adem ik al vaak niet constant maar wissel normale ademhalen af met een diepe teug. Dit ritme word vreemder naarmate ik harder sport. Bij hardlopen heb ik vaak een mengeling van diepe, normale en kleine teugjes.

  Een heel verhaal over wat kleine dingen. Hoop dat iemand de moeite neemt om het te lezen. Ik heb geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn. Maak me er niet echt ongerust over, maar ik wil gewoon uitsluitsel.

  groet, ruben.

  Reageer
  #2

  hey ruben, ik heb jou zelfde probleem, ik heb zelfs maar 1,1 liter VO2max en ook hoge harstlag). Weet jij al wat meer over dit probleem?
  Ik ben zelf heel erg op zoek naar meer info hierover , want in tegenstelling tot jou voel ik wel veel last al van. Thanks hopelijk kan jij mij helpen.

  Reageer
  #3

  Hallo Ruben,

  Ik lees je bericht van een paar jaar geleden en ben benieuwd of je al meer info hebt.
  Mijn zoon van 19 jaar heeft hetzelfe probleem.
  Super conditie, sport dagelijks, leeft gezond.
  Maar bij hoge inspanning stijgt de hartslag direct naar grote hoogte, benauwdheid tot gevolg. Herstel duurt lang. Na een jarenlang traject van kinderarts, longarts,cardioloog,fysiotherapeut, inspanningsfysioloog, is er niets gevonden. Blijft een raadsel.Hij doet zelf de HBO opleiding Sport en Bewegen en ook daar kunnen ze er niets zinnigs over zeggen.
  Hopelijk kun jij er iets meer over vertellen?

  Wilma.

  Reageer
  #4

  Misschien dat jullie hier iets mee kunnen: http://www.buteyko.nl/normale_ademhaling.htm

  Er zijn ook tabellen met hartslag en percentage koolzuurgas. Weet zo even niet meer waar. Maar met google op dit onderwerp moet je een eind kunnen komen. Gewoon ter info om vanuit een nieuwe perspectief er naar te kijken.

  Wat is een normale ademhaling?

  In de fysiologie bestaat het begrip 'norm'. We hebben het over een normale bloeddruk, normale temperatuur en evenzo spreken we over een normale ademhaling.

  Jarenlang bestaat de mythe dat een diepe ademhaling goed zou zijn voor de mens. Dit is echter niet gebaseerd op fysiologische wetten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat diepe ademhaling en bovenmatige longventilatie juist niet goed is voor onze gezondheid.

  Volgens Buteyko's onderzoeksgegevens is 6,5% koolzuurgas in de longblaasjes de norm en de praktijk laat zien dat dit koolzuurgaspeil onze gezondheid waarborgt. Wij kunnen niet altijd en overal dit koolzuurgaspeil meten en daarom heeft Buteyko de 'controlepauze' als demonstratief criterium laten ontwikkelen. Deze 'controlepauze' kan iedereen altijd en overal meten.

  Bij normale ademhaling is de controlepauze 60 seconden.

  Reageer
  #5

  Mitochondriële myopathie.

  Ben nu ondertussen 54 jaar oud. Op mijn 30e  kwam ik daar ook achter door een spirometrietest. Zuurstofpols stijgt niet mee met het hart bij inspanning.

  Als je jong bent heb je daar niet echt last van maar met ouder worden ga je minder en minder  kunnen en beland je uiteindelijk in de invaliditeit.

  Momenteel is er geen behandeling voor. Het is een erfelijke ziekte die alleen doorgegeven kan worden door de moeder. Heeft je moeder of grootmoeder ook gezondheidsproblemen?

   

   

  Reageer
  #6

  hoge hartslag van 85/100, zuurstof 92. Leeftijd 80 gewicht al jaren 90 kg.

  Bloeddruk prima. Wat kan er aan de hand zijn?

  Reageer
  #7

  Moet er dan iets aan de hand zijn?

  Reageer
Reageer op: hoge hartslag en lage zuurstofopname.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief