Cholesterol waardes

 • #1

  Hallo,

  Ik heb deze week bloed laten prikken puur vanwege een persoonlijke behoeften. De resultaten zijn binnen en hier wil ik het even over hebben. Ik ben een man van 31 jaar oud, 76 kilo en 1.75 lang. Qua sport doe ik meestal 2 keer per week 10km hardlopen. Ik probeer regelmatig op mijn voeding te letten en eet verder vaak groentes en dagelijks fruit. Wel ben ik gek op zoetigheid.

  Mijn cholesterol resultaten zijn als volgt:

  Cholesterol: 5.8
  HDL Cholesterol: 1.45
  Cholesterol HDL Ratio: 4.0
  LDL Cholesterol: 3.8
  Triglyceriden: 1.04

  Toen deze resultaten zichtbaar waren, ging ik dit eens opzoeken en werd mij duidelijk dat deze cijfers aan de vrij hoge kant zijn. De afgelopen dagen zit dit me niet lekker en dus heb ik gebeld met mijn huisarts.

  Volgens mijn huisarts zijn deze resultaten verder helemaal goed en netjes en hoef ik me nergens druk over te maken. Toen ik vroeg of dit niet hoog was, omdat dit volgens internet wel zo is gaf hij aan dat dit hoog zou zijn bij mensen die bijv. een hartinfarct hebben gehad, of mensen met suikerziekte, dan is de streef meestal Cholesterol naar 2.5, maar hij zegt dat dit niks is om zorgen over te maken. Dit geeft mij wel wat geruststelling, maar toch wil ik even bevestiging van meerdere deskundigen. Wat vinden jullie van deze uitslag en moet ik me hier druk over maken of niet?

  Alvast erg bedankt!

  Reageer
  #2

  De huisarts heeft wel een punt ofschoon ik het er niet helemaal mee eens ben. Ze zijn wel wat verhoogd. En dat is niet zo heel raar omdat je eigenlijk toch iets te zwaar bent.
  Verhoogde cholesterol waarden geven op lange termijn meer risico op hart- en vaatziekten. De waarden zijn niet zo hoog dat je meteen aan de medicijnen zou moeten, maar ik zou er toch een beetje opletten en je voeding wat aanpassen

  Reageer
  #3

  Maar in principe is dit een eenmalige moment opname toch? Ik weet niet hoe vaak zulke waardes verschillen? Op het moment van prikken was ik wel een beetje gestresst, weet niet of dat op het moment ook invloed heeft? Verder zijn mijn bloedwaardes goed.

  Reageer
  #4

  Stress zal daar geen invloed op hebben. Het is een momentopname, maar wel een indicatie. Het is niet zo dat die bi9nnen een week weer helemaal anders zijn

  Reageer
  #5

  Op internet staat dat stress wel een negatief effect kan hebben op cholesterol zoals adrenaline en cortisol. Verder snap ik niet waarom mijn LDL aan de hoge kant is want letterlijk bijna alles qua voedsel wat dit verlaagd, neem ik dagelijks. Ik drink veel groene thee, fruit, broccoli en groentes, brood met vezels, avocado’s, tomaten en ga zo maar door. Enige wat ik me kan verzinnen is dat ik iedere avond ijs als toetje eet en soms een biertje drink.

  Reageer
  #6

  Maar dan heb je het wel over langdurige stress
  Veel groene thee is niet zo heel gezond hoor. Het is namelijk vocht drijvend. Niet zo goed voor je vochtbalans
  Het LDL komt toch vooral door wat je eet en drinkt
  Kijk eens op de site van het voedingscentrum bij cholesterol

  Reageer
  #7

  Kan het ook door medicijnen komen? Ik slik iedere dag eenmaal Citalopram 30mg. Kan dit de cholesterol ook verhogen?

  Reageer
  #8

  Ik kan daar geen aanwijzingen voor vinden

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Cholesterol waardes
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief