Te hoog cholestrol volgens gezondheidsonderzoek

 • #1

  Al een tijd maak ik mij zorgen om een te hoog LDL cholestrol. Omdat ik in het buitenland woon en hier in het ziekenhuis niets anders te horen krijg dan 'meer sporten' wil ik heel graag eens de mening horen van een Nederlandse dokter.

  Ik woon in Japan en ben 29 jaar. Gisteren kreeg ik de uitslag van mijn jaarlijkse gezondheidsonderzoek waarin stond dat ook dit jaar mijn LDL cholestrol gestegen is. Over deze uitslagen verbaas ik mij steeds weer. Ik ben namelijk pescetarisch en mijn dieet bestaat (zeker hier in Japan) voornamelijk uit veel groenten, vis, tofu, eieren en peulvluchten. Vlees eet ik in principe niet en ook houd ik niet van boter, vet en gefrituurd eten. Wel eet ik regelmatig zuivelproducten.

  De waarden zijn als volgt: (de eenheden die hier gebruikt worden zullen wel anders zijn dan in Nederland...)

  2018

  LDL cholestrol 136 mg/dl

  HDL cholestrol 71 mg/dl

  2019

  LDL cholestrol 143 mg/dl

  HDL cholestrol 75 mg/dl

  2020

  LDL cholestrol 151 mg/dl

  HDL cholestrol 77 mg/dl

  Weet misschien iemand in hoeverre deze waarden ernstig zijn en of het noodzakelijk is om medicijnen te slikken? Hoewel ik geen idee heb op welke manier ik mijn eetpatroon zou moeten aanpassen, zou ik ook tips waarderen over het aanpassen van mijn levensstijl.

  Omdat ik me best wel zorgen maak, zou ik heel blij zijn als iemand iets over deze waarden kon zeggen. Met vriendelijke groet.

  Reageer
  #2

  LDL 151 mg/dl komt overeen met 3,9 mmol/l Dat is te hoog. Gezonde streefwaarde zou 100 mg/dl ofwel 2,6 mmol/l zijn.
  HDL is goed. 77 mg/dl komt overeen met 1,9 mmol/l
  Roken, alcohol, overgewicht kunnen oorzaak zijn voor een verhoogd cholesterol. Maar ook te weinig beweging
  kijk op onderstaande link voor meer informatie en gebruik eventueel de eetmeter om te kijken waar je cholesterol vandaan komt
  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cholesterol.aspx#:~:text=De%20cholesterolratio%20wordt%20berekend%20door,5%20mmol%2Fl%20%3D%20te%20hoog

  https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/

  Voor het omrekenen van de maateenheden:
  http://www.cholesterol-check.nl/mmol-mgdl.html

  Reageer
  #3

  Beste John,

  Bedankt voor de snelle reactie.

  Hieruit begrijp ik dus dat mijn LDL cholestrol te hoog is ook voor Nederlandse begrippen en dat er dus iets aan gedaan moet worden.

  Ik rook niet, drink niet en heb ondergewicht (weeg slechts 42 kilo). Dat kunnen de oorzaken dus niet geweest zijn.

  Wel ga ik gebruik maken van de eetmeter. Misschien is er iets veranderd in mijn eetpatroon hier waar ik mij niet bewust van ben en wat van invloed is op mijn cholestrol.

  Dagelijks beweeg ik best veel, maar dit is eerder 'lopen' en 'fietsen'. Omdat ik in de horeca werk zit ik heel weinig. Echt sporten zoals hardlopen doe ik (mede daardoor) niet. Zou het beter zijn om hieraan te beginnen? En kan sporten echt van grote invloed zijn op het dalen van het LDL cholestrol?

  Reageer
  #4

  Als je in de horeca werkt, dan beweeg je toch wel genoeg volgens mij. Kijk eens even een weekje wat er uit de eetmeter komt. Maar als je ondergewicht hebt, is je voedingspatroon in ieder geval ook niet goed tenzij er een andere medische oorzaak voor is.

  Reageer
Reageer op: Te hoog cholestrol volgens gezondheidsonderzoek
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief