Afvallen lukt niet

  • #1

    Hi,

    Ik eet al best lang gezond, maar toch val ik niet af. Ik beweeg veel en let in principe op alles (koolhydraten, vezels etc).

    Ik fiets zo'n 6 uur in de week (verspreid over de dagen), ik doe daarnaast 2 uur in de week aan volleyball. Ik drink ook veel water.

    Ik ben momenteel 15 jaar, bijna 16, en ik zit op het randje van overgewicht.

    Ik eet op een dag dat ik zo'n 3 uur sport (2 uur fietsen, 1 uur volleyball) zo'n 1750 kcal. Op rustdagen waarin ik naar school fiets (40 minuten) en ik gewoon huishoudelijke taken doe eet ik zo'n 1600 kcal. Mijn koolhydraatinname is meestal 125-135 gram en ik eet voldoende gezonde vetten en eiwitten. Kan het zo zijn dat ik te weinig eet en daarom niet afval? Of is het juist teveel?

    Reageer
    #2

    Hoe groot ben je en wat weeg je?

    Reageer
    #3

    Ik ben 1,65 m en ik weeg 65 kg.

    Reageer
    #4

    Je eet te weinig.   Dat kan een reden zijn waarom je niet afvalt.

    Je zou met de activiteiten de je hebt toch minimaal 2200 Kcal binnen moeten krijgen, anders gaat je lichaam op spaarstand. En zeker 5 x per dag iets eten.

    Ga beter naar een diëtiste.

    Reageer
    #5

    Wat het aantal calorieën betreft zou ik het niet zo weten. Weet wel dat een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk is en dat je je verzadigd moet voelen. Ben geen voorstander van helemaal koolhydraatarm eten. In elk geval wel beter de geraffineerder suikers en witmeel zoveel mogelijk vermijden en bij elk eetmoment ook eiwitten, vetten en vezels te eten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
    Misschien dat je wat extra stoffen nodig hebt, vitaminen, mineralen en vetzuren. Zo kan omega 3 de insulinegevoeligheid helpen verbeteren. Kurkuma helpt het teveel aan oestrogeen af te breken. Chroom, zoals in edelgistvlokken helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
    Wat ook belangrijk is is om, voor zover het mogelijk is, vóór het ontbijt te bewegen. Schijnt goed te zijn voor je verbranding. Groene thee kan ook helpen vet af te breken.
    Dan zijn er nog bepaalde aminozuren, zoals carnitine. Dat helpt om het vet om te zetten maar jaagt niet aan, zoals caffeïne.

    Reageer
    #6

    Hi,
    Bedankt voor de tips. Ik voeg wel even toe dat ik de snelle koolhydraten (zoals witte rijst, wit brood etc) zoveel mogelijk probeer te vermijden.
    En verder vroeg ik me af of 2200 kcal niet te veel is? Op de dagen dat ik zo'n 3 uur sport zou dit wel oké zijn, maar is dit wel zo handig op rustdagen waar ik eigenlijk alleen maar een beetje trappen aan het lopen bent en wat fiets?

    Reageer
    #7

    Je lichaam heeft een energiebehoefte ( om normaal te kunnen functioneren) van 2270 Kcal. Rekeninghoudende met je activiteiten. Hierbij ben ik uitgegaan van een gewicht van 60 kg.

    De energiebehoefte van je lichaam in volledige rust bedraagt 1470 Kcal.

    Om af te kunnen  vallen zou je op ongeveer 1800 Kcal kunnen  gaan zitten. Maar dan is het wel belangrijk dat je de goede voedingsstoffen en daar dan ook voldoende van binnen krijgt. Je zou de eetmeter van het voedingscentrum kunnen gebruiken, om dat goed in de gaten te houden. Daarnaast is het belangrijk dat je vaak genoeg per dag eet. Liefst 6 x. Ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner, tussendoortje.  Daarnaast zou ik je aanraden om naar de huisarts te gaan en een bloedonderzoek te laten om te kijken of je schildklier goed werkt. Je had namelijk wel wat moeten afvallen. Als je voeding en voedingsgewoonten goed zijn.

    Reageer
    #8

    Hi,

    Ik zit nu op de 1900-2000 kcal per dag. 1900 op wat rustigere dagen en 2000 op dagen dat ik meer sport. En natuurlijk hou ik rekening met koolhydraten, vetten enzovoorts. Alleen ik ben nu na anderhalve week aangekomen. Een kilo om precies te zijn. Is dit normaal? Moet mijn lichaam eraan wennen?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik gaf 1800 Kcal aan dan moet je natuurlijk niet op 2000 gaan zitten. Gebruik de eetmeter om te kijken hoe het met de koolhydraten zit en laat een bloedonderzoek bij de huisarts doen.

    Reageer
    #10

    Zelfs als ik 1800 eet kom ik aan. Heeft dit zoals ik al eerder zei te maken met dat mijn lichaam eraan moet wennen?

    Reageer
    #11

    Dat denk ik niet.  Laat een bloedonderzoek doen om te kijken of er iets met je schildklier is.

    Reageer
    #12

    Zelf denk ik , als ik één en ander zo lees, dat er nóg een optie is.

    Je hebt een zeer sportief leven. Je beweegt veel en verdiept je, zo te lezen, erg in voeding.

    Nu denk ik aan twee dingen: 1) waarschijnlijk zit je niet op het randje van overgewicht. Je bent zeer gespierd waarschijnlijk. Die spieren wegen behoorlijk!

    (Voorbeeld ter vergelijking: zelf was ik zeer sportief en droeg maatje 38. Tien jaar later woog ik tien kilo minder, maar had nog steeds maatje 38. Met andere woorden: de spiermassa was afgenomen (ik kon minder sporten), maar ik was niet dunner !!!)

    2) Het kan ook zo zijn, dat jij denkt dat je te zwaar bent. Dan zou ik eerder eens praten met een arts over een mogelijk probleem met je zelfbeeld en het gevoel dat je zou kunnen hebben 'dunner is beter'.  Dat is niet altijd het geval, maar ik weet dat sporters daar nogal eens last van kunnen hebben.

    Succes !

    Reageer
    #13

    Hallo,

    Reactie op bovenstaande;

    Ik heb gewoon een realistisch beeld en ik ben niet gespierd.

    En dan nog een update: ik ben weer aangekomen terwijl ik alles heb geprobeerd. De 1600/1700 kcal werkt niet, de 1800/1900 kcal niet en 2000 kcal ook niet. Natuurlijk let ik op alle voedingsstoffen, maar dit levert geen resultaat. Ik zie niks op de weegschaal en ook niet in de spiegel.

    Zou het kunnen dat ik door stress en hormonen niks afval/aankom? Ik toon geen symptomen van een schildklierafwijking naast het niet afvallen/aankomen.

    Reageer
Reageer op: Afvallen lukt niet


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief