middenvoetsbeentje gebroken ofzo?

  • #1

    Ik ben gister over schoenen en dergelijke gevallen en eigenlijk mijn hele voet omgezwikt. Nu doet er in het midden aan de zijkant een botje best pijn. Vannacht moeite met slapen en nu gaat weer wat beter, maar toch voelt het niet goed. Alhoewel de pijn meevalt. Ik vraag me af of het dan gebroken kan zijN?

    Reageer
    #2

    Als je het botje aan de kant van je kleine teen bedoelt, dan kan het een Jones fractuur zijn, dat is een breukje in de metatarsus V, zo heet dat botje. Om te zien of het echt gebroken is, kan er een röntgenfoto gemaakt worden.

    Reageer
    #3
    Reageer
    #4

    Als de botdelen ondanks een (acute) breuk nog netjes liggen, wordt behandeld met een gipsspalk gedurende 4-8 weken. Het is belangrijk om de voet dan niet te belasten. De botdelen groeien namelijk nogal eens (ca. een kwart van de gevallen) niet aan elkaar. De bloedvoorziening van dit gedeelte van het bot is matig. Bovendien zijn er verschillende pezen aan de botdelen bevestigd, die ervoor dat er gemakkelijk beweging optreedt.

    Als de botdelen niet aan elkaar groeien, kan de gipsbehandeling verlengd worden, soms tot 20 weken. Een andere optie is een orthopedische operatie, waarbij een schroef in het bot geplaatst wordt. Maar zelfs dan kan genezing van de breuk uitblijven. Eventueel kan een bottransplantatie verricht worden.

    De Jonesfractuur moet onderscheiden worden van de pseudo-Jonesfractuur: een avulsiefractuur veroorzaakt door de musculus peroneus brevis, nog dichter bij het proximale uiteinde van het bot gelegen. Een pseudo-Jonesfractuur geneest echter veel gemakkelijker, ook zonder immobilisatie. Breuken halverwege of distaal van het vijfde middenvoetsbeentje komen veel minder vaak voor.

    Reageer
    #5
    Reageer
    #6
    Reageer
    #7

    Beste ik heb de laatste tijd erg veel pijn op de plaats waar jonas fractuur wordt aangegeven, ook bij het samenduwen van mijn middenvoetsbeentjes doet het zeer, snachts doet het zeer met liggen. het gebied voelt ook warmer aan

    Reageer
    #8

    Ga dan met de klachten naar de huisarts

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: middenvoetsbeentje gebroken ofzo?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief