Naturapolis: de populairste polis van Nederland

Naturapolis: de populairste polis van Nederland

Bij het kiezen van de basiszorgverzekering, heb je de keuze uit verschillende soorten zorgpolissen. Zo kun je kiezen uit een budgetpolis, combinatiepolis, restitutiepolis of naturapolis. In 2019 koos 76% van de verzekerden voor een naturapolis, blijkt uit cijfers van Vektis. Wat maakt de naturapolis interessant en is het een zorgpolis die past bij jouw persoonlijke situatie?

Hoe werkt een naturapolis?

Jaarlijks sluiten zorgverzekeraars contracten af met zorgverleners. De zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft, worden gecontracteerde zorgverleners genoemd. De kosten voor zorg bij deze zorgverleners worden volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Heeft je zorgverzekeraar geen contract afgesloten met een bepaalde zorgverlener? Dan valt deze onder de niet-gecontracteerde zorgverleners en krijg je de kosten niet volledig vergoed.

De verzekeraar kijkt niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de zorgverlener. Wanneer je zorg afneemt bij een gecontracteerde zorgverlener, dan wordt dit in principe volledig vergoed.

Bij het kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, moet je een deel van de kosten zelf betalen. Het percentage dat je zelf moet betalen, varieert tussen de 20% en 35% van de factuur. Het exacte percentage verschilt per zorgverzekeraar. Wil je weten bij welke gecontracteerde zorgverlener jij terecht kan? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Voordelen naturapolis

Ruim driekwart van de verzekerden in Nederland koos voor een naturapolis in 2019. Waarom is een naturapolis zo populair?

  • Voor iedereen een geschikte keuze.
  • De naturapolis is vaak een goedkope zorgverzekering.
  • Bij een naturapolis hoef je vaak geen rekening voor te schieten.
  • Met een naturapolis kun je bij alle (grote) ziekenhuizen in Nederland terecht.
  • Er wordt met veel zorgverleners een contract afgesloten, waardoor er veel keuzevrijheid is.

Nadelen naturapolis

Een naturapolis heeft veel voordelen, maar zijn er ook nadelen aan deze zorgpolis? Anders dan bij een restitutiepolis, heb je bij een naturapolis geen volledig vrije zorgkeuze. Zo ben je gebonden aan de zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Bij het kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, betaal je een deel van de kosten zelf.

Kiezen voor een naturapolis

Is volledig vrije keuze totaal niet belangrijk voor jou? Dan is een naturapolis een interessante keuze. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist op zoek bent naar volledige keuzevrijheid. In dat geval is een restitutiepolis een beter passende polis.

 

Dit dossier is tot stand gekomen in samenwerking met UnitedConsumers

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief