Collectieve zorgverzekering: wat gaat er veranderen?

Collectieve zorgverzekering: wat gaat er veranderen?

Een sigaar uit eigen doos, zo heeft Minister Bruins van Medische Zorg de collectiviteitskorting genoemd. Om die reden wordt de maximale collectiviteitskorting in 2020 verlaagd van 10% naar 5%. Wat houdt deze verandering in voor collectief verzekerden en is het nog wel interessant om een collectieve zorgverzekering af te sluiten?

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een grote groep mensen tegelijkertijd afsluit. Zo kun je bijvoorbeeld een verzekering afsluiten via je werkgever of vereniging. Er zijn veel collectieven waarbij je niet per se lid van een sportschool of werkzaam bij een bepaald bedrijf hoeft te zijn. Grote verzekeraars in Nederland bieden vaak ook individuele collectieve zorgverzekeringen aan. Er is dus een collectiviteit voor iedereen!

Korting op de collectieve zorgverzekering

De zorgverzekeraar koopt zorg groot in, waardoor er een inkoopvoordeel ontstaat. Dit wordt ook wel de collectiviteitskorting genoemd. Het inkoopvoordeel ontvang je terug in de vorm van korting en geldt vaak enkel voor de basisverzekering. Op de collectieve basisverzekering geldt vanaf 2020 een maximale korting van 5%. Dit maximum geldt niet op aanvullende verzekeringen. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel korting zij geven op hun aanvullende verzekeringen.

Onderdeel van een collectief

Een collectieve zorgverzekering wordt samengesteld met een bepaalde doelgroep in het achterhoofd. De collectieve zorgverzekering, inclusief de aanvullende verzekeringen, sluiten daardoor aan op de wensen en behoeften van de verzekerden. Zo zijn er speciale collectieven voor bijvoorbeeld studenten, sporters, niet-rokers en ouderen. Hierdoor ben je met een groep mensen, die dezelfde levensstijl hebben, goed verzekerd.

Collectief verzekeren via de werkgever

Een collectieve zorgverzekering via je werkgever klinkt interessant. Maar neem je afscheid van je huidige werkgever? Dan vervalt de collectiviteitskorting. Overstappen van zorgverzekeraar is enkel mogelijk aan het einde van het jaar. Vaak heeft de zorgverzekeraar waar je bij zit afspraken met andere collectiviteiten, waar je dan mogelijk nog terecht kunt. Bedenk daarom vooraf of het verstandig en voordelig is om een collectieve zorgverzekering bij je werkgever af te sluiten.

Niet altijd het goedkoopste

Hoewel de korting op de basisverzekering interessant klinkt, is dit niet altijd de goedkoopste optie. Collectiviteiten hebben soms een eigen set aanvullende verzekeringen. Heb je meer zorg nodig dan geboden wordt? Dan raak je mogelijk onderverzekerd en moet je de zorg zelf betalen. Kijk dus goed of het gekozen collectief en de set aanvullende verzekeringen aansluit op jouw zorgbehoeften.

Is een collectieve zorgverzekering interessant?

Een collectieve zorgverzekering kan erg interessant zijn. Wanneer je dezelfde zorgverzekering kan afsluiten bij een collectiviteit en daarbij 5% op de basisverzekering krijgt, bespaar je daarmee kosten. Maar zijn je zorgbehoeftes groot? Dan heb je misschien nog een dure aanvullende verzekering nodig. De kans bestaat dat je, ondanks de collectiviteitskorting, toch duurder uit bent. Laat je daarom niet alleen leiden door de korting en ga voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding!

 

Dit dossier is tot stand gekomen in samenwerking met UnitedConsumers

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief