Mannen en plasklachten

Mannen en plasklachten

Plasklachten bij mannen, het komt vaker voor dan je denkt. Welke plasklachten kunnen mannen ervaren en wat is er aan te doen?

Mogelijke klachten bij mannen

Bij mannen groeit de prostaat naarmate men ouder wordt en door die groei kunnen de volgende klachten ontstaan:

Vaker moeten plassen

Een bijzonder hinderlijk bijeffect van een vergrote prostaat kan zijn dat de blaas overactief wordt. Doordat de prostaat groeit, verkleint de doorgang in de plasbuis, en worden de spieren van de blaas sterker. Waardoor de blaas overactief wordt met als gevolg dat de aandrang om steeds te plassen aanwezig is.

Een zwakkere plasstraal

We hebben het al eerder genoemd dat de prostaat groeit, bij het overgrote deel van de mannen, naarmate ze ouder worden. De leeftijd waarop dit begint te spelen ligt zo rond het 50ste levensjaar. Heel normaal en niet erg, maar het kan dus wel vervelend zijn, want niet alleen kan dit als gevolg hebben dat mannen vaker moeten plassen ook de plassterkte kan minder krachtig worden. Soms kan het zelfs zo zijn dat de straal even stopt tijdens het plassen. Ga niet harder persen want hierdoor zal de plasstraal niet krachtiger worden. Gewoon ontspannen en rustig blijven zitten/staan.

Erectieproblemen

Vaak gaan prostaatklachten samen met erectiestoornissen. Men denkt dat er diverse factoren op elkaar inwerken en bepaalde klachten veroorzaken die elkaar weer kunnen versterken. De factoren waar je rekening mee moet houden die meespelen bij erectiestoornissen zijn: verhoogde bloeddruk, hoog cholesterol en een laag testosteronpeil.

Plassen gaat moeilijker

Naast het vaker en minder hard plassen, kunnen er andere klachten ontstaan zoals ongewenst urineverlies, een branderig gevoel en het moeizaam kunnen beginnen met plassen.

Kortom plasproblemen bij mannen horen nu eenmaal bij het ouder worden. Echter, wanneer de klachten erger worden, er bloed in de urine zit, het plassen echt pijn begint te doen of het plassen niet lukt (ook niet wanneer je compleet ontspannen bent), dan raden wij je aan dit te bespreken met je huisarts.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief