Wat de geur van je urine zegt

Wat zegt de geur van je urine

De kleur van je urine zegt iets over je gezondheid maar ook de geur van je urine kan iets over je gezondheid vertellen. Dus wat zegt de geur van je urine?

De nieren

De nieren zijn de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam. De urine die zij produceren worden via de urinewegen afgevoerd naar buiten.

De nieren liggen achter in de buikholte aan weerszijden van de wervelkolom. Ze zuiveren (filteren), het bloed dat via de nierslagader de nieren binnenkomt. Nadat het bloed gefilterd is, stroomt het bloed via de nierader weer weg. Datgene wat de nieren uit het bloed hebben gefilterd, wordt in de nier verder verwerkt tot urine. De urine wordt door de urineleiders naar de blaas vervoerd. In de blaas wordt de urine opgeslagen en bij een volle blaas wordt er een seintje afgegeven waardoor aandrang wordt gevoeld om te gaan plassen. Tijdens het plassen stroomt de urine via de plasbuis naar buiten.

Tussen de 4 en 8 keer per dag plassen is heel normaal. De hoeveelheid daarbij ligt tussen de 1200 en 2000 ml per dag. Wanneer je veel water drinkt, veel alcohol, koffie, of cola consumeert, net gesport hebt of zenuwachtig bent, zal je vaker moeten. Zwangere vrouwen gaan ook vaker (de baarmoeder wordt groter en oefent druk uit op de blaas).

Oorzaken van geurende urine

Voeding, kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal invloed op de urinegeur hebben. Daarnaast gaat bijvoorbeeld een blaasontsteking of een infectie aan de urinewegen ook gepaard met een bepaalde geur. Als je urine plotseling van geur of kleur verandert, is het altijd verstandig dit te laten checken door de huisarts.

Wat zegt de geur van je urine?

Zwavelachtige geur

Iedereen de wel eens asperges heeft gegeten herkent de zwavelachtige lucht. Asperges geven je urine een sterke geur door de manier waarop je lichaam ze verteert. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen genaamd mercaptanen, die veelvuldig in de asperge voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien, knoflook, en niet geheel verrassend, bij stinkdieren. Deze geven je urine deze zeer herkenbare aspergegeur. Onderzoek wijst uit dat niet iedereen na het eten van asperges de beruchte ‘asperge-urine’ produceert en niet iedereen deze geur ook ruikt. Nu blijkt dat 2/3 van alle mensen na het eten van deze groente ‘asperge-urine’ produceert. Waarschijnlijk beschikken sommige mensen niet over de enzymen om het asparaginezuur om te zetten. Daarnaast heeft de één beter ruiken dan de ander.

Ammoniak geur

Ons lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. De ammoniak die hierbij vrijkomt wordt door de lever omgezet in ureum, ook wel urea genoemd. Dit wordt daarna met de urine uitgescheiden. Door onze hoge vleesconsumptie komt dit in westerse landen veel voor, want vlees zit boordevol eiwitten. Veel sporters nemen extra eiwitten voor de opbouw van de spieren. Ook zij kampen regelmatig met een ammoniakgeur in zweet en urine. Een sterke ammoniak geur van je urine is een indicatie dat je niet voldoende water drinkt. Onvoldoende inname van vocht vermindert de hoeveelheid urine en maakt deze sterk geconcentreerd. Wanneer de inname van water lager is, dan kan er een verandering in de kleur en de geur van urine optreden. De geconcentreerde urine kan dan een sterke ammoniakgeur hebben.

Een andere oorzaak is een blaasontsteking. In normale omstandigheden is urine in de blaas steriel. Maar bij een ontsteking gaan de bacteriën die in groten getale in de blaas zitten bij een blaasontsteking de afvalstoffen afbreken. De hoofdafvalstof in urine is ureum. Als ureum afgebroken wordt ontstaat er ammoniak. Dit ruikt men. Sterk ruikende urine kan dan ook een teken van een blaasontsteking zijn.

Aceton geur

Wanneer de urine (huid en adem), een naar aceton ruikt dan is dat een teken dat de bloedsuikerspiegel enorm hoog is. Het lichaam kan geen suikers meer uit het bloed halen en krijgt daardoor een tekort aan energie. Als alternatief gaat het lichaam vetten verbranden. Hierbij ontstaan ketonen als nevenproducten, waarvan aceton er één is. Een andere oorzaak kan zijn wanneer iemand een bijzonder heftig dieet volgt, dan kan de urine ook naar aceton ruiken.

Zoete geur

Een zoete, misschien wel wat fruitige, urinegeur wijst op een overschot aan glucose. Sommige mensen vinden het een appelachtige geur. Dit kan een teken van diabetes zijn. Naast de zoete geur van de urine, wijzen ook veel drinken en plassen op diabetes. Wanneer je hier last van hebt dan raden wij je aan om even langs je huisarts te gaan.

Metaalachtige geur

De vitamines van het B-complex hebben invloed op de energiestofwisseling, zenuwstelsel en conditie van de huid en haren. Vitamines B zitten onder andere in bruin brood, aardappelen, groente, vis en vlees. En wanneer mensen denken dat ze een tekort hebben aan vitamine B dan kunnen ze aanvullingen nemen. Echter vitamine B-complex formules kunnen een onplezierige, sterke geur veroorzaken. Een geur die wordt omschreven als een metaalachtige geur. Dit bijverschijnsel wordt minder wanneer het B-complex tijdens de maaltijd wordt ingenomen.

Gistachtig geur

Antibiotica voor de behandeling van bacteriële infectie staat er om bekend de urinegeur te beïnvloeden. Patiënten die antibiotica nemen klagen regelmatig over een drastisch en plotselinge verandering van de geur van de urine. De geur van de urine is sterk, en sommigen noemen het een gistachtige geur. Artsen schrijven bovendien vaak Multi-vitamine voedingssupplementen voor als aanvulling van de behandeling van verschillende medische aandoeningen. Deze supplementen in feite leiden tot een verandering in de urine geur. Meestal is het niet echt stinkende urine, maar urine krijgt van de vitaminen een behoorlijk sterke geur.

Urine die een visgeur heeft kan twee oorzaken hebben. De eerste is de meest voor de hand liggende oorzaak namelijk dat iemand inderdaad vis heeft gegeten. Dit is tijdelijk en heeft te maken met de manier waarop de voeding verteerd wordt.

Een andere oorzaak kan besmetting met trichomoniasis zijn. Dit is een soa die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Je kunt het oplopen door onbeschermde seks, maar ook door het delen van bijvoorbeeld handdoeken of washandjes. Trichomoniasis komt vrij veel voor, vaak in combinatie met gonorroe en chlamydia. De symptomen zijn hevige jeuk, een schuimende groengele urine en urine met een vieze geur. Vrouwen hebben vaker last van trichomoniasis dan mannen.

 

Bronnen: stinkendeurine.nl en nursing.nl

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief