Plasklachten bij mannen, wat kun je er aan doen?

Plasklachten bij mannen

Zeker 30% van alle mannen boven de 50 jaar krijgt te maken met plasklachten. Plasklachten is een verzamelnaam voor een aantal verschillende klachten. Maar kun je iets aan plasklachten doen?

Wat voor een soort plasklachten zijn er?

  • Het wat lastig op gang komen van het plassen.
  • Een zwakkere plasstraal.
  • Nadruppelen.
  • De plasfrequentie neemt toe zowel overdag als ’s nachts.
  • Niet goed uit kunnen plassen.

Oorzaken van plasklachten

De meest voorkomende oorzaak bij mannen is een vergrote prostaat. Bijna iedere man krijgt hier ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. De prostaat begint tijdens de puberteit te groeien tot een volwassen grootte. Daarna begint deze voor een tweede keer te groeien en wel zo vanaf het 25ste levensjaar. Dit is een continu proces wat voor een vergrote prostaat zorgt waardoor de plasklachten veroorzaakt kunnen worden.

De prostaat is een klier die zich aan de onderkant van de blaas bevindt en om de urinebuis heen zit. De prostaat kan de plasbuis voor een deel dicht drukken. Ook de spieren onder de blaas kunnen veranderen en daardoor het plassen bemoeilijken.

Is een vergrote prostaat altijd kanker?

Neen. Veel mannen zijn hier bang voor, maar dat is niet nodig. Het is niet vaak dat iemand plasklachten heeft door prostaatkanker. Bij 80% van de mannen met plasklachten wordt dit veroorzaakt door BPH (Benigne Prostaat Hyperplasie) of te wel; een vergrote prostaat.

Blaasontsteking

Ook een blaasontsteking is een oorzaak voor plasklachten en ook al denken we meestal aan vrouwen bij het horen van de urineweginfectie, ook mannen kunnen deze infectie oplopen. Wel in veel mindere mate dan vrouwen. Bij mannen kan de oorzaak van een blaasontsteking het gevolg zijn van een vergrote prostaat. Maar ook mannen met diabetes hebben een grotere kans op het krijgen van een urineweginfectie door een verandering in het immuunsysteem. De plasproblemen uiten zich in een branderig gevoel bij het plassen en vaker het gevoel hebben dat je moet plassen.

Prostaatontsteking

Een ontsteking aan de prostaat ontstaat doordat er bacteriën de prostaat binnenkomen. Dit zorgt veelal voor pijn tijdens het plassen, voor een slappere plasstraal en vaker aandrang hebben om te plassen. Bij een bacteriële infectie is de behandeling met medicijnen vaak zeer succesvol.

Overactieve blaas

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier ineens samen, ook wanneer de blaas niet vol is. Iemand moet dan erg vaak plassen en heeft grote moeite om de plas op te houden. Bijna een half miljoen Nederlanders hebben last van een overactieve blaas. Er zijn zeer succesvolle behandelingen te weten; blaastraining, bekkenbodemoefeningen en/of medicijnen.

Kun je iets aan plasklachten doen?

Bij 30% van alle mannen met plasproblemen verdwijnen de problemen, bij 30% van alle mannen blijven de klachten stabiel. Echter, bij 40% van alle mannen nemen de klachten in ernst toe. Voor deze groep kan het volgende helpen:

  • Zorg voor meer beweging.
  • Drink voldoende, zorg dat de blaas actief blijft.
  • Nuttig vezelrijke voeding.
  • Doe bekkenbodem oefeningen.
  • Doe oefeningen om de plas op te houden.
  • Medicijnen.
  • Operatie.
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief