Stress of iets anders?

  • #1

    Ik zit in een periode waar je makkelijk stress in kunt ervaren. Een paar maanden geleden een huis gekocht. Promotie gekregen waardoor ik naar een ander filiaal ga als manager. Spannende dingen dus.

    Stress herken ik makkelijk bij mezelf; buikpijn, emotioneel, veel eten, niks willen doen/nergens toe kunnen zetten

    Ik heb nu symptomen die makkelijk toegeschreven zouden worden aan stress, maar die ik dus niet als zodanig bij mezelf herken; Weinig eetlust, snel vol gevoel, gewichtsverlies, hoofdpijn. Hierbij ben ik verder wel productief, soms heb ik wat spanning om de nieuwe functie maar vaak heb ik er juist zin in.

    Achtergrondinformatie: Vrouw, 24 jaar, 153 cm lang. Tot een aantal maanden geleden altijd tussen de 51 en 53,5 gewogen, vetpercentage van 18 tot 20% gemeten door middel van huidplooimeting. Ik deed tot een aantal maanden geleden ook aan krachttraining, maar door de verhuizing en iets meer uren gaan werken hier geen behoefte meer aan. Verder een zeer actieve baan (volgens mijn fitbit verbrand ik 2x zoveel op een werkdag dan op een vrije dag, al vraag ik me af hoe accuraat dit is). Ik rook al 10 jaar zo'n 15 sigaretten per dag en drink standaard 4 senseo kopjes koffie. Af en toe een paar glaasjes wijn. Ik neem soms een pijnstiller, ibuprofen of paracetamol tegen de hoofdpijn maar bij lange na niet genoeg voor pijnstillerafhankelijkheid. Verder heb ik al 7 jaar een implanon waardoor ik vrijwel nooit menstrueer dus hier kan ik niks uit afleiden. Wat wel is veranders is dat ik een tijd olanzapine 2,5 mg heb geslikt, het afgelopen jaar zelfs maar om de dag. Hier ben ik begin juli mee gestopt. Ik slikte dit voor angststoornis en PTSD (van zon 7 jaar geleden), en heb het heel langzaam afgebouwd. Bijwerkingen van olanzapine zijn meer eetlust en een trager werkende schildklier, maar door de lage dosering lijkt mij niet dat dit er mee te maken heeft.

    Ik ben in een paar maanden tijd van 53 kilo afgevallen naar nu... ik denk 46? Durf niet zo goed op de weegschaal te gaan staan, bang voor hoeveel ik ben afgevallen. De vorige keer was het 46,8 en ik zie mezelf dunner worden. Ik heb geen billen meer, geen borsten, ik zie mijn ribben op mijn borst afgetekend, mijn broeken passen niet meer. Ik zie bleek. Ik heb geen trek en krijg mijn eten nauwelijks naar binnen, al probeer ik in ieder geval 3 kleine maaltijden te eten en als ik werk een tussendoortje. Ik moet bijna overgeven als ik mijn minibordje avondeten naar binnen werk, zo erg staat het me tegen, terwijl ik juist een grote bourgondiƫr ben. Ik heb zeer regelmatig een zeurende hoofdpijn, niet heel erg, maar wel heel vervelend. Als ik geen pijnstiller neem en met hoofdpijn ga slapen word ik supermisselijk wakker. Verder heb ik veel jeuk op mijn ledematen, vooral s avonds als ik in bed lig (omdat ik dan verder niet bezig ben vermoed ik). Ik ben niet heel erg moe verder en ben gewoon productief. Ben niet bewust gestresst, soms voel ik wat spanning over mijn nieuwe functie maar ik heb er voornamelijk veel zin in. En stress uit zich bij mij altijd heel anders.

    Ik heb het vermoeden dat als ik met deze symptomen en het feit dat ik nieuwe functie heb, naar de huisarts stap, ik het antwoord krijg: stress. Zou goed kunnen, maar ik herken dit niet zo bij mezelf. Ik wil dus vragen of er hier iets anders aan de hand zou kunnen zijn, voordat ik mijn huisarts lastig val met iets waar ik het antwoord waarschijnlijk zelf wel op weet.

    Bij voorbaat dank!

    Lovak

    Reageer
    #2

    Het grote probleem van stress is, dat je het zelf juist niet als zodanig heeft te herkennen. Je eerdere angststoornis en PTSD, kunnen er iets mee te maken hebben dat je het biet zo ervaart. Ik zou in ieder geval wel naar de huisarts gaan. Laat eens een uitgebreid bloedonderzoek doen.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor je reactie, Tandor. Dan ga ik toch maar een afspraak maken.

    Reageer
    #4

    Stress is wat makkelijk gesteld. Lees nog eens na wat je allemaal hebt opgesomd.

    Roken. Is niet zo gezond, zorgt voor gifstoffen als cadmium in je lichaam en voor de onttrekking van allerlei voedingsstoffen als vitamine C aan je lichaam. Koffie zorgt voor het vrijmaken van stresshormonen in je lichaam en het werkt oestrogeenverhogend.

    De snelle suikers, zoals in wijn en vele voedingsmiddelen zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat ontregelingen kan geven in je hormonen en neurotransmitters en onder andere angstklachten kan uitlokken.

    Pijnstillers als ibuprofen onderdrukken bepaalde hormonen, wat erg verstorend kan werken op je lichaam.

    Hormonale anticonceptie bevordert oestrogeendominantie en zorgt voor de onttrekking van allerlei voedingsstoffen aan je lichaam, zoals zink, vitamine B, vitamine C en magnesium.

    Kortom, het kan dus zinvol zijn om je eet- een leefstijl eens onder de loep te nemen. Voeding met complexe koolhydraten, voldoende eiwitten, gezonde vetten en voldoende vezels. Genieten van een bakje thee, liefst met een klein wolkje melk. Dat ontspant de mens.

     

    Reageer
    #5

    Bedankt voor je bijdrage Catootje! Ik zie wat je bedoelt. Het roken ga ik zeker niet goedpraten en dat kan ook niet. Maar ik eet veel gezonder dan gemiddeld. Ik heb lange tijd goed in de gaten gehouden wat ik binnenkreeg qua macro- en micro's, calorieen bijgehouden etc. Onder begeleiding gestaam door een professional ivm krachttraining. Ik weet qua voeding dus heel goed wat ik in mijn lichaam moet stoppen.

    De paracetamol en ibuprofen zijn sporadisch, ik ben gediplomeerd drogist en ga dus hier ook verantwoordelijk mee om... ik weet wat voor gebruik tot gevolgen kan lijden, maar 1x een paracetamol in een week lijkt me geen oorzaak.

    Wijn is ook sporadisch, misschien 1x in de drie weken dat ik wijn drink en dan max 3 glazen. Ligt eraan of ik een feestje of etentje heb.

    De anticonceptie heb ik ook al 7 jaar zonder problemen...

    Ik zou mijn leefstijl: gezond, gevarieerd en zo onbewerkt mogelijk eten, actieve levensstijl, nauwelijks alcohol of medicijnen, maar wel roken, als bovengemiddeld gezond beschrijven.

    En aangezien al deze factoren constant zijn gebleven lijkt het me vreemd dat er dan ineens iets veranderd hierdoor...

    Reageer
Reageer op: Stress of iets anders?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief