Zo leef je bewust, ook met een verhoogd cholesterol

Zo leef je bewust, ook met een verhoogd cholesterol

Verantwoord bezig zijn en blijven. Dat willen we allemaal. We voelen ons immers fijn als we lekker in ons vel zitten. We rennen niet voor ons plezier naar de dokter. Daarom maken we graag bewuste keuzes. Maar hoe kunnen we bewuster leven, ook met een verhoogd cholesterol?

Bewuste keuzes

Een goede leefstijl begint bij het maken van bewuste keuzes. Als we namelijk bewust leven, ontstaat er een patroon. Eerst denken we er bewust over na, dan denken we er niet meer bij na omdat we de dingen automatisch doen. Dat is niet alleen verstandig leven. Dat is ook nog eens ontspannen leven. Dan pakken we bijvoorbeeld in de supermarkt niet zomaar een product met te veel suiker. Maar we nemen automatisch een lekker en bewust alternatief.

Concrete voornemens

Een belangrijke tip: laat je voornemens positief, actief en concreet zijn. Bijvoorbeeld: vanavond neem ik ongezouten noten, in plaats van: ik probeer niet zoveel te snoepen. Breng met bewuste keuzes stap voor stap meer verantwoord eten in je leven. Breng op dezelfde manier meer beweging in je leven. Pak heel concreet de fiets naar de supermarkt, de trap in plaats van de lift of laat de hond langer uit.

Voldoende beweging

Wie voldoende beweegt, blijft lekker in conditie. Maar wat is voldoende? Dat is afhankelijk van je leeftijd. Het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad aan volwassenen is om per week 2,5 uur matig intensief te bewegen, verdeeld over meerdere dagen. Je kunt dan denken aan wandelen en fietsen. Ook is het advies om twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen, zoals traplopen, krachttraining en fitnessoefeningen. Voor ouderen komen hier balansoefeningen bij. Het advies aan kinderen is, om minimaal 1 uur per dag te bewegen en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voorkom al met al veel stilzitten.

Juiste voeding

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen en kun je tegelijk aan een goede levensstijl werken. Verantwoord eten is vooral gevarieerd eten en de juiste keuzes maken. Eet dus lekker afwisselend, vervang verzadigde vetten door (meervoudig) onverzadigde vetten, eet voldoende volkorenproducten, groente en fruit, beperk het gebruik van zout en verschuif je aandacht naar meer plantaardige voedingsmiddelen.

Onverzadigd vet & plantensterolen

Ons lichaam heeft vet nodig, vooral onverzadigde vetten. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in je voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan een heilzaam effect hebben. Eet daarom geregeld vis en noten, bak het eten eens in vloeibare margarine en plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, en smeer margarine of halvarine op je brood. Ook zijn er producten met plantensterolen of –stanolen. Met deze producten krijg je op een eenvoudige manier de aanbevolen hoeveelheid binnen die helpt bij het verlagen van het cholesterol.

Plantensterolen komen van nature in kleine hoeveelheden voor in plantaardige oliën, noten, zaden, granen, fruit en groenten. Je kunt ze ook vinden in producten zoals Becel ProActiv, met toegevoegde plantensterolen. Daarmee krijg je al snel je optimale hoeveelheid plantensterolen binnen: 1,5 tot 2,4 gram per dag. De inname van 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10 procent verlagen na twee tot drie weken. Becel ProActiv past daardoor binnen een bewuste leefstijl.

Goed op weg

Kortom, een bewuste leefstijl begint bij de keuzes die we maken. Daarin past voldoende beweging en juiste voeding met voldoende vezels, groenten en fruit, weinig zout en meer producten met onverzadigde vetten. Zo zijn we goed op weg naar een meer doordachte leefstijl, óók met een verhoogd cholesterol. We zitten alle tips nog even op een rij:

  1. Maak bewuste keuzes.
  2. Concretiseer voornemens.
  3. Neem voldoende beweging.
  4. Eet lekker, bewust en gevarieerd.
  5. Vervang verzadigd door onverzadigd vet.
  6. Denk aan plantensterolen.

 

Bronnen: Voedingscentrum, Hartstichting

 

Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4 gram plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan een heilzaam effect hebben.

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief