Voeding die helpt tegen hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende kwalen in Nederland. Iedereen heeft er wel eens last van. Maar heel veel mensen hebben zo vaak hoofdpijn dat het hun dagelijkse leven bepaalt.

Omdat de meeste mensen bij hoofdpijn niet direct naar de huisarts gaan, is het niet echt bekend hoeveel mensen chronische hoofdpijn hebben. De verwachting is dat meer dan 70 miljoen mensen wereldwijd last hebben van chronische hoofdpijn.

We hebben al vaak kunnen lezen dat bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn kunnen uitlokken maar bestaan er misschien ook voedingsmiddelen die je kunnen behoeden voor hoofdpijn of die de hoofdpijn kunnen verzachten?

Wat is hoofdpijn?

Meestal wordt onder hoofdpijn verstaan dat iemand pijn in en rondom het hoofd heeft. Dat kan ook pijn in het gebied achter de ogen zijn en pijn in het gebied tussen de nek en het achterhoofd. Er bestaan veel verschillende soorten hoofdpijn. Dit zijn de bekendste:

 1. Migraine
  Over de precieze oorzaak van migraine is nog maar weinig bekend. Wat men wel weet, is dat een migraineaanval in gang wordt gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat dan als het ware kortsluiting in de hersenen, waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten.
 2. Clusterhoofdpijn
  Bij clusterhoofdpijn heb je lange, intense aanvallen variërend van 15 tot 180 minuten. Deze aanvallen kunnen wel tot acht keer per dag opzetten. De pijn is stekend achter één oog en de slaap. Het oog is rood, gezwollen en traant.
 3. Medicijnafhankelijke hoofdpijn
  Deze vorm is een chronische hoofdpijn is ontstaan als gevolg van langdurig gebruik van pijnstillers. Dit effect kan al optreden nadat iemand 3 maanden aaneen pijnstillers gebruikt. De enige remedie is stoppen, het liefst zo rigoureus mogelijk.
 4. Menstruele hoofdpijn
  Hoofdpijn die ontstaat door een verandering in de hormoonspiegel. De hoofdpijn ontstaat vaak op hetzelfde moment in de cyclus.
 5. Spanningshoofdpijn
  Een drukkend, dof en klemmend gevoel rond het hele hoofd. Alsof er een elastiek om je hoofd zit. Er is een continue samentrekking van de spieren in het hoofd en de nek. Vaak zijn de nek en schouders pijnlijk. Het is mogelijk om te functioneren maar dat is erg lastig en zeer onprettig. De oorzaak van spanningshoofdpijn is (nog) niet bekend. Eén van die theorieën die bestaat stelt dat deze spanningshoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen.

Er zijn veel berichten bekend dat bepaalde voedingsstoffen hoofdpijn kan uitlokken of verergeren. De vraag is of dat er ook voedingsmiddelen zijn die je kunnen behoeden van hoofdpijn of die de hoofdpijn kunnen verzachten?

Voeding die hoofdpijn beïnvloedt

Spinazie

Deze bladgroente bevat meerdere goede stoffen. Zo zorgt het ervoor dat onze bloeddruk op peil blijft en is het rijk aan vitamine A en C, die weer goed zijn voor ons immuunsysteem. Dat is nog niet alles, want spinazie is ook rijk aan riboflavine, een type vitamine B dat hoofdpijn zou helpen voorkomen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan riboflavine (vitamine B2) zijn onder andere: eieren, volkorenmuesli en -brood, champignons en broccoli.

Peulvruchten

Hoofdpijn kan te maken hebben met een te laag bloedsuikergehalte. Je lichaam neemt koolhydraten uit peulvruchten langzaam op, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bonen en linzen bijvoorbeeld geven je lichaam langdurig energie. Ook havermoutpap voorziet je lichaam langdurig van energie en helpt daardoor je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Water

Je kunt hoofdpijn krijgen, wanneer je te weinig drinkt. Zorg er daarom voor dat je vochtbalans op peil blijft door dagelijks ongeveer 2 liter te drinken. Zo voorkom je dat je lichaam uitdroogt.

Amandelen

Amandelen hebben niet alleen een positief effect op de cholesterol, maar ook op de bloeddruk. Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk. Eén van de symptomen van een te hoge bloeddruk is hoofdpijn.

Gember

Uit een onderzoek dat speciaal op de werking van gember tegen migraine gericht was, verscheen in 1990 al in de ‘Journal of Ethnopharmacology’. De conclusie van dit onderzoek was dat verse gember of gemberpoeder zeer effectief is voor het voorkomen of matigen van migraineaanvallen. Er waren geen bijwerkingen geconstateerd, waardoor gember goed ingezet kan worden bij migraine bij kinderen en jongeren.

Zeewier

Zierwier is rijk aan magnesium en magnesium bevat spierontspannende eigenschappen. Het kan bepaalde vormen van hoofdpijn voorkomen door de bloedvaten te verhinderen spasmen te vormen. Je hebt ook magnesium nodig om energie in je cellen aan te maken, en magnesium helpt ook om de bloeddruk verlagen. Op deze manier wordt de spanning in de bloedvaten verlicht, zodat de kans op migraine minder groot wordt. Naast zeewier zijn ook walnoten, pistachenoten, gierst, hazelnoot, cashewnoten, quinoa, havermout, munt, vijgen, kaneel en bananen rijk aan magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van alle mensen die last hebben van migraine een tekort aan magnesium heeft.

Aardappelen en bananen

Aardappelen zijn rijk aan kalium en kalium regelt onder andere de bloedsuikerspiegel en houdt de bloeddruk en de vochtbalans in ons lichaam op peil. Dit laatste regelt kalium overigens samen met natrium. Kalium zou de hoofdpijn helpen verzachten.

Vette vis

Ook omega 3 kan wonderen doen voor je hoofd. De vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking, waardoor je aan (chronische) hoofdpijn kan ontsnappen. De nadruk moet liggen op de goede vetzuren uit de ‘Omega- 3 groep’. Hieronder vallen onder andere walnoten, walnootolie, chiazaad, koolzaadolie, hennep, levertraan en vette vis.

 

Bronnen: hoofdpijnpatienten.nl

Delen:  
8 reacties op “Voeding die helpt tegen hoofdpijn
 1. Dag Wil, Waarom is Tyrax vervallen? Ik vraag dat omdat in een aantal urgentie gevallen de huisarts n.l. een aanbeveling voor de noodzaak van het gebruik van je goedwerkende medicijn kan voorschrijven. Bij mij is dat ook gebeurd.

  Geschreven door Chiara op
 2. Chiara Bedankt voor je bericht maar helaas is de fabriek die de tyrax verkochten verhuisd naar Duitsland.

  Geschreven door Wil op
 3. Sinds ik zo min mogelijk e-nummrs, eten uit pakjes en zakjes, toegevoegde suikers, zout en vlees eet heb ik bijna geen migraine meer. Ik slik dagelijks 2 keer per dag magnesium en moederkruid in de vorm van een pil. Helpt echt heel goed!

  Geschreven door Rochella op
 4. Ik had ook veel last van hoofdpijn en slik ook Thyrax (slik nu ook de andere Thyrax) wel was mijn bloeddruk te hoog daar slikte ik pillen voor die heb ik laten staan en je geloofd het niet

  Geschreven door Sietske op
 5. Ik heb nu bijna nooit meer hoofdpijn bij mij lag het waarschijnlijk aan de pillen voor te hoge bloeddruk

  Geschreven door Sietske op
 6. Een glas cola helpt bij mij ook

  Geschreven door Erwin op
 7. Tyrax is toch een middel voor schildklier problemen??

  Geschreven door Marian op
 8. Wil je van veel ellendige pijnen en kwalen verlost worden, dan moet je eens overwegen om stapsgewijs over te schakelen op plantaardige voeding, frisdranken en alcohol te verbannen, dus veel groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden, kruiden en specerijen te nuttigen, alle pakjes en kant en klare voeding in de supermarkt te laten.
  Als je dit een tijdje doet, dan merk je in subtiele stapjes dat je lijf je dankbaar is. Je voeding is je beste medicijn. Ik kan het weten, ik eet sinds april dit jaar volledig plantaardig, heb weliswaar nog mediatie voor bloedvaatvernauwingen, maar daarbuiten geen pijnstiller of niks nodig.

  Geschreven door John op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief