Oorzaken van veel dorst

Op een lekkere warme dag, na het sporten of na een pittige maaltijd, dan kun je een enorme dorst hebben. Op zo’n dag drink je waarschijnlijk meer dan de aanbevolen 1½ tot 2 liter per dag. Maar wanneer je zonder aanwijsbare reden de hele dag dorst hebt, dan kan het ook een meer serieuze oorzaak hebben. Wat zijn mogelijke oorzaken van veel dorst?

Oorzaken waarom je zo’n dorst hebt

Psychogene Polydipsie

Psychogene Polydipsie is een aandoening waarbij iemand vrijwillig, zonder onderliggende aandoening, de neiging heeft om heel veel vocht te drinken (meer dan 3 liter vocht per dag). Vaak is dit alles onschuldig alhoewel je uit moet kijken dat er geen hyponatriemie, een tekort aan natrium in je bloed, ontstaat.

Diabetes Mellitus

Veel dorst hebben en veel moeten plassen zijn, naast het hebben van een droge mond, heel moe voelen en wazig zien, de belangrijkste symptomen van diabetes. Wanneer diabetes niet behandeld wordt dan is de bloedsuikerspiegel te hoog en zal een deel van de glucose in het bloed, in de urine terecht komen. Omdat glucose water aanzuigt ga je veel plassen waardoor je weer veel dorst krijgt en weer veel gaat drinken.

Diabetes Insipidus

Diabetes Insipidus is een zeldzame vorm van diabetes die niets te maken heeft met de bloedsuikerspiegel. Maar hierbij werkt het regelmechanisme voor vochtopname en vochtuitscheiding niet goed, waardoor de nieren te veel vocht afscheiden. Hierdoor krijg je weer veel dorst.

Syndroom van Sjögren

Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij vooral de traan- en speekselklieren ontstoken raken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond. Naast deze twee symptomen kun je ook last krijgen van vermoeidheid en gewrichtsklachten. Het syndroom komt vooral voor bij vrouwen ouder dan 40 jaar.

Hypercalciëmie

Te veel calcium in het bloed noemen we hypercalciëmie. Te veel is wanneer iemand meer dan 2500 milligram per dag binnenkrijgt. Een volwassene heeft ongeveer 1000 milligram per dag nodig. Oorzaken voor hypercalciëmie kunnen zijn:

 • Te sterk werkende bijschildklier.
 • Vitamine D vergiftiging.
 • Kanker met botuitzaaiingen.
 • Ziekte van Kahler.
 • Bijwerkingen van medicijnen.
 • Botziektes.
 • Chronisch nierfalen.
 • Te hoge calciumspiegel.

Syndroom van Conn

Bij het Syndroom van Conn, of Primair Hyperaldosteronisme, maken de bijnieren te veel van het hormoon Aldosteron aan. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de zout- en waterhuishouding en daarmee de bloeddruk. Bij een teveel aan Aldosteron, ontstaat er een verhoogde bloeddruk die gepaard kan gaan met een laag kaliumgehalte. De klachten van de ziekte van Conn zijn heel algemeen van aard waaronder het hebben van overmatige dorst en vaak plassen (dit dan vooral ’s nachts).

Intrinsiek nierprobleem

Door bijvoorbeeld: het gebruik van plastabletten, een hoge afgifte van schildklier- en bijschildklierhormonen, beschadiging van delen van de nieren door toxines. In de herstelfase van een anurie (afwezige urinelozing) kan er een onvoldoende concentratievermogen van de nieren ontstaan waardoor de nieren het vocht niet voldoende tegen kunnen houden en dus moet je veel plassen. Hierdoor krijg je weer erg veel dorst waardoor je wel moet drinken om uitdroging te voorkomen.

 

Bronnen: diabetesfonds.nl en reumafonds.nl

Delen:  
18 reacties op “Oorzaken van veel dorst
 1. Ikwoon in een warm land maar sindskort enorme dorst drink wel 6 tot 8 liter water perdag en plas elk uur, droge mond maar geen suiker, nieren zijn goed zegt de dokter maar maak me best zorgen slaap geen nacht meer door elk uur naar het toilet drama is het ,wat zou het kunnen zijn ben niet moe zie wel wazig ineens maar een bril aangeschaft,zag voorheen heel erg goed en nu van de ene op de andere dag slecht zicht ?

  Geschreven door Bernard op
  • Het kan zijn dat u diabetes heeft

   Geschreven door Vera op
  • @Bernard

   Zouttekort?

   Heb zelf in de tropen gewoond, maar ook wel bij sporten op tropische dagen in NL: zoveel gezweet dat al je zouten uit gezweet zijn, daardoor dorst, maar zonder zouten zweet en plas je het weer uit. Wat ik doe: beetje zout op m’n hand en likken. Niet echt lekker, maar stop pas als het vies/echt zout begint te proeven (bij zouttekort vind mijn lijf/mond die eerste likken zout niet echt vies dat het dat nodig heeft….)

   Geschreven door Dorstig op
 2. Dat zijn vreemde klachten, maar ook heel veel water….Als ik daar andere dranken nog bij optel is het eigenlijk te veel. Je zou rehydratie kunnen krijgen…Als je plotseling veel meer gaat drinken, raakt evenwicht tussen het natrium in het bloed en het water helemaal uit evenwicht. Dat kan gevaarlijk zijn. Misschien goed om toch een bloedonderzoek te laten doen

  Geschreven door Tandor op
  • Ik heb veel dorst en draag bril maar moet naar oogarts ogen zyn niet goed veel plassen elke vyf minuten help

   Geschreven door Jc op
   • Ga naar je arts!

    Geschreven door L op
 3. Ik drink vaak op een dag zo rond de 3 liter. Dit heb ik al van jongs af aan. Verder heb ik niet veel bijwerkingen, ik ben niet vermoeid, ik kan gewoon nog goed zien, ik heb geen drogen ogen. Wat kan dit zijn?

  Geschreven door Sofie op
 4. Ik heb al sinds eind januari veel klachten van dorst , vermoeidheid , diarree , buikpijn , maagpijn. Ben uiteindelijk naar de dokter geweest en achteraf naar het ziekenhuis. Daar dachten ze aan de ziekte van chrone. Ben helemaal onderverdocing geweest. Daaruit vonden ze een slokdarm ontsteking en darmontsteking dus geen ziekte van chrone. Hiervoor hebben ze me medicijnen voorgeschreven die ik een maand lang moet nemen. Ik neem ze nu al 3weken en heb nog steeds alle klachten. Wat kan ik doen?

  Geschreven door Manon op
  • Wat je kan doen Manon? Gewoon weer contact opnemen met de arts die je je medicijnen heeft voorgeschreven

   Geschreven door Anna op
 5. Hoi ik ben Charlotte en 26 jaar. Ook ik heb extreme dorst sinds de afgelopen 2 maanden. Ik drink bijna elk uur wel een glas water. Daarnaast heb ik af en toe (meestal na het eten) een kloppend gevoel in mijn rechter zij ter hoogte van de onderste rib. Ook ben ik snel vermoeid en heb ik last van mijn ogen, ook heb ik last van snel tintelende vingers, handen en voeten. Ook merk ik dat mijn reuk en smaak minder is en heb 2x tot 3x in de week diarree.

  Hiervoor ben ik al 2x bij de dokter geweest. Ik ben getest op diabetes type 1 en 2, nierfalen, vitamine D, ziekte van Sjögren, ziekte van lyme, pfeiffer en ontstekingen.
  Alles was negatief behalve dat ik ooit een keer pfeiffer heb gehad zonder het te weten.
  De dokter zegt dat het onschuldig is en als de symptomen blijven weer terug moet komen.

  Heeft iemand nog een idee?

  Ik heb een auto immuun ziekte, ziekte van Graves en ben daarvoor behandeld door 2x een radioactieve jodiumkuur te ondergaan
  De tweede keer kreeg ik te veel radioactiviteit toegediend waardoor mijn schildklier te langzaam is gaan werken. Daarom slik ik nu elke ochtend 100 mg euthyrox.

  Dankjewel!

  Geschreven door Charlotte op
 6. Paar maanden geleden heb ik groot abces gekregen na operatie van vetbult verwijderen na 3 weken en heel erg ziek werd ik pas geloofd dat er iets was, heeft lang geduurd voor de wond genezen was sinds die tijd drink ik zeker 3 of 4 liter water heb veel dorst ook in de nacht , ik dronk zelden water maar nu kan ik niet zonder waar komt dit door

  Geschreven door Netty op
 7. BESTE ik drink altijd al veel water 2-3 liter per dag sinds een maand geleden heb ik op een nagel getrapt die roest op had dus ben ik naar het spoed geweest tetanus spuitje gekregen plus nog van de apotheker antibiotica moete slikken elke dag 3X uiteindelijk weekje later voet is zo goed als genezen maar sindsdien heb ik extra dorst, drink nu gemiddeld per dag 4-5 liter en moet om de 3 uur dringend naar wc ervoor had ik gewoon dorst en ik dronk gewoon veel, 2 weken later (deze week) begin ik wazig te zien met mijn ogen kort is geen probleem maar veer is bijna alles wazig tot een maand of twee geleden kon ik hèèl goed lezen op verre afstand iedereen zij wel tegen me van je hebt wel erg goeie ogen zuh
  weet iemand wat dit kan zijn ?

  Geschreven door Ömer op
  • Omer is dit nu al weg bij u? Ik heb net hetzelfde na een spuitje tetannus te krijgen. Mvg

   Geschreven door Kenny op
 8. Ben twee jaar geleden geopereerd aan mijn maag.
  Ik had een middenrif breuk waardoor mijn maag door de breuk heen kwam.
  Deze hebben ze vervolgens weer terug getrokken en vast gezet via de achterkant van mijn slokdarm.
  Tevens hebben ze een stuk van mijn lever verwijderd omdat daar een spat ader zat.
  Na mijn herstel ging het eerst goed maar kort daarna weer veel klachten.
  Bleek dat baantje om mijn slokdarm te strak zat dus moest ik weer een operatie ondergaan.
  Van af dat moment steeds veel last van maag klachten met gevoel dat ik veel aan diaree was of totaal niet vd ontlasting af kom.
  Veel onderzoeken gehad, nu blijkt dat mijn bloed gaten in mijn maag beschadigd zijn.
  Nu sinds drie weken heb ik veel dorst en droge mond en drink meer dan anders vaak naar de wc heel erg moe, melatonine gehalte is te laag dat wist ik daar slik ik tabletten voor.
  Zou iemand mij enig idee kunnen geven wat de oorzaak kan zijn van veel dorst gehele dag droge mond veel drinken en vaak naar de toilet gaan.
  Is dit dan ook de reden dat mijn ontlasting heel dik en hard is dat ik er niet van af kom.
  Hoor graag

  Geschreven door Bosscha op
  • Ps mijn urine is de laatste drie weken ook heel helder

   Geschreven door Bosscha op
  • Klinkt als PDS klachten

   Geschreven door MK op
 9. Beste,

  Als ik frequent elke dag achter elkaar sport wordt ik s’nachts wakker van de dorst zo erg dat dit mijn slaap bruut verstoort (hoestend van een kriebelende keel) dit soms 3 keer in de nacht ondanks dat ik zorg dat ik 4 liter water binnenkrijg. Op zn moment drink ik soms wel 1 liter maar wordt na 1 of 2 uur alsnog wakker van een prikkelende keel . Ook heb ik geen uitdroging problemen overdag. Als ik om de dag sport heb ik dit niet. Weet jullie wat dit kan zijn?

  Geschreven door Shushi op
 10. 38 jaar en veel dorst

  Geschreven door Alie42 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief