De ziekte van Kahler. Kanker van plasmacellen

De ziekte van Kahler

Pijnlijke botten zijn meestal het eerste symptoom van de ziekte van Kahler. Wat zijn de overige symptomen van deze vorm van kanker?

Wat is de ziekte van Kahler?

De ziekte van Kahler is kanker van plasmacellen. Plasmacellen worden in het beenmerg gevormd. Zij zorgen voor de aanmaak van antistoffen (immuunglobulinen). Deze antistoffen spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem. Ze vechten namelijk tegen virussen en bacteriën. Normaliter maakt 1 plasmacel, 1 soort antistof aan. Echter, wanneer er sprake van de ziekte van Kahler is, dan worden deze plasmacellen kwaadaardig (myelomen). Waardoor er een ongecontroleerde deling van deze plasmacellen ontstaat.

Gevolgen van de ziekte van Kahler

De kwaadaardige plasmacellen vormen vervolgens op verschillende plekken in het beenmerg allerlei haarden. Uiteindelijk komen er steeds meer haarden en deze woekerende plasmacellen verdringen uiteindelijk de andere gezonde plasmacellen in het beenmerg. Aangezien de gezonde plasmacellen verantwoordelijk zijn voor ons afweersysteem, is iemand met de ziekte van Kahler meer vatbaar voor infecties.

Ook wordt de bouw van andere bloedcellen verstoord. Denk hierbij aan de rode bloedcellen die zuurstof vervoeren en de trombocyten die voor de bloedstolling zorgen. Met als gevolg bloedarmoede, een groter risico op bloeduitstortingen en een verhoogde kans op bloedingen.

Maar de ziekte van Kahler werkt ook in op onze botten. De kwaadaardige plasmacellen maken een stof aan, welke het gezonde botweefsel afbreekt. Het gevolg is dat er op bepaalde plaatsen van het skelet botontkalking plaatsvindt. Op die plaatsen kunnen dan ook gemakkelijk (kleine) breuken optreden.

Deze haarden van plasmacellen ontstaan op 1 plaats, maar het kan zich door het hele lichaam verspreiden. Zo kunnen alle delen van het skelet worden aangedaan. In zeer zeldzame gevallen kunnen de plasmacellen zich ook buiten het skelet verspreiden. Bijvoorbeeld naar het hart, de longen of de nieren.

De ziekte wordt ook wel Multipel myeloom genoemd, en komt voornamelijk voor bij mensen de ouder dan 50 jaar zijn.

Oorzaak

Men weet dat deze ziekte wordt veroorzaakt door plasmacellen die ongecontroleerd beginnen te groeien in het beenmerg. Echter, waardoor dat komt, is (nog) niet duidelijk. Het lijkt wel te maken te hebben met afwijkingen in het DNA, in de chromosomen. Hoe deze afwijkingen ontstaan, is nog niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat het risico op het krijgen van deze aandoening stijgt met de leeftijd en bij blootstelling aan straling.

Er zijn onderzoekers die denken dat chronische ontstekingen aan de basis van deze ziekte kunnen liggen. Hier moet echter meer onderzoek naar gedaan worden.

Symptomen

De meeste mensen met multipel myeloom hebben in het begin weinig klachten. Naarmate de ziekte vordert, kan iemand last krijgen van de volgende ziekteverschijnselen:

  • Pijn in de botten (vaak in de rug).
  • Spontane botbreuken.
  • Last hebben van een niet te verklaren vermoeidheid als gevolg van de bloedarmoede.
  • Sneller last hebben van een bloedneus of bloedend tandvlees.
  • Gevoelig zijn voor onder andere een blaasontsteking en luchtweginfecties.
  • Verminderde eetlust.
  • Veel dorst hebben.
  • Misselijkheid.
  • Nierproblemen.
  • Hartkloppingen en kortademigheid.
  • Spierpijn of -zwakte.
  • Reumatische gewrichtspijnen.

Wanneer iemand (enkele van) deze klachten heeft, dan hoeft dat natuurlijk niet direct te betekenen dat iemand de ziekte van Kahler heeft. Deze verschijnselen komen bij meer ziektes voor en kunnen een onschuldige oorzaak hebben.

Diagnose van de ziekte van Kahler

Wanneer de huisarts een vermoeden heeft dat iemand deze aandoening heeft, dan zal hij of zij voor een doorverwijzing naar een oncoloog zorgen. In het ziekenhuis zal men in korte tijd een aantal onderzoeken doen. Deze kunnen bestaan uit:

  • Bloedonderzoek
    Er zal een uitgebreid bloedonderzoek gedaan worden, om meer te weten te komen over: bloedarmoede, calciumgehalte, aanwijzingen voor een aangetaste nierfunctie, aanwezigheid van M-proteïne en van het eiwit bèta 2 microglobuline.
  • Urineonderzoek
    Urineonderzoek om te controleren op het afwijkende eiwit.
  • Beenmergonderzoek
    Hierbij wordt onder lokale verdoving beenmerg uit het bekken afgenomen en een heel klein stukje bot weggehaald en onder de microscoop onderzocht. Men kijkt of het aantal plasmacellen is vergroot en of er bepaalde chromosoomafwijkingen in de plasmacellen aanwezig zijn.
  • Röntgenonderzoek
    Tijdens dit onderzoek worden er meerdere röntgenfoto’s, een CT-scan, MRI-scan en/of PET-scan van de botten genomen. Hierop zijn eventuele haarden te zien waar myelomen zich bevinden en of er sprake van botontkalking is.

Behandeling van de ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler is (nog) niet te genezen, maar er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandelingen iemand krijgt, is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Chemotherapie
Op het moment dat myelomen zich hebben verspreid in het lichaam, wordt er in de meeste gevallen gekozen voor chemotherapie. Chemotherapie wordt vaak aangevuld met andere medicijnen, zoals prednison of dexamethason (ontstekingsremmende hormonen). Het laatste medicijn is een krachtigere variant van prednison en werkt sterk tegen myelomen. Soms worden onderdrukkers van het immuunsysteem toegevoegd aan de behandeling.

Stamceltransplantatie
Ter voorbereiding op een stamceltransplantatie volgt iemand eerst een intensieve chemokuur. Hierbij krijgt iemand gezonde stamcellen in het bloed. Deze begeven zich naar de beenmergholte, waar zij binnen ongeveer 3 weken nieuw beenmerg en nieuwe bloedcellen vormen. Deze stamcellen worden verzameld uit het eigen bloed of het bloed van een donor.

Andere behandelingen
Naast chemotherapie is kan er voor ondersteunende behandelingen gekozen worden. Zoals:

  • Bestraling voor de behandeling van botproblemen en botpijnen.
  • Bloedtransfusie, op het moment dat er sprake is van bloedarmoede.
  • Operatie voor de behandeling van botproblemen en pijnbestrijding.
  • Als er sprake is van nierfalen kan plasmaferese worden gedaan. Hierbij worden de afvalstoffen kunstmatig uit het bloed gefilterd.

Myeloompatiënten hebben vaak last van infecties aan de luchtwegen en urinewegen. Met antibiotica worden deze infecties zoveel mogelijk voorkomen en bestreden.

Prognose ziekte van Kahler
In veel gevallen zijn de behandelingen er opgericht om het leven van iemand te verlengen. Echter, met stamceltransplantatie wordt veel vooruitgang geboekt. Er zijn dankzij deze behandeling gevallen bekend, waarbij patiënten na jarenlange behandeling ziektevrij zijn geworden.

 

Bronnen: kanker.be, isala.nlradboudumc.nl en umcutrecht.nl

 

Delen:  
15 reacties op “De ziekte van Kahler. Kanker van plasmacellen
  1. Is de ziekte van Kahler een erfelijke ziekte?

    Geschreven door Jaja op
    • Graag toch een antwoord op mijn vraag of Kahler erfelijk is. Mijn vader had het en op mijn specifieke verzoek wordt jaarlijks lab onderzoek gedaan. Echter: bij diverse familieleden worden verschillende zaken onderzocht nav de Kahler-vraag.Dat verbaast mij.

      Geschreven door Jaja op
  2. Ik heb zelf de ziekte Kahler ben blij met deze informatie
    Met vriendelijk groet
    Rien Timmermans

    Geschreven door Anoniem op
  3. Mijn vader had de ziekte van Kahler.
    Hij heeft er 15 jaar meegeleefd onder begeleiding en ook bestralingen.
    Uiteindelijk gestorven ah hart in 2010.
    Heeft wel pijnen gehad. Ene dag meer dan de andere.
    De huisarts had hem 3 mnd gegeven.
    Ik ben erop getest heb het niet.
    Nu 55 en altijd wel last van spier en lage gewrichtsklachten.
    Mijn vraag moet ik mezelf nog een keer laten onderzoeken? Alvast bedankt. R.

    Geschreven door Bergita op
    • Hoe oud bent u dan?

      Geschreven door Davy op
  4. In 2008 werd bij mij ziekte van Kahler vastgesteld, met daarbij een spontane wervelbreuk. Ik heb de ganse behandeling gekregen (opblazen van de kapotte wervel, bestralingen, chemotherapie, stamceltransplantatie met eigen stamcellen, enz…). Na deze zware behandeling moest ik regelmatig op controle, en bleef mijn toestand stabiel.

    Maar 10 jaar later, mei 2018 werden opnieuw markers in mijn bloed gevonden dat deze ziekte terug is. Gelukkig niet zo erg als eerst, dus nu momenteel terug heel regelmatig op controle en hopen op het beste.

    Ik houd er de moed in.

    Geschreven door nitav op
  5. Ik heb ook de ziekte van kahler gehad. Nu 7jaarvweg. Zonder celtransplantatie

    Geschreven door Carin op
  6. Wens jullie allemaal heel veel sterkte en succes tot beterschap.

    Geschreven door Bewonderaar katie op
  7. Ik heb ook de ziekte van Kahler. Ben bij met de uitgebreide informatie.
    Wil nog steeds op de hoogte gehouden worden over deze ziekte.
    Ben onder behandeling bij een oncoloog in Rotterdam.
    Wil ook graag weten, hoe anderen patiënten er over denken over deze ziekte.

    Geschreven door Tonia op
    • Heel veel sterkte voor degene die deze akelige ziekte hebben…

      Geschreven door Wilma op
  8. Voor zover ik weet is het niet erfelijk. Dat is mij tenminste altijd verteld. Mijn vader is er 20 jaar geleden aan overleden op 48-jarige leeftijd. Gelukkig is er sindsdien wel veel vooruitgang in de behandeling. Veel sterkte voor iedereen met deze akelige ziekte.

    Geschreven door Anoniem op
  9. mijn man heeft sinds 1999 de ziekte van Kahler. Eigen stemceltherapie en chemo. Behandeld in Edegem/België/UZA/Prof. Schrooyens/oncoloog. Enkele opstoten . Bijna een jaar in de kliniek gelegen. In het begin hevige pijn in de schouders.

    Geschreven door Dominique op
  10. Mijn zus heeft de ziekte van Katherine. Bij haar zijn de gehoorbeentjes aangetast waardoor ze doof is geworden. Ook de haarvaten in de ogen zijn aangetast waardoor ze blind aan het worden is. Dit werd in eerste instantie niet met de ziekte in verband gebracht waardoor er niet adequaat is gereageerd.

    Geschreven door Diamant op
  11. Mijn mama had ook die ziekte, spijtig werd ze aanschouwd als depressief omdat ze niets vonden. Mama was voor vele dokters een hypochonder. Toch kreeg mama abcessen, infecties en nog veel meer. 27 opnames verder ontdekken ze het 3 dagen voor haar overlijden. Ik worstel er enorm mee. Grtjs

    Geschreven door De Duffeleer Inge op
    • Hey ik worstel ook enorm. Mijn vader had kahler en is uiteindelijk gestorven aan een griep en ik denk dat mijn broer hem besmet heeft. Hij was 81 en had ook zeer slechte longen ook. Hij lag toen in het ziekenhuis dus we droegen maskers. Ik mis hem zo hard dat ik ook dood wil. Davy

      Geschreven door Davy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief