De oplossing tegen slechte adem

Een slechte adem kan mensen heel onzeker maken. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben, van het eten van knoflook tot stress en uitdroging. Dus wat veroorzaakt een slechte adem, en wat is de oplossing voor een slechte adem?

Wat veroorzaakt slechte adem?

Waarschijnlijk zijn de belangrijkste veroorzakers van een slechte adem (halitose) mondbacteriën. Ze verzamelen zich in grote hoeveelheden op het achterste deel van je tong. Deze opeenhoping van bacteriën komt vaak door een slechte mondhygiëne. Hierdoor kunnen tandplakbacteriën zich op en rondom het tandvlees, en achter op de tong opstapelen. De bacteriën produceren zwavelgassen, die erg vies ruiken.

Andere oorzaken van een slechte adem hebben te maken met: dieetkeuzes, een toename van bacteriën tijdens het slapen, stress en uitdroging. Maar bijna altijd ligt de oorzaak van een slechte adem in de mond. Heel soms kan een slechte adem een symptoom zijn van een ernstigere medische aandoening zoals een leveraandoening, diabetes, maagproblemen of een ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte.

Verder zorgt roken voor een niet echt frisse geur. Naast knoflook zijn er nog aantal voedingsmiddelen die garant kunnen staan voor onfrisse geurtjes, zoals uien en zuivelproducten.

Oplossing voor een slechte adem

Poetsen

De beste oplossing tegen een slechte adem is je tanden poetsen, waarmee we natuurlijk een open deur intrappen. Het is hierbij vooral belangrijk om je tandvlees en tong daarbij niet over te slaan. Dit zijn de 2 plekken waar mondbacteriën zich graag nestelen. Vaak vergeten we deze plekken met onaangename geurtjes tot gevolg.

Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is de enige oplossing, wanneer ontstoken tandvlees of een gaatje de reden is voor je slechte adem. Een goede mondhygiëne houdt in dat je iedere dag minimaal 2 keer je tanden poetst. En zoals gezegd, vergeet hierbij je tong niet te poetsen. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van een tongreiniger.

Schraap het tongbeslag in ongeveer 5 keer van je tong af. Hoe verder je achter op je tong komt, hoe meer je kunt weghalen. Doe dit ook 2 keer per dag na het poetsen. Je kunt je tong ook schoonmaken met je tandenborstel, maar onderzoek heeft aangetoond dat het reinigen van de tong met een tongreiniger effectiever is.

Daarnaast kun je een mondspoelmiddel gebruiken om je mond nog eens extra na te spoelen. Maar mijd de mondspoelingenproducten die alcohol bevatten. Ze drogen de mond uit, en verergeren het probleem van de slechte adem alleen maar. Wees doorgaans heel voorzichtig met de in de handel te verkrijgen producten (mijd alle producten met alcohol en suiker) en vraag je tandarts liever om raad. Vergeet het flossen niet, dat helpt ook. Met flossdraad, tandenstokers of ragers maak je de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon.

In ruim 90 % van de gevallen verdwijnen vieze mondgeurtjes door een betere mondhygiëne.

Water

Het drinken van water is niet alleen maar gezond, maar het zorgt ook voor een vochtige mond. Een vochtige mond bevordert de aanmaak van speeksel. De bacteriën in je mond geven gassen vrij die voor een slechte adem kunnen zorgen. Echter, speeksel houdt die gassen een beetje tegen door bepaalde enzymen er op af te sturen. Daarnaast spoelt water ook etensresten en bacteriën weg en het legt ook een soort slot op de maag. Drink per dag ten minste 7 glazen water om van je slechte adem af te komen.

Wortels of selderij

Rauwe selderij en wortels werken als een soort substituut voor een tandenborstel, door voedselresten in je mond op te ruimen voor ze beginnen stinken. Al zit de echte kracht van selderij en wortel in het stimuleren van de speekselproductie. Van veel dingen waarvan we denken dat ze een slechte adem aanpakken, zit het geheim in het produceren van speeksel, en dat helpt tegen geurtjes.

Thee drinken

Wetenschappers uit Israël hebben blootgelegd dat antioxidanten in groene thee, de bekende polyfenolen, bestanddelen die je in zwarte en groene thee vindt, de groei van de bacteriën kunnen inperken die voor een slechte adem zorgen.

Appels

Ook in een appel vind je polyfenolen terug, die helpen om de geur van de bacteriën in je mond te neutraliseren. Daarnaast schrob je door in de harde appel te bijten ook wat bacteriën weg van je tanden.

Peterselie

Gebruik planten en etenswaren met natuurlijke antibacteriële, ontsmettende en geuren neutraliserende stoffen. Eet bijvoorbeeld verse peterselie (peterselie bevat veel chlorofyl, een bacteriedodende stof). Of kauw op een kruidnagel, kaneelstaafje, venkelzaadjes, anijszaadjes, kardemom of dille. Gebruik etherische oliën in mondspoelingen en gorgeldrankjes (warme), of doe een druppeltje rechtstreeks op je tandenborstel of tong. Denk dan aan pepermunt, citroen, rozemarijn of tea tree oil. Slik dit niet door, want dit is enkel geschikt voor “uitwendig gebruik”.

 

Bronnen: slechteademtesten.nl, tandvitaal.nl en tandmere.nl

Delen:  
8 reacties op “De oplossing tegen slechte adem
  1. misschien iets voor liam
    gr anny

    Geschreven door nancy op
  2. Beste, ik heb sinds enkele maanden witte sliertjes taai slijm in mijn mond die dan ook in de mondhoeken komen te zitten dit is tegen de middag verdwenen maar in de ochtend is het een ware plaag en ook niet fris om aan te zien weet u van waar dit komt ik heb dit vroeger nooit gehad ik neem wel al 10 dezelfde medicijnen maar nooit last van gehad grtjs

    Geschreven door merckx christine op
    • Dit ligt absoluut aan je tandpasta!! Veel tandpasta´s bevatten nog fluor ondanks dat dit een giftige stof is. Deze zorgt dat je huid aan de binnenkant van je wangen loslaat. Ik had dit ook, gebruik sinds 2 maanden Weleda Saline en sinds dag 1 nooit meer last gehad van witte sliertjes !! Ongelooflijk dat dit nog steeds verkocht mag worden.

      Geschreven door MEE op
    • Drink je veel melk of koffie met melk? Want het kan komen door dat.

      Geschreven door Hamza op
  3. Kan netzogoed tonsil stones zijn (amandelstenen) die hopen zich op in je amandelen en geven een vieze geur en smaak af en nare witte brokken of sliertjes. Heb het zelf ook gehad en klinkt me bekend in de oren dus

    Geschreven door Onbekend op
  4. Loslatende huid waarschijnlijk, boosdoener is tandpasta meestal

    Geschreven door Mary op
  5. Kijk eens bij lichen planus.

    Geschreven door ikke op
  6. IK GEBRUIK LISTERINE BLAUW, MAAR ZAL HET NIET MEER GEBRUIKEN.

    Geschreven door PIA op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief